Τα highlights του ΑΡΗ στην σεζόν

από AllAboutARIS

Η σεζόν για τον μπασκετικό ΑΡΗ ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το AllAboutARIS καταγράφει τα σημαντικότερα παιχνίδια που έδωσαν φέτος οι "κίτρινοι".

Η χρονιά ξεκίνησε στραβά για τους “κίτρινους”, οι οποίοι είδαν στο πρώτο επίσημο ματς για το πρωτάθλημα τον Βίκτορ Σανικίτζε να τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο και να μένει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Ακολούθησαν οι ήττες από Ρέθυμνο -εκτός έδρας- και Π.Α.Ο.Κ., Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό στο Παλέ.

Το πρώτο σερί

Η ήττα από τους “πράσινους” ήταν και η τελευταία στο 2016, καθώς ο ΑΡΗΣ έτρεξε ένα σερί 5 συνεχόμενων νικών (κέρδισε Δόξα Λευκάδας, Κολοσσό, Κύμη, Απόλλων Πάτρας και Λαύριο), προτού ηττηθεί εκτός έδρας από την Α.Ε.Κ. στις 07/01.

Πήρε την εκδίκησή του στο Κύπελλο

Μια εβδομάδα αργότερα, ΑΡΗΣ και Α.Ε.Κ. συναντήθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Στα μισά της 3ης περιόδου, οι φιλοξενούμενοι πήραν αέρα 9 πόντων, εξέλιξη που δεν πτόησε τους παίκτες τους Πρίφτη, οι οποίοι παίρνοντας ώθηση από τον κόσμο τους, κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη και να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης, με τον Κάμινγκς να σκοράρει το νικητήριο καλάθι.

Τελικός στο Παλέ

Μετά το 2014, ο Αυτοκράτορας ήταν και πάλι σε θέση να διεκδικεί ένα τρόπαιο. Παρά την πρόθεση της ομοσπονδίας να γίνει ο τελικός στο Ηράκλειο της Κρήτης στο Κλειστό “Δύο Αοράκια”, το παιχνίδι έγινε στο Αλεξάνδρειο με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Ο ΑΡΗΣ πάλεψε απέναντι στον ισχυρότερο Παναθηναϊκό, κατάφερε ν’ ανατρέψει επιστρέψει από το -17 με το οποίο είχαν προηγηθεί οι “πράσινοι”, αλλά στο τέλος ηττήθηκε, χάνοντας το τρόπαιο. Κομβικό σημείο στο ματς το φάουλ του Ρίβερς επάνω στον Κάμινγκς που δεν σφυρίζεται 2:30 λεπτά πριν το τέλος, με το σκορ στο 58-54 υπέρ του Παναθηναϊκού (ο Αμερικάνος του ΑΡΗ θα πήγαινε στις βολές και δεν θα συνεχιζόταν η φάση, στην εξέλιξη της οποίας ο Ρίβερς πέτυχε τρίποντο).

Οι “κίτρινοι” άφησαν πίσω τους το Κύπελλο και επικεντρώθηκαν στα ματς πρωταθλήματος. Απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν μπόρεσαν να κάνουν την έκπληξη ενώ κόντρα στον Π.Α.Ο.Κ. έχασαν μέσα από τα χέρια τους τη νίκη, σ’ ένα ματς όπου βρέθηκαν να κερδίζουν με 12 πόντους και ο αντίπαλος τελείωσε με 0/20 τρίποντα.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε θετικά, με νίκη επί της Α.Ε.Κ. (81-74), μια νίκη που έδωσε ψυχολογία στην ομάδα εν όψει των πλέι-οφ.

