"Πετυχαμε την υπέρβαση"

από AllAboutARIS

Ο προπονητής των "κιτρίνων" μίλησε και για τη συναισθηματική του φόρτιση μετά τον χθεσινό αγώνα αλλά και για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΑΡΗ στην Ευρώπη από την επόμενη σεζόν.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Πρίφτης στον «Libero 107,4» και την εκπομπή «AllAboutARIS On Air»:

Για τη σημασία της χθεσινής νίκης: «Ήταν μια όμορφη βραδιά η χθεσινή. Ξέρω ότι ο κόσμος του ΑΡΗ είναι προβληματισμένος και απογοητευμένος με αυτά που συνέβησαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Είμαστε χαρούμενοι που χθες του προσφέραμε κάποιες όμορφες στιγμές και τον ευχαριστούμε που ήταν κοντά μας, και στο χθεσινό παιχνίδι αλλά και όλη τη σεζόν. Ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλη ομάδα και οι μεγάλες ομάδες φαίνονται από τη συμμετοχή του κόσμου τους και μετά από τις επιτυχίες».

Για την είσοδο στην τετράδα: «Κατά τη γνώμη μου είναι υπέρβαση. Το καλοκαίρι είχαμε αρκετά ερωτηματικά για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η χρονιά κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων και με το άρθρο 99 που δεν ξέραμε κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να το καλύψουμε. Αυτό μας έκανε πολύ ταπεινούς όσον αφορά τους στόχους που θα βάλουμε και τι θα λέμε. Δεν είχαμε στο μυαλό μας μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλη ομάδα, έχει βαριά φανέλα. Η Διοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αλλεπάλληλες υπερβάσεις και υπό τη σκέπη του Λευτέρη Αρβανίτη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και στη διαχείριση των χρεών αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι παίκτες επίσης έκαναν μεγάλη προσπάθεια όλη τη χρονιά και αυτή η προσπάθεια δεν τελείωσε. Θα συνεχιστεί, όμως τώρα αυτό θα γίνει με λιγότερα άγχος και πίεση».

Για τη συναισθηματική του φόρτιση μετά το τέλος του αγώνα : «Γενικά δεν είμαι εκδηλωτικός άνθρωπος. Χθες όμως ήταν μια πολύ σπουδαία νίκη η οποία ήταν αποτέλεσμα της καρδιάς που έχει αυτή η ομάδα. Είδατε όλοι την υπερπροσπάθεια των παικτών. Αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο και η βαριά ήττα στην Αθήνα, πληγώθηκε ο εγωισμός μας και ανυπομονούσαμε να έρθει το παιχνίδι και να αποδείξουμε ότι η εικόνα στο ΟΑΚΑ ήταν πλασματική. Πιστεύω ότι όλοι μας υπερβάλλαμε εαυτούς και το αποτέλεσμα δείχνει το πόσο πολύ θέλαμε τη νίκη. Δεν έχω νιώσει αμφισβήτηση στον ΑΡΗ, ακόμα και μετά από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Ένιωθα την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μας χαροποιεί ότι όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα, ήρθαν μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε και τις ψύχραιμες αποφάσεις που πήραμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς». 

Για τον Νέιμικ: «Ο Νέιμικ δεν θα έπρεπε να παίξει για τρεις εβδομάδες. Η συμμετοχή του είχε πολλαπλό αντίκτυπο στην ομάδα. Πέρα από την αγωνιστική βοήθεια που προσέφερε, η διάθεσή του να αγωνιστεί τόνωσε το ηθικό των υπόλοιπων παικτών. Γνωρίζω τους παίκτες μου και τους χαρακτήρες τους. Πιστεύω ότι οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των παικτών ήταν και το όπλο της φετινής ομάδας».

Για τις επιτυχημένες επιλογές παικτών: «Οι επιλογές κρίνονται επιτυχημένες ή όχι μέσα από το σύνολο. Όταν το σύνολο λειτουργεί σωστά και έχει χημεία εντός κι εκτός παρκέ, τότε όλοι φαίνονται καλύτεροι. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο χτίζονται οι ομάδες στην αρχή της σεζόν. Η δική μου ανταμοιβή είναι να βλέπω τους παίκτες μου να χαμογελούν μετά τον αγώνα. Ήταν μεγάλη χαρά να βλέπω τα πρόσωπά τους χθες ευτυχισμένα και να ξέρω ότι έχω συμμετοχή σε αυτό».

Για το ψηλό σχήμα που χρησιμοποίησε με τον Βεζένκοφ σε θέση 3: «Το κάναμε για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εμφανίστηκε με ψηλό σχήμα και η ΑΕΚ από το πρώτο κιόλας παιχνίδι και δεύτερον, γιατί με την απουσία του Αντεγκμπόγιε θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αναπροσαρμογές στο ρόστερ και να «κατεβάσουμε» κάποιους ψηλότερους παίκτες μας σε χαμηλότερες θέσεις».

