Τον «λύγισαν» απουσίες, ριμπάουντ και σφυρίχτρες

από AllAboutARIS

Την 4η ήττα του στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΡΗΣ, ο οποίος έχασε από τον Παναθηναϊκό εντός έδρας με 59-71.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη «πάλεψε» απέναντι στον Παναθηναϊκό, όμως τα πολλά χαμένα επιθετικά ριμπάουντ, οι απουσίες και οι αποφάσεις των διαιτητών στα κρίσιμα σημεία, ήταν τα στοιχεία που την οδήγησαν μοιραία στην ήττα.

Ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε καλά το παιχνίδι. Παίζοντας με συγκέντρωση και μαχητικότητα σε άμυνα κι επίθεση, πήρε τον έλεγχο και το προβάδισμα στο σκορ. Σε κάθε επίθεση οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη «στόχευαν» τον Έρικ Μπάκενρ ο οποίος συνεργαζόταν σωστά με τους γκαρντ του και τελείωνε μ’ επιτυχία τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του αντιμετώπιζε πρόβλημα τόσο στην αμυντική όσο και στην επιθετική του λειτουργία, το γεγονός όμως ότι είχε πολύ υψηλό ποσοστό πίσω από την γραμμή των 6,75 και ανανέωνε διαρκώς κατοχές με τα επιθετικά ριμπάουντ, τον διατηρούσε σ’ επαφή με το σκορ.

Στα τελευταία δύο λεπτά πριν την λήξη της πρώτης περιόδου, οι «πράσινοι» ανέβασαν την απόδοσή τους και βρίσκοντας λύσεις επιθετικά από τους Μπουρούση και Ρίβερς, κατάφεραν να κλείσουν μ’ ένα ελαφρύ προβάδισμα το πρώτο δεκάλεπτο (14-17).

Στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, οι «κίτρινοι» γύρισαν την άμυνά τους σε ζώνη, στην προσπάθειά τους να «θωρακίσουν» την ρακέτα τους και να «καθαρίσουν» τ’ αμυντικά ριμπάουντ. Οι φιλοξενούμενοι όμως συνέχισαν να σουτάρουν με πολύ υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια, παραμένοντας σε θέση οδηγού.

Οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη από την πλευρά τους άλλαξαν επιθετικό «προσανατολισμό», ξεκίνησαν να σουτάρουν τρίποντα, τα περισσότερα υπό κακές προϋποθέσεις και στην λήξη του χρόνου επίθεσης, με αποτέλεσμα να μείνουν χαμηλά σε παραγωγικότητα. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος το μομέντουμ του αγώνα, συνέχισε να παίρνει σκορ από το τρίποντο, ανεβάζοντας την διαφορά στο +10 (26-36), 1:25 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στον υπολειπόμενο χρόνο, ο ΑΡΗΣ κατάφερε να βγάλει τις άμυνες και με το καλάθι του Κάμινγκς στην λήξη, πήγε με μειονέκτημα 8 πόντων στ’ αποδυτήρια (28-36).

Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ εκμεταλλευόμενοι τα λάθη και την αστοχία των παικτών του Πρίφτη στην επίθεση, βρήκαν χώρο και χρόνο να εκτελέσουν υπό καλές προϋποθέσεις, συνθήκη που τους επέτρεψε ν’ ανεβάσουν την υπέρ τους διαφορά στο +15 (32-47), 6:19 πριν το τέλος της 3ης περιόδου. Σ’ εκείνο το σημείο οι «κίτρινοι» αντέδρασαν. Ανεβάζοντας την απόδοσή τους στην άμυνα κράτησαν χαμηλά σε παραγωγικότητα τον Παναθηναϊκό, οδηγώντας τον σε βεβιασμένες ενέργειες. Στην επίθεση, οι Κάμινγκς και Γιάνκοβιτς έδωσαν τις λύσεις από μέση και μακρινή απόσταση, βοηθώντας την ομάδα τους να τρέξει ένα σερί 7-0 και να μειώσει στους 8 (39-47).

Στα τρία λεπτά που υπολείπονταν για το τέλος της 3ης περιόδου ο ΑΡΗΣ ανέβασε κι άλλο την απόδοσή του, στην εξίσωση του σκορ μπήκε και ο Μάικλ Τζένκινς, ο οποίος δίνοντας σκορ πίσω από τα 6,75, βοήθησε την ομάδα του να μειώσει στους έξι (45-51), με την λήξη της περιόδου.

Με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου ένα τρίποντο από τον Τζένκινς και  ένα δίποντο από τον Γιάνκοβιτς, έφεραν το ματς στον πόντο (50-51). Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν και στηριζόμενοι στα επιθετικά τους ριμπάουντ και στα φάουλ που τους έδιναν με ευκολία οι διαιτητές, έτρεξαν ένα σερί 9-0 και αύξησαν ξανά την διαφορά σε διψήφιο (50-60).

Στα 5:53 που υπολείπονταν  για το τέλος του αγώνα, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη έκαναν μία ακόμη προσπάθεια να γυρίσουν το παιχνίδι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι «πράσινοι» αξιοποιώντας την υπεροχή τους σε δύναμη και ύψος στην ρακέτα έφθειραν τον ΑΡΗ με φάουλ -με την συμβολή και των διαιτητών- και διατήρησαν με τις εύστοχες βολές το προβάδισμα μέχρι τέλους. 

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 28-36, 45-51 59-71 

ΑΡΗΣ (Πρίφτης): Τσαϊρέλης 8, Τζένκινς 9(2), Κάμινγκς 17(3), Μούρτος 2, Μπάκνερ 14, Ξανθόπουλος, Ζάρας 2, Σίμτσακ, Γιάνκοβιτς 2, Ντραγκίτσεβιτς 5

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίγκλετον 16(1), Φώτσης 8(2), Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 6 (2), Νίκολς 4, Ρίβερς 13 (3), Μποχωριδης, Παππάς 10 (2), Μπουρούσης 12

Προτεινόμενα Άρθρα