Η πορεία στην post-season 

Ο ΑΡΗΣ τερματίζοντας στην 4η θέση στην κανονική διάρκεια, αντιμετώπισε με πλεονέκτημα έδρας τον Π.Α.Ο.Κ. στα προημιτελικά. Αν και δυσκολεύτηκε, η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη κατάφερε να πάρει το πρώτο παιχνίδι στο Παλέ (69-65) και λίγες μέρες αργότερα με μία μεστή εμφάνιση μέσα στην Πυλαία σκούπισε την σειρά (75-84), παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, ο οποίος κέρδισε άνετα το πρώτο ματς με 84-54. Στο Αλεξάνδρειο η εικόνα των δύο ομάδων ήταν τελείως διαφορετική, ο ΑΡΗΣ κοίταξε στα μάτια τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι πήραν δύσκολα τη νίκη με 77-84. Η σειρά επέστρεψε στο Σ.Ε.Φ., ο ΑΡΗΣ παρουσιάστηκε ξανά ανταγωνιστικός, αλλά οι Πειραιώτες διαθέτοντας περισσότερες λύσεις έκαναν το 3-0 κερδίζοντας με 79-65.

Στην σειρά των μικρών τελικών με την Α.Ε.Κ., ο ΑΡΗΣ έπαιξε με μειονέκτημα έδρας. Στο πρώτο ματς ηττήθηκε με 90-74. Στον δεύτερο αγώνα, η ομάδα του Πρίφτη απέδωσε καλύτερα μέσα στο παρκέ, είχε τον πλήρη έλεγχο, αλλά το διαιτητικό τρίο (Σχινάς, Μπήτης και Μαγκλογιάννης) της στέρησε με τα σφυρίγματά του τη νίκη και την ισοφάριση. Στο τρίτο ματς, η ομάδα χωρίς ψυχολογία και αποθέματα ενέργειας και με πολλά προβλήματα τραυματισμών, άντεξε για ένα ημίχρονο, γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 71-60.  

Το ευρωπαϊκό ταξίδι στο Basketball Champions League

Ο ΑΡΗΣ συμμετείχε φέτος στο νεοσύστατο Basketball Champions League. Η ομάδα ξεκίνησε με τέσσερις σερί νίκες, η τέταρτη κόντρα στην Μπάνβιτ με 84-78 στο Παλέ. Από τα παιχνίδια του ομίλου, αυτό που θα μείνει αξέχαστο είναι εκείνο στην Πάνορμο κόντρα στην Μπάνβιτ. Έπειτα από μια μεγάλη μάχη, ο ΑΡΗΣ ηττήθηκε στην παράταση με 95-94 με καλάθι του Όρελικ στην εκπνοή. Οι “κίτρινοι” θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει το ματς και να φύγουν με το “διπλό”, όμως οι διαιτητές πήραν με τργικά σφυρίγμτα (χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το φάουλ που γίνεται επάνω στον Τσαϊρέλη στο τελευταίο δευτερόλεπτο της κανονικής διάρκειας και δεν σφυρίζεται και νέα κατοχή για την Μπάνβιτ στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης ενώ έχει εκπνεύσει ο χρόνος επίθεσης των Τούρκων).

Το ιδανικό παιχνίδι κόντρα στην Στρασμπούργκ και η απογοήτευση στο Βιλερμπάν

Ο ΑΡΗΣ κατέλαβε την 4η θέση του ομίλου και έπαιξε στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ απέναντι στην Στρασμπουργκ. Οι “κίτρινοι” πραγματοποίησαν, ίσως την καλύτερή τους εμφάνιση κόντρα στους Γάλλους και πήραν τη νίκη με 71-52. Στο Στρασβούργο, η ομάδα του Πρίφτη διασφάλισε την διαφορά των 19πόντων και παρά την ήττα (81-70) πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση, εκεί όπου τον περίμενε η Βιλερμπάν. Με την ομάδα της Λυών, ο ΑΡΗΣ αναδείχθηκε ισόπαλος (!) 67-67 στο Αλεξάνδρειο και στον επαναληπτικό στο “Αστρομπαλ” τερματίστηκε το ευρωπαϊκό του ταξίδι, καθώς ηττήθηκε με 81-67. 

Η ομάδα φέτος έδωσε 55 παιχνίδια (34 για το πρωτάθλημα 26 κανονική περίοδος/8 πλέι-οφ, 3 για το κύπελλο και 18 για το BCL) κερδίζοντας τα 28 από αυτά (17 στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 9 στο BCL)

Προτεινόμενα Άρθρα