Ανοιχτό… παράθυρο από Μπερτομέου

από AllAboutARIS

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου με νέες του δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για Πέμπτη ελληνική ομάδα στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκα, εφόσον δοθεί «wild card» στην ΑΕΚ. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τον ΑΡΗ ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Αυτή την στιγμή δύο ομάδες έχουν συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα (Παναθηναικός, Ολυμπιακός), μία ομάδα μέσω κατάταξης βγαίνει στο EuroCup και σε μία θα δοθεί «wild card» για την δεύτερη εν τάξει διοργάνωση. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βαθμολογική θέση στην τελική κατάταξη παίζει σημαντικό ρόλο. Όμως ίσως τα δεδομένα να αλλάξουν.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε δηλώσεις του στην «Αγορά» τόνισε ότι: «κατά τη συνάντηση μετόχων της Ευρωλίγκας τον Ιούλιο εγκρίθηκε μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία ο υπάρχον τρόπος πρόσβασης στην Ευρωλίγκα θα αντικατασταθεί με φιξ θέσεις από τις εθνικές λίγκες. Οι θέσεις που δόθηκαν σε κάθε χώρα υπολογίσθηκαν με βάση την απόδοση των ομάδων κάθε χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας, με κύριο γνώμονα το βασικό μας στόχο να ανταγωνίζονται η κορυφαίες ομάδες της ηπείρου. Για την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προκρίνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον στην οκτάδα, αλλά ουδεμία άλλη ομάδα έχει φτάσει ούτε στην κανονική περίοδο, ακόμα κι έχοντας την ευκαιρία των προκριματικών το 2010-2011 και 2011-2012. Συνυπολογίζοντας και το Eurocup δε βλέπουμε κάποια ανταγωνιστική βελτίωση των ελληνικών ομάδων. Μιλώντας συγκεκριμένα για την ΑΕΚ είμαι πάνω από ευχαριστημένος μαθαίνοντας ότι δουλεύουν σε ένα μακράς πνοής σταθερό πρόγραμμα και αν αυτό πράγματι διαπιστωθεί η ΑΕΚ μπορεί σίγουρα να είναι υποψήφια για μια wild card. Εκκρεμεί μια συζήτησή μου με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, καθώς ενδιαφέρομαι πολύ για το πρότζεκτ που αναπτύσσουν και αξίζουν μεγάλο σεβασμό, καθώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ΑΕΚ συμμετείχε στην Ευρωλίγκα από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της».

Αν η σκέψη γίνει πράξη και η ΑΕΚ πάρει… ελευθέρας για την Ευρωλίγκα, τότε η θέση του ΑΡΗ στο EuroCup θα θεωρείται δεδομένη. Αλλά από την άλλη φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνει το… σενάριο για την ΑΕΚ πραγματικότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Βέβαια εδώ μπαίνει και ο παράγοντας FIBA όπου φαίνεται πως έχει ανοίξει… πόλεμο με την Ευρωλίγκα και προχωράει σε ενίσχυση των δικών της διοργανώσεων. Οπότε δεν αποκλείεται το καλοκαίρι ο ευρωπαικός χάρτης να αλλάξει σημαντικά.

Προτεινόμενα Άρθρα