Φαβορί και πιθανότητες επιτυχίας για τις ομάδες που ξεκινούν τη μάχη στα προημιτελικά.
Σερβία
Η ομάδα που μέσα από τις εμφανίσεις της έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου φαβορί για το τρόπαιο. Δεν τόσο το 6/6, όσο οι γεμάτες εμφανίσεις της στη διάρκεια της διοργάνωσης. Δεύτερη καλύτερη επίθεση (87.8) με το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας (52%), μακράν πρώτη σε ασίστ και τρίτη σε ριμπάουντ.
Status: 6-0
Καλύτερο παιχνίδι: Στην πρεμιέρα του ομίλου με την Ισπανία (80-70), γιατί αφενός κράτησε χαμηλά τον Πάου Γκασόλ αφετέρου με την αντίδρασή της μετά το αρχικό 21-11 έδειξε χαρακτήρα. Από την πρώτη ημέρα επιβεβαίωσε ότι η περυσινή επιτυχία στο Παγκόσμιο δεν ήταν πυροτέχνημα.
Υπέρ: Η ομοιογένεια του ρόστερ και οι διακριτοί ρόλοι, στοιχεία που επιτρέπουν στον Σάσα Τζόρτζεβιτς ν’ αλλάζει παίκτες και σχήματα χωρίς να χάνεται ο ρυθμός. Με 25.2 ασίστ ανά αγώνα και μόλις 11.5 λάθη οι “πλάβι” έχουν τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων.
Κατά: Η έλλειψη ενός δεύτερου… Ραντούλιτσα, αφού ο Κούζμιτς παίζει και προσφέρει σε ειδικές συνθήκες και ο Μιλουτίνοφ όταν έχουν κριθεί οι αγώνες. Γι’ αυτό και ο Τζόρτζεβιτς επιλέγει σχήματα με δύο τεσσάρια (Μπιέλιτσα, Έρτσεγκ).
Πιθανότητες κατάκτησης: 25%
Γαλλία
Με σβηστές μηχανές προχωρούν έως το πρώτο νοκ άουτ οι πρωταθλητές Ευρώπης, προκρίθηκαν χωρίς ήττα από τον όμιλο γιατί δεν υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός. Με την Τουρκία ανέβασαν στροφές και έδωσαν την αίσθηση ότι στον πρώτο γύρο έπαιζαν όσο χρειαζόταν. Ερωτηματικό μέχρι τώρα η κατάσταση του Τόνι Πάρκερ.
Status: 6-0
Καλύτερο παιχνίδι: Με την Τουρκία στο πρώτο νοκ άουτ (76-53). Δέχθηκε μόνο 35 πόντους μετά το 10′ και μέσα από την άμυνα απέκτησε αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του παρκέ. 59-35 ήταν το επιμέρους σκορ στις τρεις περιόδους.
Υπέρ: Το βάθος του ρόστερ, στοιχείο που επιτρέπει στον κόουτς Βενσάν Κολέ ν’ ανοίγει το ροτέισον και να κρατάει φρέσκια την ομάδα του στο παρκέ. Οι δέκα από τους δώδεκα παίκτες έχουν διψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής, ενώ οι εννέα έχουν +16.
Κατά: Η κούραση που βγάζει ο Τόνι Πάρκερ, ανεξάρτητα από το αν έγινεο αρχισκόρερ όλων των Ευρωμπάσκετ. Είναι άστοχος (40% στα σουτ, 28% στα τρίποντα) και δημιουργεί ελάχιστα (3.7 ασίστ). Στα μεγάλα παιχνίδια βέβαια τον έχει ανάγκη ο Κολέ και όχι για τα παιχνίδια με Βοσνία και Πολωνία.
Πιθανότητες κατάκτησης: 20%
Ελλάδα
Η Εθνική “ζεστάθηκε” στο Ζάγκρεμπ και πέρασε το σκόπελο του πρώτου νοκ άουτ (Βέλγιο), ξορκίζοντας τα φαντάσματα της τελευταίας 5ετίας. Δεν έχει λάμψει ακόμα, αλλά με σοβαρότητα, σωστή προετοιμασία και προσωπικότητες στο παρκέ έχει καταφέρει να φτάσει χωρίς απώλειες έως εδώ, κερδίζοντας πόντους από παιχνίδι σε παιχνίδι.
Status: 6-0
Καλύτερο παιχνίδι: Με την Κροατία γιατί διεξήχθη υπό δυσμενείς συνθήκες (72-70). Ακόμη δεν είχε βρει το αγωνιστικό χαρακτήρα της, το γήπεδο ήταν κατάμεστο, η διαιτησία προσκείμενη στους οικοδεσπότες του ομίλου και βρέθηκε να χάνει 10 πόντους.
