«Τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός;»

από AllAboutARIS

Ο "γκάνγκστερ" του ελληνικού μπάσκετ οδήγησε σε μία ακόμα νίκη τον ΑΡΗ επί του Π.Α.Ο.Κ. στις 28 Μαρτίου 1988

Πέρασαν ακριβώς 29 χρόνια από την στιγμή που ο Νίκος Γκάλης έκανε εκείνο το περίφημο στριφογύρισμα της μπάλας στο δάχτυλό του και ενώ νωρίτερα είχε φροντίσει να φιλοδωρήσει με 36 πόντους τον Π.Α.Ο.Κ.

Ήταν Δευτέρα 28 Μαρτίου του 1988, λοιπόν, όταν στο Αλεξάνδρειο διεξάγονταν ο προημιτελικός κυπέλλου, με το νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού.

Οι «κίτρινοι», μάλιστα, είχαν μία εβδομάδα μετά και την πρώτη τους ευρωπαϊκή πρόκληση, που άκουγε στο όνομα φάιναλ-φορ της Γάνδης και όλη η Θεσσαλονίκη ζούσε σε… μπασκετικούς ρυθμούς.

Το ματς είχε χαρακτήρα ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη είχαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, χάρη στο δίδυμο των Γκάλη-Γιαννάκη, που οδήγησαν τελικά τον ΑΡΗ στη νίκη-πρόκριση!

Ωστόσο, το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η κίνηση του «γκάνγκστερ», ο οποίος, στα δευτερόλεπτα που απέμεναν για να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση και ενώ η νίκη είχε κριθεί με το 102-93 υπέρ των «κίτρινων», αυτός προτίμησε να μην κάνει επίθεση, αλλά να… στριφογυρίσει την μπάλα στο δάχτυλό του!

Τότε ήταν που «γεννήθηκε» το… διαχρονικό σύνθημα «τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός;», που συνοδεύει μέχρι και σήμερα τον μεγαλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα!

ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ 102-93

Ημίχρονο: 50-48

Διαιτητές: Ρήγας – Μάνος

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 27 (5), Φιλίππου 16, Σούμποτιτς 16 (4), Ρωμανίδης 5, Λυπηρίδης 1, Δοξάκης 2.

ΠΑΟΚ (Νιούμαν): Σταυρόπουλος 26 (2), Κόρφας 24 (4), Φασούλας 16, Κατσούλης 6, Μακαράς 11 (1), Χοτοκουρίδης, Καρατζουλίδης 10 (1).

Προτεινόμενα Άρθρα