Για την κατάσταση των τραυματιών: «Είμαστε σε κατάσταση αντιστρόφως ανάλογη με τα συναισθήματά μας. Χθες, οι μισοί παίκτες δεν μπορούσαν να περπατήσουν μετά τον αγώνα από την υπερπροσπάθεια. Ο Αντεγκμπόγιε είναι σίγουρα εκτός, η χρονιά έχει τελειώσει για αυτόν και δεν έχουμε δυστυχώς το δικαίωμα βάσει κανονισμών να κάνουμε κάποια αλλαγή στο ρόστερ αυτή τη χρονική περίοδο. Θα δούμε πως θα διαχειριστούμε και τον τραυματισμό του Νείμικ κι αν θα τον έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν θα παίξει σίγουρα με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και ίσως με επιφύλαξη το λέω να προλάβει κάποια παιχνίδια στον μικρό τελικό. Το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με αυτά τα προβλήματα».

Για τους στόχους από εδώ και πέρα: «Το γεγονός ότι έχουμε κάνει υπέρβαση δεν σημαίνει ότι δεν θα παλέψουμε. Αλλά από την άλλη δεν πρέπει να γινόμαστε και άπληστοι. Πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Χωρίς άγχος και πίεση θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Για την παρουσία του κ. Λάσκαρη ως επενδυτής στην ΚΑΕ: «Είναι μία καλή συγκυρία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μαζί με το αγωνιστικό έχουμε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε και στο οικονομικό κομμάτι που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας τα τελευταία χρόνια».

Για την επόμενη χρονιά και αν θα παραμείνει στην ομάδα: «Εγώ θα το ήθελα γιατί είναι καλό μία σταθερότητα και συνέχεια στην ομάδα. Υπάρχει συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά και πέρα από το συμβόλαιο υπάρχει και η διάθεση τόσο από μένα όσο και από τη διοίκηση για να συνεχίσουμε μαζί. Είμαι σε μεγάλη ομάδα με προοπτική, που απευθύνεται σε μεγάλο κοινό και αισθάνομαι καλά εδώ. Ο ΑΡΗΣ θεωρείται ομάδα προορισμού για έναν προπονητή. Δεν σκέφτομαι να εξαργυρώσω αλλού τη φετινή χρονιά».

Για τη βραδιά της διακοπής στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ: «Εκείνη τη βραδιά υπήρχε μεγάλη απογοήτευση απ’ όσα είχαν συμβεί στο γήπεδο. Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για την ομάδα αλλά πάντα θα πρέπει να έχει σωστή συμπεριφορά και να κινείται σε αθλητικά πλαίσια. Υπήρξε ανασφάλεια το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μέχρι να βγει η τελική απόφαση για την τύχη του αγώνα. Δεν ξέραμε αν θα ξαναπαίξουμε, αν θα τιμωρηθούμε, αν θα έχουμε -2 βαθμούς. Όλα αυτά μας επηρέασαν αρνητικά, αλλά η διοίκηση κατάφερε και είναι μεγάλη επιτυχία να επαναληφθεί ο αγώνας και μάλιστα με κόσμο. Εκείνο το δίμηνο που περιμέναμε την απόφαση ήμουν απαισιόδοξος. Βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλοι έχουμε πράγματα που αγγίζουν το όνειρο και ελπίζαμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ποτέ όμως δεν πάψαμε να παλεύουμε και να προσπαθούμε. Είχαμε και άσχημα αποτελέσματα μέσα στη σεζόν αλλά πιστεύω ότι στο σύνολο της σεζόν, η ομάδα μας ήταν σταθερή και τα αποτελέσματα θετικά».

Για τα κριτήρια επιλογής παικτών την επόμενη σεζόν με δεδομένη την ύπαρξη μεγαλύτερου μπάτζετ: «Όλα είναι συνάρτηση του οικονομικού, αλλά τα κριτήρια κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να διαμορφώσουμε έναν κορμό και να μην αλλάζουμε κάθε χρόνο ρόστερ. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα».

Για τη χθεσινή διαιτησία: «Οι διαιτητές έχουν πολύ δύσκολη δουλειά όταν σφυρίζουν σε γεμάτο γήπεδο με φανατισμό και όταν κρίνεται η σεζόν σε ένα παιχνίδι όπως χθες. Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να είμαστε και λίγο επιεικείς στις κρίσεις μας για τους διαιτητές. Κι εγώ πολλές φορές μπορεί να διαμαρτύρομαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει αλλά αυτό γίνεται πάνω στην ένταση του αγώνα. Γενικότερα, πρέπει να αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις ακραίες συμπεριφορές».

