"Ο Νίκος Γκάλης ήταν και θα παραμείνει ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκόρερ που έπαιξε ποτέ εκτός ΝΒΑ"

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Τέσσερις θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έζησαν για τα καλά τον «γκάνγκστερ» στις εποχές της Αυτοκρατορίας του ΑΡΗ, υποβάλλουν μέσω της εφημερίδας «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» τα… σέβη τους και χαιρετίζουν την μεγάλη τιμή που έγινε στον Νίκο Γκάλη

Ο Νίκος Γκάλης δεν μάγευε μόνο τα πλήθη με τις φανταστικές επινοήσεις του μέσα στα παρκέ. Έκανε ακόμη και τους μεγάλους αντιπάλους του να «παραμιλούν», αναγνωρίζοντας το απίθανο ταλέντο του. Τέσσερις από αυτούς, τέσσερις θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έζησαν για τα καλά τον «γκάνγκστερ» στις εποχές της Αυτοκρατορίας του ΑΡΗ, υποβάλλουν σήμερα μέσω της εφημερίδας «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» τα… σέβη τους και χαιρετίζουν την μεγάλη τιμή που έγινε στον Νίκο Γκάλη, με την είσοδό του στο Hall Of Fame της Μασαχουσέτης. Ο λόγος για τους Ντίνο Μενεγκίν, Ντορόν Τζάμσι, Ρισάρ Ντακουρί και Όντι Νόρις, που αποτελούσαν τις «σημαίες» των Τρέϊσερ Μιλάνο, Μακάμπι, Λιμόζ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Ντίνο Μενεγκίν:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Νικ και την απόλυτη αναγνώριση της προσφοράς του στο άθλημα του μπάσκετ. Νομίζω ότι άξιζε και με το παραπάνω την τιμή που του έγινε, με την είσοδό του στο Hall Of Fame. Δεν θα μπορούσε ένα παίκτης της εμβέλειας του Νίκου Γκάλη, να μην βρίσκεται στο «σπίτι» των κορυφαίων. Το να τον έχω αντίπαλό μου ήταν, πραγματικά, οδυνηρό. Ήταν όμως και ταυτόχρονα απολαυστικό, να μοιράζομαι το παρκέ με έναν παίκτη – φαινόμενο. Αυτά που έκανε ο Νικ στην επίθεση δεν μπορούν να διδαχθούν, ούτε μπορεί κάποιος να τα μιμηθεί. Έκανε μοναδικά πράγματα με την μπάλα και το πιο… εξοργιστικό, είναι ότι τα έκανε ξανά και ξανά.
Θέλω μέσα από την εφημερίδα σας να συγχαρώ ξανά τον Νίκο Γκάλη, να τον ευχαριστήσω για όλες τις όμορφες αναμνήσεις και να του ευχηθώ να είναι πάντα ευτυχισμένος. Πολλούς χαιρετισμούς και στους πιο… τρελούς φιλάθλους του κόσμου, τους φίλους του ΑΡΗ».

Ντορόν Τζάμσι:

«Πόσο μεγάλη χαρά μου έδωσε η είδηση της εισόδου του Νίκου Γκάλη στο Hall Of Fame! Θα ήταν κρίμα και άδικο να μην βρίσκεται εκεί, ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, ένας παίκτης που έφερε μια επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τον ΑΡΗ και την εθνική Ελλάδος. Ο Νικ ήταν φαινόμενο. Απίστευτος παίκτης. Αυτά που έκανε έμοιαζαν… εξωγήινα για την εποχή μας. Καθόμασταν στο βίντεο, τον μελετούσαμε, λέγαμε ότι θα τον σταματήσουμε και στο τέλος της μέρας ξέραμε ότι πάλι μας έβαλε 35 πόντους! Νομίζω ότι τέτοιο επιθετικό ένστικτο και ταλέντο δεν ξαναείδε ποτέ η Ευρώπη.
Για μένα που τον έζησα και τον θεωρώ φίλο, όπως φίλους θεωρώ και τους εκπληκτικούς φιλάθλους του ΑΡΗ με τους οποίους ήμασταν αντίπαλοι αλλά υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός, ο Νίκος Γκάλης θα αποτελεί πάντα έναν μύθο. Του δίνω τα συγχαρητήριά μου για την μεγάλη προσωπική διάκριση και τιμή και εύχομαι πάντα να είναι υγιής και ευτυχισμένος».

Ρισάρ Ντακουρί:

«Με τον Νικ ήμασταν πάντοτε φίλοι. Είχαμε μια ιδιαίτερη σχέση και ας είχαμε σκληρές προσωπικές μονομαχίες στα παιχνίδια του ΑΡΗ με την Λιμόζ. Ήμουν ένας αθλητής με πολύ καλά αθλητικά προσόντα, που μπορούσε καλύτερα από πολλούς άλλους να τον αντιμετωπίσει, αλλά ο Νικ απλά δεν είχε… αντίπαλο. Όταν ήθελε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, έβρισκε τρόπο να το κάνει.
Ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκόρερ, είχε ένα μοναδικό ταλέντο και έναν μοναδικό τρόπο να κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα. Αλλά πέραν των αθλητικών του ικανοτήτων, ήταν ένας κύριος μέσα στα παρκέ και ένας άνθρωπος που έδειχνε σεβασμό στους αντιπάλους του. Και αυτό τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.
Η είσοδός του στο Hall Of Fame αποτελεί μια δικαίωση για τον ίδιο, αλλά και για το άθλημα του μπάσκετ. Δεν θα μπορούσε ένας τέτοιος αθλητής να μην βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου.
Μέσα από την εφημερίδα σας, λοιπόν, θέλω να του πω το εξής: Νικ, αδερφέ μου, συγχαρητήρια. Το άξιζες και με το παραπάνω!»

Όντι Νόρις:

«Μόλις βγήκε η ανακοίνωση που αφορούσε την είσοδο του Νικ στο Hall Of Fame, πραγματικά χοροπηδούσα από την χαρά μου! Μάλιστα, μου έστειλε μήνυμα και ο γιος μου από την Αμερική, που έχει και το όνομα του Νίκου, για να μου μεταφέρει τα ευχάριστα.
Ήταν κάτι που το άξιζε πραγματικά και, ίσως, άργησε η ιστορία να τον δικαιώσει. Αλλά επειδή οι αυθεντικές αξίες ποτέ δεν χάνονται, μπορώ να πω πλέον ότι ο Νίκος Γκάλης είναι ένας ζωντανός μύθος ανάμεσα στους υπόλοιπους του αθλήματος. Η θέση του είναι εκεί, για όλα αυτά που προσέφερε σαν αθλητής – φαινόμενο που ήταν.
Ευχαριστώ τον Θεό που μπόρεσα και έπαιξα μαζί του, έστω και ως αντίπαλος, έστω και αν μου έκανε πάντα την ζωή πολύ δύσκολη. Και τι δεν θα έδινα να τον έχω συμπαίκτη. Ο Νίκος Γκάλης ήταν και θα παραμείνει ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκόρερ που έπαιξε ποτέ εκτός ΝΒΑ. Ανυπομονώ να τον ξανασυναντήσω το καλοκαίρι που θα έρθω στην πόλη σας…»

Προτεινόμενα Άρθρα