Οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε FIBA Champions League και Eurocup

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Με γραφήματα αποδεικνύονται οι διαφορές στις απολαβές που θα έχουν οι ομάδες από την κάθε διοργάνωση και τα διαφορετικά κριτήρια συμμετοχής.

Σε πρόσφατη έρευνα της Basketball Champions League συγκρίνεται η διοργάνωση της FIBA με αυτήν του Eurocup και παρουσιάζονται οι διαφορές τους σε διάφορους τομείς. 

Αρχικά παρατηρείται από τα γραφήματα ότι το “μινιμουμ” των συνολικών εσόδων των ομάδων που θα συμμετέχουν στο CHampions League θα είναι τα 4,5 εκ. Ευρώ, ενώ στην περίπτωση των ομάδων του Eurocup το νούμερο είναι αρκετά μικρότερο στα 2,5 εκ. ευρώ. 

Ακόμη και στην περίπτωση του ποσόυ που θα μπεί στα ταμεία της ομάδας που θα κατακτήσει το τρόπαιο είναι αρκετάεμφανείς οι διαφορές. Μισό εκ. ευρώ στον νικητή του C.L και μόλις 300.000 ευρώ στον νικητή του Eurocup. 

Σε ένα άλλο γράφημα που παρουσιάστηκε παρατηρείται ο αριθμός χωρών που θα έχουν εκπροσώπους στην αντίστοιχη διοργάνωση. Και σε αυτή την κατηγορία το C.L έχει αρκετά μεγαλύτερη συμμετοχή με 30 χώρες, έναντι μόλις 12 του Eurocup.

Να σημειωθεί και το γεγονός ότι η FIBA θέλησε να τονίσει οτι τα κριτήρια συμμετοχής μιας ομάδας στο C.L θα είναι καθαρά αγωνιστηκά σε αντίθεση με το Eurocup που για άλλη μια χρονιά θα είναι προκαθορισμένες οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση.

Προτεινόμενα Άρθρα