"Μπορώ να γίνω ο MVP"

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ο Έλληνας διεθνής έχει ως στόχο τον τίτλο του MVP

Μοιάζει σαν χθες η ημέρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική. Ήταν ακόμα 19 ετών. Δεν είχε παίξει καν σε υψηλότερο επίπεδο από την Α2. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο 22χρονος, πια, Γιάννης δεν έχει γίνει απλά ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ. Θέλει να γίνει ο καλύτερος

 “Κάποια μέρα θέλω να γίνω MVP”

 “Αισθάνομαι ότι μπορώ να φτάσω μέχρι το σημείο να γίνω ο MVP στο πρωτάθλημα κάποια μέρα. Είναι ένας στόχος μου. Αν βελτιώσω την ομάδα μου και συνεχίσω να βελτιώνομαι κι εγώ, μπορώ να το καταφέρω. Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να γίνομαι καλύτερος” είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι βιάζεται να υλοποιήσει τον στόχο του. Ίσα ίσα που οι προτεραιότητες του είναι διαφορετικές και δεν έχουν άμεση σχέση με τον ίδιο ή τα στατιστικά του, αλλά την ομάδα του.

 “Κάποιοι λένε ότι μπορώ να γίνω ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ΝΒΑ, κάποιοι άλλοι ότι δεν μπορώ. Εγώ το μόνο που κοιτάζω είναι να κάνω αυτό που κάνω καλύτερα: να δουλεύω. Δεν έχω στόχο να γίνω All-Star φέτος. Ποτέ δεν κοιτάζω τα νούμερα, πόσοι πόντοι ή ασίστ μου λείπουν για να κάνω τριπλ-νταμπλ. Αυτό που με νοιάζει είναι να κερδίζει η ομάδα μου αν γίνει αυτό, όλα τα άλλα θα έρθουν”.

 
“Το αξίζω να έχω αυτές τις ευθύνες, αυτή την πίεση”

 H αλλαγή του ρόλου του στους Bucks ήταν φυσικά ένα από τα θέματα συζήτησης στο conference call. “Είναι απίστευτο να σε βάζει να παίξεις στη θέση «1» ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ όλων των εποχών (σ.σ. Jason Kidd). Ο κόουτς ξέρει ότι είμαι καλός στη δημιουργία φάσεων και οι συμπαίκτες μου με διευκολύνουν ακόμα περισσότερο, πιστεύοντας σε μένα, δίνοντας μου αυτοπεποίθηση. Δεν έχει νόημα να βάζουμε ταμπέλες για το τι είμαι. Πόιντ γκαρντ ή πόιντ φόργουορντ. Εχω απλά τη μπάλα περισσότερο στα χέρια και δημιουργώ περισσότερες φάσεις. Δεν υπάρχουν πλέον θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ” τόνισε ο “Greek Freak”, που μόνο βάρος δεν αισθάνεται μετά την… αναβάθμιση του στο Milwaukee.

“Δεν το σκέφτομαι καθόλου σαν βάρος. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να βγαίνω στο γήπεδο και να παίζω όσο πιο δυνατά μπορώ. Δεν νιώθω πίεση. Πρέπει να γίνω ηγέτης σε αυτή την ομάδα και αυτό το βάρος το κέρδισα, δεν στο δίνει κάποιος. Το αξίζω να έχω αυτές τις ευθύνες, αυτή την πίεση”. Μέχρι που μπορούν όμως να φτάσουν αυτοί οι Bucks; Ο Γιάννης δεν βιάζεται, ούτε βάζει υπερβολικά ψηλά τον πήχη για την τρέχουσα σεζόν…

 

“Τα Playoffs είναι ο στόχος μας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να φτάσουμε εκεί, αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας” είπε. Το εγγύς μέλλον, βέβαια, είναι άλλη υπόθεση… “Υπάρχουν πολλές ομάδες με μέλλον στο πρωτάθλημα, η Minnesota, οι Lakers, το Orlando. Θεωρώ πάντως ότι εμείς είμαστε αυτή που έχει το μεγαλύτερο”.

