Μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Λάσκαρη

από AllAboutARIS

Μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Λάσκαρη και την προσπάθεια που κάνει να στηρίξει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα έκανε η εφημερίδα "Έθνος"!

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα:

Ζει μόνιμα στην Ελβετία, αλλά η καρδιά και το μυαλό του βρίσκονται συνέχεια στην Ελλάδα, προσδοκώντας να βγει το συντομότερο δυνατόν από την πολυετή ύφεση. Ο λόγος για τον Νίκο Λάσκαρη, ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει ως σύμβουλος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals στην Ευρώπη, κατάφερε σε μικρή ηλικία να δημιουργήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία. Μέρος αυτής της περιουσίας, ο ευπατρίδης επιχειρηματίας έχει επιλέξει να επενδύει στη χώρα μας, ενισχύοντας κομβικούς τομείς για την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως είναι αυτοί της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού και της Επιχειρηματικότητας.

Ο Νίκος Λάσκαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόννη της Γερμανίας, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 15 ετών, επέστρεψε στην Ξάνθη για να τελειώσει το Λύκειο. Κατόπιν, σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο, από όπου πήρε το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά, για να ακολουθήσει μια… ονειρεμένη καριέρα η οποία τον έκανε… πλούσιο σε μόλις λίγα χρόνια. Εργάστηκε σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Ζυρίχη στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό τομέα αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι UBS, Citibank, EVMC Group, MetLife, Olico, OSIG Global Trade, Innova κ.ά. Βασικό του αντικείμενο είναι οι επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων ενώ εξειδικεύτηκε στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Το «κλειδί» της επιτυχίας του ήταν η συμμετοχή του ως σύμβουλος σε μερικά από τα σημαντικότερα deals στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες που απεκόμισε ήταν πολύ υψηλές. Για παράδειγμα, ήταν από τους βασικούς συμβούλους στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Paine Webber από την ελβετική UBS το 2000, ενώ συμμετείχε και σε άλλα μεγάλα deals ως στέλεχος της Citi από το 1999 μέχρι το 2004. Σήμερα ο Νίκος Λάσκαρης είναι μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και ελέγχει τον όμιλο Lascaris Investment Group, ενώ παράλληλα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην εταιρεία «Εurasia Μining Trading» (από τον Ιούλιο του 2013), η οποία έχει ως αντικείμενο την εξόρυξη και εμπορία χρυσού, μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών στη Ρωσία, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία.

Ακόμη είναι επικεφαλής διεθνής στρατηγικής της Lieu Holdings από τον Οκτώβριο του 2009. Κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην ασφαλιστική Alico Metlife, ενώ έχει λάβει προέγκριση από τις ελβετικές αρχές για τη σύσταση και λειτουργία μιας νέας τράπεζας (Laskaris Bank). Πάντως στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, έδειξε ανήσυχος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρότι οι αγορές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εξακολουθούν να τροφοδοτούν με ρευστότητα το σύστημα. Με έσωσε ο αθλητισμός. Πέρυσι έγινε ευ­ρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό αποκτώντας το 41% της αγαπημένης του ομάδας μπάσκετ, του ΑΡΗ, με ένα τίμημα που κυμάνθηκε γύρω στα 4 εκατ. ευρώ (τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν χρέη του συλλόγου). Οπως μας εκμυστηρεύτηκε «κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία φαινόταν να παίρνω τον… άσχημο δρόμο, ευτυχώς όμως με κέρδισε ο αθλητισμός και κυρίως η μεγάλη μου αγάπη για το μπάσκετ. Παρότι δεν είχα το απαραίτητο ύψος για το άθλημα ήμουν αρκετά γρήγορος, ωστόσο στη συνέχεια επέλεξα να ασχοληθώ με τα χρηματοοικονομικά».

Ο Νίκος Λάσκαρης, παρότι ο ίδιος προτιμά να μη μιλάει γι’ αυτό, ξεχωρίζει για τη φιλανθρω­πική του δράση. Ετσι ακολουθώντας τα βήματα του Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Lascaris Foundation, με έδρα την Ελβετία, το οποίο έχει επίκεντρο την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει «εμείς που είχαμε την τύχη να είμαστε οικονομικά πιο ισχυροί έχουμε ευθύνη να βοηθάμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στην αρχή και εμείς δίναμε χρήματα μέσω διάφορων ΜΚΟ, αλλά μόλις πηγαίναμε να δούμε τι έργα είχαν γίνει μέναμε… έκπληκτοι με αυτά που βλέπαμε. Καταλαβαίνω ότι αυτοί οι Οργανισμοί έχουν υψηλά έξοδα για προσωπικό, για τα κτίρια που στεγάζονται τα γραφεία τους, αλλά δεν δικαιολογείται π.χ. να πηγαίνουν σε αυτές τις δαπάνες μέχρι και το 80% των χορηγιών. Πλέον μέσω του Ιδρύματος που έχουμε δημιουργήσει ελέγχουμε καλύτερα τις χορηγίες μας». Παράλληλα, ο κ. Λάσκαρης επισημαίνει ότι «το θέμα είναι να βοηθάμε χωρίς να αναζητούμε τη διαφήμιση των πράξεών μας όπως συνηθίζουν αρκετές ΜΚΟ ή και επιχειρηματίες. Θεωρώ απαραίτητη ακόμη και τη μικρότερη οικονομική βοήθεια, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει αναγκαιότητα της προβολής της κάθε πρωτοβουλίας».

Οι βασικοί πυλώνες δράσης του ιδρύματος είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο εμπλουτισμός της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ιδρυμα έχει υιοθετήσει τριάντα άπορες ελληνικές οικογένειες και τις ενισχύει οικονομικά σε σταθερή βάση, ενώ στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού σκοπεύει να χορηγήσει υποτροφίες σε εξέχοντες υποψηφίου

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X