Ο… πρώτος Αυτοκράτορας!

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Άπαντες γνωρίζουν ότι ο ΑΡΗΣ είναι ο πρώτος… Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ. Ο αιώνιος αντίπαλός του ήταν από τις ομάδες που τον κόντραραν τα χρόνια της Αυτοκρατορίας, αλλά μέχρι εκεί.

Τα ντέρμπι ανάμεσα στον ΑΡΗ και τον ΠΑΟΚ έμειναν φυσικά στην ιστορία καθώς τις περισσότερες φορές έκριναν και τον πρωταθλητή στο μπάσκετ. Άπαντες γνωρίζουν ότι ο ΑΡΗΣ είναι ο πρώτος… Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ. Ο αιώνιος αντίπαλός του ήταν από τις ομάδες που τον κόντραραν τα χρόνια της Αυτοκρατορίας, αλλά μέχρι εκεί. Αποδείξεις με γεγονότα; Οι τριπλάσιοι (!!!) τίτλοι του έναντι του δικεφάλου. 21 τρόπαια για τον Άρη κόντρα στους 7 συνολικά τίτλους του ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το πιο τρανταχτό…στατιστικό και φυσικά το πλέον αξιόπιστο. Υπάρχουν φυσικά και πολλά ακόμα. 

Σύνολο νικών 107-88 υπέρ του ΑΡΗ σε 195 επίσημα ματς. Σερί νικών οι 10 συνεχόμενες του AΡH και μάλιστα σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους (από 5-2-1928 ως 18-4-1934 και 3-11-1984 ως 27-4-1988). Τρεις φορές έχουν συναντηθεί οι δυο ομάδες στην τελική φάση των πλέι-οφ και τις 3 ήταν νικητής ο ΑΡΗΣ το 1998, το 1989 και το 1991. Άλλωστε όλες οι μεγάλες στιγμές του έκριναν τίτλους,ενώ από την άλλη ο αντίπαλος μόνο σε ένα τελικό με τον ΑΡΗ κέρδισε (το 84) και όσα έχει να επιδείξει είναι νίκες χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Ποιες όμως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δέκα στιγμές που έχουν χαραχθεί στην μνήμη των οπαδών του «κίτρινου Θεού»;

1. Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα 

Το πρώτο μήνυμα της Αυτοκρατορίας. Σεζον 1978-79 με τον ΠΑΟΚ να δυσκολεύει στο ένα ματς τον Άρη (Νίκη για τους κίτρινους με 91-90 στην παράταση- στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει ανετα 82-103 ο Άρης) και κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος με προπονητή Γιάνη Ιωαννίδη και πρώτο σκόρερ τον Χάρη Παπαγεωργίου με μ.ο. 38 πόντων!!!

2. Τσατισμένοι από τα σπρέι στα αυτοκίνητα τους

Στο τέλος του Γενάρη του 1987 και ενώ η… Αυτοκρατορία είχε ξεκινήσει ο Άρης με πρωταγωνιστή τον τεράστιο Νίκο Γκαλη κερδίζει με 86-77. Τι ιδιαίτερο είχε εκείνο το παιχνίδι. Καταρχήν το ότι ο Γκάλης πέτυχε 5 στα 6 τρίποντα (σπάνια σούταρε πάνω από 1-2 σε κάθε ματς) και με 35 πόντους οδήγησε στη νίκη και σε δεύτερο τέμπο οι δηλώσεις Ιωαννίδη: “Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλισαν τον εγωισμό πηγαίνοντας εκεί που είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και βάφοντας τα με σπρέι. Θα χάναμε, γιατί δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε”! 

3. Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός

Ο Άρης είναι στο απόγειο της δόξας του και ο Νίκος Γκάλης κάνει ότι θέλει στο παρκέ. Νίκη με 100-85 επί του ΠΑΟΚ και κατάκτηση πρωταθλήματος. Τρίτος συνεχόμενος χωρίς ήττα με τον Γκάλη να ευστοχεί σε τρίποντο στο τέλος και στην συνέχεια να γυρνάει την μπάλα στο δάκτυλο με το σύνθημα “Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός” να δονεί το Αλεξάνδρειο από τους εκστασιασμένους Αρειανούς.

4. Κατάκτηση κυπέλλου με… 35αρι

Ο Άρης σαρώνει τα τρόπαια και θα  πάρει και το κύπελλο με νίκη επί του ΠΑΟΚ 91-86 στο Παλέ. Μεγάλος πρωταγωνιστής για μία ακόμα φορά ο μεγάλος Νίκος Γκάλης που…τράβηξε 35άρι, ενώ τον ακολούθησε με 20 πόντους και 3 τρίποντα ο Λευτέρης Σούμποτιτς. 

