Τρία διαφορετικά Προολυμπιακά Τουρνουά στο μπάσκετ

από AllAboutARIS

Όχι ένα ενιαίο τουρνουά με 12 ομάδες (όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια), αλλά τρία διαφορετικά με έξι ομάδες έκαστο θα πραγματοποιηθούν για να δοθούν τα τελευταία τρία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως ανακοίνωσε η FIBA.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την παγκόσμια ομοσπονδία, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα τρία ξεχωριστά τουρνουά με τη συμμετοχή σε καθένα εξ αυτών έξι ομάδων και αυτή που θα τερματίζει πρώτη θα πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζεται πως-σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα-το Ευρωμπάσκετ δίνει απευθείας εισιτήριο για το Ρίο στον πρώτο και το δεύτερο της διοργάνωσης, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την τρίτη ως την έκτη θέση θα λάβουν μέρος στο Προολυμπιακό Τουρνουά.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό από τη FIBA ακόμη είναι με ποια κριτήρια θα χωριστούν οι ομάδες σε τρία διαφορετικά τουρνουά. Αν δηλαδή θα γίνει αυτό με γεωγραφικά κριτήρια ή αν θα μετρήσει η κατάταξη κάθε χώρας στη βαθμολογία της FIBA ή η παρουσία της στη διοργάνωση της ηπείρου που συμμετείχε. Οι έδρες αυτών των τουρνουά θα καθοριστούν, ασφαλώς, αργότερα κι αφού προκύψει ποιες χώρες θα λάβουν μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά, ενώ βάσει προγραμματισμού θα πρέπει να διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, η FIBA επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή της από το 2017 και στο εξής να διεξάγονται τα Ευρωμπάσκετ ανά τετραετία και τα Παγκόσμια Κύπελλα από το 2019 ανά πενταετία, με προκριματικά που θα γίνονται μεσούσης της περιόδου (αν και γι’ αυτό εκφράζονται ενστάσεις από την Ευρωλίγκα και πολλά εθνικά πρωταθλήματα).

Προτεινόμενα Άρθρα