"Τιμή μου η συνεργασία με Γιαννάκη"

από Γιώργος Γκάτος

"Ξέρω τι σημαίνει ΑΡΗΣ, πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις, το βάρος της φανέλας"

Συνέντευξη στον ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΟΥΡΕΛΗ

Αποτελεί ένα από τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιώργος Δοξάκης πριν δύο τεύχη μέσω της εφημερίδας, τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο στη θέση του, με βάση την ηλικία του, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πέρυσι πήρε το “βάπτισμα του πυρός” από τον Δημήτρη Πρίφτη, φέτος αναμένεται ο ρόλος του να είναι πιο ενεργός στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο λόγος για τον Βασίλη Χρηστίδη, ο οποίος μιλάει στην “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” για το παρόν και το μέλλον του στον ΑΡΗ, τον εαυτό του και τις σκέψεις του. Τις αδυναμίες του και τα πλεονεκτήματα του μέσα στο παρκέ. Τη συνεργασία του με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και τι έμαθε από τον Δημήτρη Πρίφτη και την περσινή του παρουσία στην ομάδα. Για την εμπιστοσύνη του κόσμου του ΑΡΗ και τι είναι αποφασισμένος να κάνει για να τον δικαιώσει.

– Καταρχήν ας ξεκινήσουμε πρώτα με την επιτυχία της Εθνικής ομάδας Νέων Ανδρών και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Έχουν περάσει αρκετές ημέρες, έχεις καταλάβει τι ακριβώς πετύχατε; Το μέγεθος της επιτυχίας;
“Είναι αλήθεια ότι θέλαμε λίγες ημέρες, όταν το ζεις από μέσα, αγωνιζόμενος και φτάνεις σε μία κατάκτηση πρώτης θέσης, μετά χρειάζεται τον χρόνο σου μέχρι να μπορέσεις να κατανοήσεις πλήρως τι πέτυχες. Ήταν μία τεράστια επιτυχία, η δεύτερη συνεχόμενη γι’ αυτή τη… φουρνιά παικτών και πραγματικά νιώθουμε υπερηφάνεια και χαρά γι’ αυτό που πετύχαμε. Βέβαια καταλάβαμε τη σημασία της επιτυχίας από τις εκδηλώσεις του κόσμου και στους αγώνες, αλλά και μετά το τέλος του τουρνουά. Επίσης όλο αυτό που έγινε μετά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, ήταν κάτι διαφορετικό για μένα, αλλά δείχνει τη σημασία που είχε αυτή η επιτυχία σε όλη τη χώρα”.

– Ποιο είναι το μυστικό αυτής της… φουρνιάς, που όπως είπες και πέτυχε τόσα πολλά;
“Πιστεύω ότι το βασικό στοιχείο για αυτή την Εθνική ήταν ότι ήμασταν μία μεγάλη παρέα όλοι μας, παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Υπήρξε πρώτα το “εμείς” και μετά το “εγώ”. Παίζαμε ο ένας για τον άλλον, χαιρόμασταν με τη χαρά του συμπαίκτη μας, όταν έκανε κάτι καλό μέσα στο γήπεδο. Η ομαδικότητα ήταν ένα βασικό στοιχείο, που φάνηκε και μέσα στο γήπεδο”.

– Πάντα μετά από τέτοιες επιτυχίες, γίνεται μεγάλη κουβέντα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι παίκτες και να μην χαθούν, όπως συνέβη και με άλλες καλές Εθνικές ομάδες. Ποια είναι η άποψή σου σε αυτό;
“Ο χρόνος που θα αγωνιστεί ένας παίκτης είναι καθαρά απόφαση του εκάστοτε προπονητή του στην ομάδα που ανήκει. Πιστεύω όλα τα παιδιά είναι έτοιμα να προσφέρουν στις ομάδες τους, χρειάζεται πρώτα βέβαια σκληρή δουλειά από εμάς, ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι όταν μας δοθούν οι ευκαιρίες”.

– Επί ημερών Δημήτρη Πρίφτη, εσύ προσωπικά βρήκες μία θέση στην ανδρική ομάδα, έκανες την πρώτη σου χρονιά. Ήταν όπως περίμενες; Βίωσες σαφώς κάτι διαφορετικό σε σχέση με ότι είχες κάνει μέχρι τώρα…
“Έζησα καταστάσεις τον προηγούμενο χρόνο που δεν τις ήξερα πραγματικά, ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Ξαφνικά βρέθηκα με άτομα που αγωνίζονται αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και έπρεπε να προσπαθήσω κι εγώ να προσφέρω. Σίγουρα κέρδισα πάρα πολλές εμπειρίες, εικόνες και συμπεριφορές από την ομάδα, την καθημερινότητά της. Από τη στιγμή που μπαίνεις στα αποδυτήρια, μέχρι να βγεις για την προπόνηση και να αποχωρήσεις από το γήπεδο, πάντα κάτι μαθαίνεις. Ήταν ένα τεράστιο… σχολείο για μένα η περσινή μου χρονιά στην ανδρική ομάδα του ΑΡΗ”.

– Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που εντόπισες σε αγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με αυτό που φανταζόσουν;
“Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις παίκτες όπως ο Βασίλης Καββαδάς, αλλά και οι υπόλοιποι που παίζουν χρόνια στην Α1, τότε πρέπει καταρχήν το σώμα σου και μετά το μυαλό σου να είναι σε ετοιμότητα. Πρέπει να είσαι πιο συγκεντρωμένος σε κάθε φάση, σε κάθε στιγμή. Συνεργάζεσαι σε άτομα τα οποία μπορούν να σου δείξουν πράγματα, να σε μάθουν πώς να κινείσαι και να σκέφτεσαι μέσα στο παρκέ. Οι διαφορές σίγουρα ήταν μεγάλες, γιατί για μένα ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και αλλιώς το έχεις στο μυαλό σου μέχρι να το ζήσεις”.

– Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να δουλέψεις, πάνω σε ποιους τομείς πρέπει να βελτιωθείς;
“Είναι αρκετά τα σημεία πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψω. Το βασικό είναι ότι πρέπει καθημερινά να δουλεύω για να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος για μένα και την ομάδα. Στην πρώτη μου χρονιά στην ανδρική ομάδα, είδα τις δυνάμεις μου, τι μπορώ να κάνω απέναντι σε καταξιωμένους παίκτες με εμπειρία στην Α1. Τώρα ξέρω που πρέπει να δουλέψω και τι μπορώ να προσφέρω στην ομάδα. Η δουλειά σταματάει την τελευταία μέρα που θα πας για προπόνηση και αυτό ισχύει για κάθε αθλητή. Προσωπικά προσπαθώ πάντα καθημερινά να γίνομαι καλύτερος. Ξέρω ότι σε επίπεδο Α1 μου λείπει η δύναμη, αλλά και η ταχύτητα, αλλά δουλεύω καθημερινά πάνω σε αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να μπορέσω να τους ακολουθήσω. Επίσης είμαι πίσω και σε θέμα εμπειρίας, αλλά αυτό είναι κάτι που έρχεται με την πορεία και με τα παιχνίδια, με την παρουσία μου στην ομάδα σε καθημερινό επίπεδο”.

– Πάμε στο σήμερα. Παναγιώτης Γιαννάκης. Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν έμαθες ότι ο “Δράκος” του ελληνικού μπάσκετ θα είναι ο προπονητής του ΑΡΗ, ο προπονητής σου…
“Ήταν ομολογουμένως μία ιδιαίτερη στιγμή όταν επισημοποιήθηκε η συνεργασία, γιατί η πρώτη μου σκέψη ήταν πως αυτόν τον άνθρωπο που είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, βασικό μέλος του παλιού μεγάλου ΑΡΗ, αλλά και ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές με τεράστιες επιτυχίες με την Εθνική, θα είναι ο προπονητής που θα συνεργαστώ μαζί του. Είναι απίστευτη τιμή για μένα να δουλέψω μαζί με τον κ. Γιαννάκη”.

– Νιώθεις άγχος λόγω του μεγέθους του Παναγιώτη Γιαννάκη;
“Όχι δεν μπορώ να πω ότι νιώθω άγχος ή πίεση. Όταν συνεργάζεσαι με προπονητές τόσο υψηλού επιπέδου, όπως ο κ. Γιαννάκης νομίζω ότι έχεις μεγαλύτερο κίνητρο και όχι πίεση”.

– Δεύτερη σου χρονιά στον ΑΡΗ. Νιώθεις έτοιμος;
“Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μόλις θα πατήσω στο παρκέ θα κάνω το παν για την ομάδα και τον κόσμο. Ξέρω τι σημαίνει ΑΡΗΣ, πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις, το βάρος της φανέλας. Ξέρω ότι χρειάζομαι αρκετή δουλειά ακόμα, αλλά είμαι αποφασισμένος να προσπαθώ καθημερινά, να γίνομαι καλύτερος και να βοηθάω την ομάδα όποτε μου ζητηθεί”.

– Προτιμάς στο “4” ή στο “5”; Αλήθεια ποια θέση σου αρέσει περισσότερο;
“Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το ξέρει ο προπονητής μου. Θα με χρησιμοποιήσει όπου με χρειάζεται περισσότερο και αυτός ξέρει τι μπορώ να δώσω και τι μπορεί να πάρει από μένα. Θεωρητικές είναι πλέον οι θέσεις, δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει μία περισσότερο από την άλλη. Θα προσπαθήσω να δουλέψω ώστε όταν μου ζητηθεί να είμαι έτοιμος, είτε για τη μία θέση είτε για την άλλη”.

– Ο κόσμος του ΑΡΗ παρακολούθησε τους αγώνες της Εθνικής στην Κρήτη και λόγω της δικής σου παρουσίας. Σε θεωρεί ένα από τα μεγάλα ταλέντα της ομάδας. Νιώθεις πίεση λόγω των προσδοκιών του κόσμου;
“Το γεγονός ότι ο κόσμος με θεωρεί έναν παίκτη που μελλοντικά μπορεί να προσφέρει στον ΑΡΗ και με παρακολουθεί δεν το θεωρώ πίεση, δεν μου προκαλεί άγχος. Αντίθετα για μένα είναι ένα έξτρα κίνητρο, να δικαιώσω και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Όταν ο φίλαθλος πιστεύει σε σένα, δεν το πιστεύει άδικα, κάτι είδε. Έτσι κι εγώ θέλω μέσα από τη σκληρή δουλειά να τον δικαιώσω, μου δίνει δύναμη να παλέψω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά”.

Προτεινόμενα Άρθρα