5. Άλλο ένα κύπελλο με ρεκόρ εισιτηρίων

Την επόμενη σεζόν οι δυο ομάδες θα συναντηθούν εκ νέου στον τελικό του κυπέλλου, αλλά αυτή την φορά θα παίξουν στην Αθήνα στο ΣΕΦ. Ρεκόρ εισιτηρίων στα μεταξύ τους ματς-λόγω χωρητικότητας- με τους 14000 περίπου θεατές να βλέπουν τον…περίπατο των «κίτρινων» με 75-62.

6. Στο τελευταίο δευτερόλεπτο παιδιά

Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ αμφισβητεί ανοιχτά τον Αυτοκράτορα. Έχει ισοφαρίσει σε 2-2 στην σειρά των πλέι-οφ, 16 δεύτερα πριν το τέλος με δυο βολές του Κόρφα, ο ΠΑΟΚ προηγείται με 85-81. όμως ο Γιαννάκης έχει άλλη άποψη. Αρχικά μειώνει σε 83-85 στα 9 δεύτερα και στην συνέχεια μετά την λάθος επαναφορά του ΠΑΟΚ, κλέψιμο Αγγελίδη και ασίστ Γκάλη με τρίποντο δίνει τη νίκη στον ΑΡΗ με 86-85 με το σύνθημα “Στο τελευταίο δευτερόλεπτο παιδιά” να κυριαρχεί στο Αλεξάνδρειο! Ο ΑΡΗΣ θα πάρει το προβάδισμα με 3-2 νίκες (πρωταθλητής στις 4)! 

7. Πότε; Ποτέ! Πότε; Ποτέ!

Το αμέσως επόμενο παιχνίδι αποτελεί αυτό που έδωσε το τελευταίο πρωτάθλημα στον ΑΡΗ. Με το σκορ στο 80-78 υπέρ του ΠΑΟΚ ο Φασούλας θα κάνει λάθος πάσα στα 17 δεύτερα και 3 πριν το τέλος ο Μπραντ Σέλερς με καλάθι και φάουλ θα πετύχει το 81-80 και το πρωτάθλημα στον ΑΡΗ! Οι μπουνιές Γκάλη-Μπάνε στο τέλος έμειναν επίσης στην ιστορία.

8. Η διαφορά και ο γίγας Τάρπλει

Η μεγαλύτερη διαφορά σε παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες ανήκει φυσικά στον Άρη, στο μακρινό 1928 (58-17). Το 1992 αντιμετωπίζει τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ και τον ισοπεδώνει με τεράστια εμφάνιση από τον…αντι Γκάλη, αείμνηστο πλέον Ρόι Τάρπλει να κάνει πάρτι και τον Άρη να θριαμβεύει με 56-88 με τους οπαδούς της ομάδας να φωνάζουν “Έλεος, έλεος” για να πικάρουν τους αντιπάλους.. Ο κόσμος πίστεψε ότι μπορεί να επανέλθει στον θρόνο του, αλλά ένας τραυματισμός του Τάρπλει θα “περιορίσει” τα όνειρα στην κατάκτηση ενός ευρωπαικού τροπαίου κόντρα στους Τούρκους της Εφές. 
 
9. Με μπάζερ μπίτερ… Αγγελίδη!

Αλλο ένα παιχνίδι στο οποίο ο Άρης “γυρίζει” το ματς. Ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο μισό λεπτό προηγείται με 64-61, ο Γιοβάνοβιτς μειώνει στον πόντο (64-63), ο Μπάνε Πρέλεβιτς βιάζεται να..κερδίσει και ο Ντίνος Αγγελίδης, στην τελευταία επίθεση κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και με καλάθι στην λήξη δίνει μια μεγάλη νίκη στον Άρη.

10. Ελα αγόρι μου

Τα τελευταία 20 χρόνια οι μάχες των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης δεν κρίνουν τίτλους. Ο Άρης έχει πετύχει μεγάλες νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο (πχ πρόπερσι για το κύπελλο) ή στο παιχνίδι με τον Σάββα Ηλιάδη να ακούει συνθήματα κατά της μητέρας του, ενώ ο αδερφός του έπαιζε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ ή ακόμα και τη νίκη με Μάσει μέσα στην Πυλαία σε ματς που ο ΠΑΟΚ τελικά γλίτωσε τον υποβιβασμό από συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων και ενώ λόγω επεισοδίων το παιχνίδι ολοκληρώθηκε 2 ώρες αργότερα από τα υπόλοιπα!!! Ποιο όμως είναι το ματς που άπαντες θυμούνται; Το 76-79 της σεζόν 2005-06 με τον Γιώργο Σιγάλα να φωνάζει το περίφημο “Έλα αγόρι μου” στον Γιάννη Γκαγκαλούδη (με το σκορ στο 76-77) και με την άμυνά του να σφραγίζει το…διπλό πριν ο Πάντιους καρφώσει για το τελικό σκορ.

Προτεινόμενα Άρθρα