 

Η συμβουλή της μητέρας του και του Αλεξ

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του στην ερώτηση για την καλύτερη συμβουλή που έχει δεχτεί στην καριέρα του. “Τις καλύτερες συμβουλές στην καριέρα μου τις έχουν δώσει ο μικρός αδελφός μου, ο Άλεξ, και η μητέρα μου. Όταν της έλεγα τον πρώτο καιρό για τα πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω εδώ, μου έλεγε: Σταμάτα να παραπονιέσαι γιατί αν τα παρατήσεις εσύ, θα τα παρατήσουν πολλά παιδιά που σε βλέπουν σαν πρότυπα. Θα τα παρατήσουν και τα αδέλφια σου! Ποτέ δεν θα τα παρατάς στη ζωή γιατί έρχονται κι άλλοι από πίσω.

 

Επίσης είναι κάτι που μου είχε πει ο Αλεξ, όταν κάποιες φορές με έβλεπε να κατσουφιάζω: Γιάννη, ακόμα κι όταν κάνεις λάθος, πάντα να χαμογελάς. Εμείς ερχόμαστε στο γήπεδο για να σε βλέπουμε χαρούμενο. Δεν θέλουμε να σε βλέπουμε στενοχωρημένο. Η καλύτερη συμβουλή ίσως να ήρθε από ένα παιδί 15 ετών”.

“Το «Greek Freak» είναι cool”

 

“Γυρίζοντας” νοερά πολλά χρόνια πίσω, ο Γιάννης δήλωσε “υπερήφανος” για τον εαυτό του. “Έτσι νιώθω κάθε φορά που σκέφτομαι που ήμουν και που βρίσκομαι, βλέποντας όλη τη σκληρή δουλειά που έκανα να ανταμείβεται” υπογράμμισε, ξεχωρίζοντας τους Allen Iverson, Kobe Bryant, Scottie Pippen και Magic Johnson ως τα ινδάλματα του, πριν πει ότι “θα ήταν ωραίο κομπλιμέντο για μένα, κάποια μέρα ένας νεαρός παίκτης να μπει στο ΝΒΑ και να πει ότι θέλει να παίξει σαν εμένα”.

 

Ο Γιάννης μίλησε για πολλά θέματα ακόμα στο conference call. Για τους συμπαίκτες του, τους μετανάστες, τον Nowitzki, την Ελλάδα, ακόμα και για το παρατσούκλι του, τονίζοντας ότι δεν έχει σκεφτεί εάν θα ήθελε κάποιο άλλο. Πολύ απλά διότι… “μου αρέσει. Το κόλλησα από την πρώτη χρονιά μου. Είναι διαφορετικό, το έχω συνηθίσει. Είναι cool”.

 

“Μου λείπει η ελληνική κουλτούρα”

 

Ο Αντετοκούνμπο δεν θα μπορούσε να μην δείξει ευαισθησία στο θέμα των μεταναστών. Άλλωστε, και οι γονείς του σε αυτή την κατηγορία ανήκουν… “Οι γονείς μου πήγαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και μεγάλωσαν τέσσερα παιδιά. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί απέναντι στους μετανάστες. Στο κάτω κάτω άνθρωποι είμαστε όλοι και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον”. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτά που του λείπουν από την πατρίδα του και το τι λέει σε όσους ρωτούν για τη γενέτειρα του, ο Γιάννης δήλωσε το εξής: “Τους λέω ότι είναι τρομερό μέρος, τα νησιά, ο καιρός. Μου λείπει η γειτονιά μου, οι φίλοι μου, η ελληνική κουλτούρα, ο Φιλαθλητικός”.

