Πάθος, πίστη, αντίδραση

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ πέτυχε μια ιστορική νίκη απέναντι στην Α.Ε.Κ. (77-76) και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, χωρίς να χάσει στιγμή την πίστη του για τη νίκη.

Ο Δημήτρης Πρίφτης στις δηλώσεις του πριν το παιχνίδι, είπε ότι οι παίκτες του πρέπει να βγάλουν τον εγωισμό τους στο παρκέ, μετά την βαριά ήττα στο «Ο.Α.Κ.Α.» με 81-61. Αυτό που ζήτησε ο κόουτς του ΑΡΗ, αυτό έκαναν οι παίκτες. Μπαίνοντας από την πρώτη στιγμή δυνατά στο παρκέ, έστειλαν μήνυμα στην Α.Ε.Κ. πως αυτό που αντιμετώπισε στην Αθήνα πριν από μία εβδομάδα ήταν ένα… φάντασμα.

Η διαφορά προς τα τέλη της πρώτης περιόδου έφτασε στους 13 πόντους (23-10), αλλά το τρίποντο του ΜακΓκραθ, σχεδόν, από το κέντρο, έριξε την διαφορά σε μονοψήφιο. Στην δεύτερη περίοδο, οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν. Ανεβάζοντας την πίεσή τους στην άμυνα, περιόρισαν την παραγωγικότητα του ΑΡΗ και στην επίθεση παίρνοντας σκορ από τους Βασιλειάδη και Ντίξον, έφεραν την διαφορά σε απόσταση ενός σουτ. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, δίνοντας δεύτερες και τρίτες κατοχές στους αντιπάλους της , με αποτέλεσμα η Α.Ε.Κ. να πιάσει αρκετές φορές ανοργάνωτη την «κίτρινη» άμυνα και να εκτελέσει υπό καλές προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Αυτοκράτορας ανεβάζοντας στροφές επιθετικά, κατάφερε να πάει με μικρό προβάδισμα στ’ αποδυτήρια.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο ΑΡΗΣ δεν μπορούσε να βρει ρυθμό επιθετικά, αλλά το πιο σημαντικό ήταν που δεν μπορούσε να ελέγξει τα’ αμυντικά του ριμπάουντ. Οι παίκτες της Α.Ε.Κ. ανανέωσαν πολλές επιθέσεις εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των «κιτρίνων» να καθαρίσουν το αμυντικό ριμπάουντ και αύξησαν την υπέρ τους διαφορά στο +8 (50-58), με 4:21 ν’ απομένουν για την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Σ’ εκείνο το σημείο όπου η ομάδα του Ζντοβτς ήλεγχε πλήρως το παιχνίδι, ο ΑΡΗΣ είχε την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να διαχειριστεί σωστά την εις βάρος του κατάσταση και να επαναφέρει τις ισορροπίες. Ξεκινώντας από την άμυνα, οδήγησε τους φιλοξενούμενους σε βεβιασμένες ενέργειες, οι οποίες δεν βρήκαν στόχο. Οι παίκτες του Πρίφτη βελτιώθηκαν και στο κομμάτι των ριμπάουντ, κερδίζοντας τις εναέριες μονομαχίες. Στην επίθεση, με τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς σε ρόλο εκτελεστή-δημιουργού, ο ΑΡΗΣ κατάφερε να μειώσει και με την λήξη της περιόδου να φέρει το ματς στα ίσια (61-61).

Στην τελευταία περίοδο τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και στα κρίσιμα σημεία υπερίσχυσαν η διάθεση και η ικανότητα. Η Α.Ε.Κ. έβαλε μεγάλα σουτ με τον ΜακΓκράθ, πήγε να «κλέψει» το ματς με τον Ούκιτς 8΄΄ πριν την λήξη, αλλά ο Αυτοκράτορας με κύριο εκφραστή του στην επίθεση τον Τζένκινς απάντησε σε όλα τα «δύσκολα» που του έβαλε η αντίπαλος του και με το καλάθι το Αμερικάνου, σχεδόν, στην λήξη, πήρε μια σπουδαία νίκη.

Προτεινόμενα Άρθρα