Υπέρ: Η ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος όταν χρειάστηκε “καθάρισε” για τους υπόλοιπους, η πολυεπίπεδη χρησιμότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η σωστή αξιοποίηση των ψηλών (Κουφού, Μπουρούση, Πρίντεζη).
Κατά: Το μακρινό σουτ. Δεν είναι χαμηλό το 36% (36/99) από τα 6μ75, λείπει όμως η σταθερότητα και αυτό θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί της.
Πιθανότητες κατάκτησης: 16%
Ισπανία
Περισσότερο πορεύεται με το παρελθόν και τη “βαριά” φανέλα, έχει χάσει δηλαδή την αίγλη της, παρά πείθει με τις εμφανίσεις της. Προβληματική στα περισσότερα παιχνίδια, δέχεται σχεδόν 80 πόντους ανά αγώνα, και ο Γκασόλ παίζει μόνος. Ο Ροντρίγκεθ και ο Φερνάντεθ μοιάζουν ξεζουμισμένοι, ο Ρέγες είναι ειδικών καταστάσεων και ο Μίροτιτς έχει μονάχα ξεσπάσματα. Με δύο ήττες στο τουρνουά δείχνει τρομερά ευάλωτη.
Status: 4-2
Καλύτερο παιχνίδι: Με την Τουρκία στον όμιλο (104-77). Με 67% στα δίποντα και 57% από το τρίποντο η “φούρια ρόχα” διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των Τούρκων και πανηγύρισε μια νίκη μ’ ένα +24 που αποδείχθηκε πολύτιμη στη μάχη της πρόκρισης
Υπέρ: Ο τρομερός και φοβερός Πάου Γκασόλ! Σ’ ένα από τα καλύτερα τουρνουά της καριέρας του, έχει πάρει προσωπικά την προσπάθεια της Ισπανίας να φτάσει μακριά, είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 23 πόντους ανά αγώνα και πέμπτος ριμπάουντερ (7.8).
Κατά: Ο Σέρτζιο Σκαριόλο που πνέει τα προπονητικά λοίσθια και οι περιορισμένες επιλογές στο ρόστερ. Λείπουν οι προσωπικότητες από το σύνολο του Ιταλού και ο ίδιος βασίζεται σε ό,τι του δίνει ο Πάου Γκασόλ, χωρίς εμπνεύσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο από τον πάγκο.
Πιθανότητες κατάκτησης: 14%
Ιταλία
Ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις να παίζει μπάσκετ γειτονιάς. Ο τραυματισμός του Ντατόμε μάζεψε το ροτέισον του Πιανιτζιάνι και τη συσπείρωσε, δεν άλλαξε όμως την μπασκετική κοσμοθεωρία ούτε του Μπελινέλι ούτε του Γκαλινάρι ούτε του Τζεντίλε που θέλουν μια μπάλα ο καθένας. Χτύπησε και ο Μπαρνιάνι, θα μετρήσει πολύ ενδεχόμενη απουσία του από τον προημιτελικό. Κέρδισε πάντως αρκετούς φαν.
Status: 4-2
Καλύτερο παιχνίδι: Με την Ισπανία στον όμιλο (105-98). Ο Μπελινέλι και ο Γκαλινάρι είχαν εκθέσει κάθε αντίπαλο που έπεσε πάνω τους, τέλειωσαν μαζί τον αγώνα 56 πόντους και 9/14 τρίποντα! Στο ίδιο ματς οι “ατζούρι” είχαν μόνο 3 λάθη, αποτρέποντας τον αιφνιδιασμό της “φούρια ρόχα”.
Υπέρ: Η δίψα για μια μεγάλη διάκριση μετά τη διετία 2003-2004 (χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ, αργυρό στους Ολυμπιακούς) και το ατομικό ταλέντο των παικτών του Σιμόνε Πιανιτζιάνι που όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του μπορούν να κρίνουν ένα ματς.
Κατά: Η απουσία εναλλακτικού σχεδίου όταν δεν μπουν τα σουτ. Οι “ατζούρι” έχουν 37% από τα 6μ75, τους λείπει όμως η… δεύτερη σκέψη και η δεύτερη πάσα. Όσο κι αν ο Χάκετ, όταν έρχεται από τον πάγκο, προσπαθεί να βάλει τάξη παίζοντας μυαλωμένα, οι υπόλοιποι κάνουν του κεφαλιού τους.
Πιθανότητες κατάκτησης: 12%
Λιθουανία
Έχει φτάσει μακριά γιατί οι αντίπαλοι που συνάντησε ήταν στα μέτρα της. Οριακές οι τέσσερις από τις πέντε νίκες της, κατέκτησε την πρωτιά του ομίλου γιατί οι υπόλοιποι δεν είχαν Βαλαντσιούνας (15.4 πόντοι, 8 ριμπάουντ). Κινδύνευσε με αποκλεισμό από τη Γεωργία, θα έμενε εκτός, αν ο Γιόνας Ματσιύλις δεν έκανε το παιχνίδι της ζωής του.