 

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι πήρε περισσότερες ψήφους από τον Dirk Nowitzki σε πρόσφατο δημοψήφισμα για τον καλύτερο Ευρωπαίο παίκτη στο ΝΒΑ, ο Αντετοκούνμπο έδειξε ότι δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα. “Ο Nowitzki είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος που έχει παίξει ποτέ μπάσκετ. Εχει απίστευτο ταλέντο. Εγώ έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πετύχω αυτά που έκανε ο Dirk σε αυτό το πρωτάθλημα”.

Ο Γιάννης για τους συμπαίκτες του…

 

Στο πλαίσιο του conference call ο 22χρονος φόργουορντ δήλωσε ότι θέλει να βελτιώσει το τζαμπ σουτ και ότι δουλεύει καθημερινά σε αυτό, ενώ μίλησε μεμονωμένα και για αρκετούς συμπαίκτες του. Χαρακτήρισε τον Khris Middleton τον καλύτερο παίκτη των Bucks, τον Matthew Dellavedova τον καλύτερο συμπαίκτη και είπε ακόμα τα καλύτερα για τους Jabari Parker και Thon Maker. Αναλυτικά είπε:

 

Για τον Khris Middleton: “Είναι ο καλύτερος μας παίκτης και είναι δύσκολο να παίζουμε χωρίς αυτόν. Τον χρειαζόμαστε και ανυπομονούμε να επιστρέψει και να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε”.

 

Για τον Jabari Parker: “Έχουμε σπουδαία σχέση. Μένουμε μάλιστα περίπου… τέσσερα μέτρα ο ένας από τον άλλον. Εχει απίστευτο ταλέντο και λαμπρό μέλλον. Δουλεύει πολύ σκληρά και αν συνεχίσει να το κάνει κάποια μέρα θα τον δούμε στο All-Star Game”.

 

Για τον Matthew Dellavedova: “Είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο ΝΒΑ. Του αρέσει να πασάρει και προσπαθεί να κάνει τα πάντα σωστά. Εχουμε σπουδαία επικοινωνία μεταξύ μας”.

 

Για τον Thon Maker: “Εχει πολλές ομοιότητες με μένα. Για την ηλικία του είναι πολύ ώριμος. Του δίνω συμβουλές όπως μπορώ. Πάνω απ’ όλα του λέω ότι ο πρώτος στόχος του πρέπει να είναι να βρίσκεται όσες περισσότερες ώρες μπορεί στο γυμναστήριο. Μπορεί να γίνει σπουδαίος παίκτης γιατί συνέχεια στο γυμναστήριο τον βλέπω. Σε δύο χρόνια θα γίνει κτήνος”.

“Ήμουν έτοιμος να φωνάξω για τον Γιώργο, αλλά σκέφτηκα.. «τι κάνεις;»”

 

Το καλοκαίρι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του. Εγινε ξαφνικά πολυεκατομμυριούχος. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι άρχισε να σκέφτεται και διαφορετικά… “Δεν έχασα ποτέ το μυαλό μου. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια στιγμή. Δεν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για τα λεφτά ή τη φήμη. Αγαπώ αυτό που κάνω. Δεν βγήκα ποτέ εκτός πορείας. Πάντα είχα μαζί μου την οικογένεια μου και αυτή με βοήθησε σε αυτό” τόνισε ο Γιάννης, που γέλασε αυθόρμητα όταν ρωτήθηκε για τον πανηγυρισμό του στο πρώτο καλάθι του Γιώργου Παπαγιάννη, κατά τη διάρκεια του αγώνα των Bucks με τους Kings.

 

“Αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος εκείνη τη στιγμή για τον Γιώργο. Ήταν λες και παίζαμε στην Εθνική. Ημουν έτοιμος να φωνάξω αλλά σκέφτηκα… “Τι κάνεις;”. Αυτό που έχω να πω στον Γιώργο είναι να είναι θετικός και να δουλεύει. Μίλησα και με τον Κουφό και του είπα να τον προσέχει”.

Προτεινόμενα Άρθρα