Για τον Βεζένκοφ: «Ο Σάσα είναι ένα προικισμένο παιδί σε μία ηλικία πολύ κρίσιμη. Βλέπω σε αυτόν προοπτική, αλλά μετά από κάποια χρόνια που η προοπτική τελειώνει, πρέπει να υπάρχει ουσία. Με δουλειά και υπομονή, αυτή η προοπτική που έχει ο Βεζένκοφ πρέπει να μετατραπεί σε κάτι χειροπιαστό. Είναι καλός παίκτης και φέτος βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού του. Το πολύ σημαντικό γι’ αυτόν τον παίκτη είναι ότι διαθέτει καλό χαρακτήρα, έχει έντονο το στοιχείο της ομαδικότητας, έχει πολύ καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του και πιστεύω ότι έχει βοηθηθεί και ο ίδιος από την ομάδα ώστε να δείξει το ταλέντο του».

Για τις κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού και την πώληση του Λευτέρη Μποχωρίδη: «Ο ΑΡΗΣ και κάθε ομάδα πρέπει να προσπαθεί να κρατάει τα δικά της παιδιά, αλλά κάθε φορά θα πρέπει να αξιολογούνται τα δεδομένα και να παίρνονται κάποιες αποφάσεις. Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος ή μη, γιατί η πώληση του Μποχωρίδη ήταν κάτι που η ομάδα ήταν επιβεβλημένο να γίνει διαφορετικά μπορεί να μην επιβίωνε ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα. Άρα, δεν τίθεται θέμα δικαίωσης γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αν πράττουμε μόνο κατά τη διάθεση των οπαδών που είναι πολύ σημαντικοί στην αλυσίδα της ομάδας, τότε θα υποπέσεις και σε λανθασμένες αποφάσεις. Οι ρόλοι σε μία ομάδα είναι διακριτοί. Όλοι έχουν το ρόλο τους, οι οπαδοί,  ο προπονητής, οι παίκτες, η διοίκηση και δεν χρειάζεται να μπλέκονται αυτοί οι ρόλοι μεταξύ τους. Πιστεύω ότι ακόμα και οι οπαδοί καταλαβαίνουν και συνειδητοποίησαν ότι η ομάδα ήταν σε δύσκολη καμπή γιατί βρίσκονται κοντά στον ΑΡΗ και νιώθουν τι συμβαίνει. Το απέδειξαν και με την παρουσία τους και φέτος όλοι τη σεζόν που η παρουσία τους είναι αυξημένη κατά μεγάλο ποσοστό. Ο ΑΡΗΣ έχει αναπτύξει ένα κριτήριο ώστε να αξιολογεί τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να μην σκέφτεται μόνο στυγνά οπαδικά και φανατισμό».

Για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής συμμετοχής την επόμενη σεζόν: «Από την Ελλάδα θα βγουν δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα και μία στο Eurocup. Από κει και πέρα, μάλλον θα δοθεί μία wild card, ίσως όμως δοθούν και δύο. Πιστεύω ότι θα παίξει το ρόλο του ότι ο ΑΡΗΣ βρίσκεται στην τετράδα και με την παρουσία του κ. Λάσκαρη δίνεται η δυνατότητα στην ομάδα να επιστρέψει στην Ευρώπη με ουσία πλέον. Γιατί αν δεν μπορεί η ομάδα να υποστηρίξει την παρουσία στην Ευρώπη τότε γυρίζει εναντίον σου. Οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη στατιστικά κάνουν τρεις ήττες παραπάνω στην κανονική περίοδο. Δεν μιλάω για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις αυξάνονται και πρέπει να φτιάξεις ένα ρόστερ που θα μπορεί να ανταπεξέρθει στα παραπάνω παιχνίδια διαφορετικά μπορεί οι 2-3 ήττες να γίνουν ακόμα περισσότερες. Όλα αυτά είναι συνάρτηση του οικονομικού. Από τη στιγμή που ο ΑΡΗΣ έχει την οικονομική δυνατότητα, νομίζω ότι μπορεί να το υποστηρίξει το εγχείρημα. Ο ΑΡΗΣ είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα με κοινό και είναι σωστό να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη».

Για τα στοιχεία που έλειψαν από την ΑΕΚ: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Ξεκίνησε με διαφορετικά δεδομένα, στη συνέχεια πήρε κάποιους καλούς παίκτες με εμπειρία. Το γεγονός όμως ότι τους ενέταξε αργότερα στην ομάδα έκανε δύσκολη τη δουλειά του προπονητή να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο. Εμείς δεν κάναμε αλλαγές, η προσθήκη που κάναμε ήταν του Τσιάρα στο τέλος, ενώ αποχώρησαν οι Γκίκας και Μανωλόπουλος. Αριθμητικά δηλαδή ίσως να αποδυναμωθήκαμε κιόλας. Δεν μπορώ να πω ότι έλειψε κάτι συγκεκριμένο από την ΑΕΚ αλλά δεν ήταν κι εύκολο να αλλάξουν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τα χρήματα δεν είναι ο τρόπος, αλλά είναι το μέσο. Όλα είναι θέμα διαχείρισης».

Προτεινόμενα Άρθρα