Status: 5-1
Καλύτερο παιχνίδι: Με τη Λετονία στον όμιλο (68-49). Ήταν το μόνο ματς μέχρι τώρα στο οποίο έβγαλε ανωτερότητα. Κράτησε τους οικοδεσπότες του ομίλου κάτω από τους 50 πόντους και υπερισχύοντας σε όλους τους τομείς έφτασε σε μια επικράτηση που της έδωσε αβαντάζ για την πρωτιά.
Υπέρ: Το επιθετικό ριμπάουντ – όχι απαραίτητα το μακρινό. Παίρνει σχεδόν 12 ανά αγώνα, με αποτέλεσμα να κερδίζει δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Διαθέτει στη 12άδα περισσότερο μαχητές, παρά ταλαντούχους, παίκτες που δίνουν το 100% σε κάθε παιχνίδι.
Κατά: Η αδυναμία να βρει εύκολες νίκες. Σκοράρει λιγότερο (72.2 πόντοι) από τις οκτώ που έχουν απομείνει στη διοργάνωση και με τα χειρότερα ποσοστά στα σουτ εντός πεδιάς (42%). Ως εκ τούτου μοιάζει εύκολα αντιμετωπίσιμη από μια ομάδα που θα παίξει καλά στην άμυνα και κλείσει τη δημιουργία του Καλνιέτις, του μόνου “καθαρού” πόιντ γκαρντ.
Πιθανότητες κατάκτησης: 8%
Τσεχία
Υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά, καθώς πέταξε εκτός συνέχειας την Κροατία. Παίζει καλό μπάσκετ σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, με δυνατή άμυνα και συνεργασίες στην επίθεση, γιατί ο καθένας ξέρει τι μπορεί να δώσει και δεν προβαίνει σε υπερβολές.
Status: 4-2
Καλύτερο παιχνίδι: Με την Κροατία στο πρώτο νοκ άουτ (80-59). Δεν φοβήθηκε τη φανέλα του αντιπάλου, κυριάρχησε από την πρώτη περίοδο, έπαιξε μπάσκετ για σεμινάριο στην άμυνα (11 κλεψίματα) και έφτασε σε αυτό το απρόσμενο 80-59 που την έστειλε για πρώτη φορά στην 8άδα ενός Ευρωμπάσκετ.
Υπέρ: Η χημεία που έχουν οι σχεδόν συνομήλικοι Σατοράνσκι – Βέσελι, η καταλυτική παρουσία του νατουραλιζέ Σιλμπ, ο οποίος κάνει αθόρυβη δουλειά σε όλους τους τομείς, και η άγνοια κινδύνου.
Κατά: Το πολύ χαμηλό ποσοστό στις βολές (56%), αφού σε ματς που θα κριθούν σε λεπτομέρειες μετράει πολύ. Είναι χειρότερο ακόμη και από τους παραδοσιακά άστοχους από τη γραμμή Έλληνες.
Πιθανότητες κατάκτησης: 4%
Λετονία
Ευνοημένη από το γεγονός ότι ήταν σ’ ένα βατό όμιλο και είχε καλό σταύρωμα στα νοκ άουτ, έφτασε μετά το 2001 και την εποχή των Στελμάχερς-Καμπάλα στα προημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ. Ο Μπαγκάτσκις δεν έχει αστέρια, βασίζεται στο ομαδικό πνεύμα, αλλά απέναντι στη Γαλλία μάλλον θ’ αποχαιρετήσει.
Status: 4-2
Καλύτερο παιχνίδι: Με τη Σλοβενία στο πρώτο νοκ άουτ (73-66). Γιατί μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση από νωρίς, έβγαλε τον αντίπαλο από το καλούπι του και κατέκτησε δίκαια την πρόκριση στην 8άδα.
Υπέρ: Ο Άιναρς Μπαγκάτσκις, που συλλέγοντας εμπειρίες από αγώνες της Ευρωλίγκας, έχει καταφέρει να πάρει λίγα από πολλούς, με αποτέλεσμα η Λετονία να πάρει τις νίκες που χρειαζόταν για να φτάσει έως εδώ.
Κατά: Η απουσία παικτών-ηγετών. Ο Στρέλνιεκς, ο Μπέρζινς και ο Μπέρτανς είναι μονάδες που θα δώσουν λύσεις, αλλά δεν θα κουβαλήσουν στα δύσκολα, ο Μπλουμς δεν είναι στα καλύτερα του και ο Γιανιτσένοκς έχει μεγαλώσει.
Πιθανότητες κατάκτησης: 1%
Πηγή: contra.gr