Οι αλλαγές που αναμένονται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι μεγάλες τους επόμενους μήνες. Τo NBA Europe είναι προ των πυλών και αναμένεται να φέρει διαφορετικά δεδομένα στα παρκέ, κυρίως από οικονομικής πλευράς, για τις ομάδες που θα λάβουν μέρος σε αυτό το νεοσύστατο εγχείρημα.
Το ΝΒΑ και η FIBA έχουν τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν την καλύτερη λίγκα στην Ευρώπη, ένα προϊόν που θα αποφέρει κέρδος σε όλους, σε μια περίοδο που πολλές ομάδες μπαίνουν… μέσα οικονομικά. Αυτή τη συνθήκη διέγνωσε άλλωστε η κορυφαία λίγκα του πλανήτη και ένωσε τις δυνάμεις της με την παγκόσμια ομοσπονδία, για τη δημιουργία μιας πολύ ισχυρής λίγκας, σε όλα τα επίπεδα.
Άλλωστε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο Euro Insiders, πήρε θέση για τη λίγκα που έρχεται, τονίζοντας πως επιχειρηματικά θα πάει το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο επόμενο επίπεδο. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πόσο υψηλά είναι τα στάνταρ που μπαίνουν εδώ.
Σε αυτό το εξόχως φιλόδοξο πρότζεκτ θέλουν να βρεθούν ομάδες που έχουν σαν στόχο να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Η Ουνικάχα Μάλαγα είναι μία εξ αυτών, έχοντας δημιουργήσει τη δική της παράδοση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Με σταθερά βήματα και συνέπεια η ομάδα της Ανδαλουσίας έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε παραδοσιακή δύναμη του ισπανικού μπάσκετ, έχοντας κερδίσει δύο φορές (back to back) το BCL. Γεγονός που αποτυπώνει τη δυναμική της.
Με το NBA Europe να πλησιάζει, ο στόχος της ισπανικής ομάδας είναι να βρεθεί στη μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, η διοίκηση της ομάδας πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση για την επόμενη μέρα του συλλόγου.
Διότι η Μάλαγα αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον μεγάλο χορηγό του κλαμπ, την Τράπεζα Ουνικάχα, να αυξήσει το μπάτζετ στα 19 εκατ. ευρώ. Ποσό-ρεκόρ στα χρονικά του συλλόγου! Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα του Τσους Βιντορέτα είχε 19 εκα.τ ευρώ μπάτζετ την σεζόν 2006-07, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ενώ έπαιξε και στο Final Four της Euroleague.
Ο Αντόνιο Λόπεζ, μέλος της διοίκησης της Μάλαγα, τόνισε πως «είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν διετή προϋπολογισμό. Έχουμε την εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών και του κύριου χορηγού, και αυτό είναι που έχει προσφέρει σταθερότητα στον σύλλογο, επειδή ο σύλλογος έχει δημιουργήσει πολλά έσοδα».
Αξίζει να αναφέρουμε πως και άλλες ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος θα ανεβάσουν τα μπάτζετ τους τη φετινή σεζόν. Η Βαλένθια έχει προϋπολογισμό στα 38 εκατ. ευρώ, από 35 που είχε πέρυσι, ενώ η Μπασκόνια πήγε στα 23 εκατ., ενώ «ζαλίζει» το ποσό για την Ρεάλ Μαδρίτης, που θα έχει μπάτζετ την ερχόμενη σεζόν στα 55 εκατ. ευρώ συνολικά.