Αν του βγει αυτό το combo…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το βράδυ του Σαββάτου είχε show time στο “Βικελίδης“… “Ναι βρε Παπαδόπουλε, φιλικό ήταν, κάτσε”, θα πει κάποιος. Ισως όμως να ήταν φιλικό μόνο κατ’ όνομα.

Το όλο κλίμα… μύριζε κάτι από επίσημο ματς. Οι επιλογές των προπονητών, η συμπεριφορά των παικτών, το πολύ σκληρό παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα και η ανοχή του μέτριου Τσέτσιλα. Δεν γινόταν να λείπει μία τέτοια διαιτησία από ματς του ΑΡΗ. Οπως και να’ χει, το ματς σε παρέσερνε, σε σημείο που κάποιες στιγμές μόνο φιλικό δεν το χαρακτήριζες.

Δεν θα “βαφτίσουμε” τον ΑΡΗ Μπαρτσελόνα της Ελλάδας επί εποχής MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), ούτε θα πούμε ότι πάει για πρωτάθλημα, ειδικά μετά το χθεσινό. Η τρέλα είναι ωραία. Να βγάζεις γούστα με την ομάδα σου; Επίσης! Απαιτείται όμως και ρεαλισμός. Είναι επιπόλαιο σε αυτή τη φάση και μην ξεχνάμε τί παιχνίδι παίζεται εξωαγωνιστικά. Εκεί υστερείς…

Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι άλλο. Το έκανε για μεγάλο διάστημα πέρυσι, μέχρι που λύγισε και… τον λύγισαν.

Αυτόν τον πρωταθλητισμό, μπορεί να τον κάνει και φέτος. Και με τις προσθήκες που έχουν γίνει -και θα γίνουν- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία πιο σταθερή πορεία τέτοιου επιπέδου. Οι οικονομικές υπερβάσεις του Καρυπίδη αγόρασαν εμπειρία, ποιότητα, διψασμένους παίκτες που ξέρουν από πρωταθλητισμό, συνδυάζοντας 19 τίτλους όλοι μαζί σε υψηλό επίπεδο.

Στη “βιτρίνα” βέβαια μπαίνει η ποιότητα που ξεχείλιζε επιθετικά μετά το 30′ του χθεσινού φιλικού. Ο Καμαρά είναι έτοιμος για βασικός, ο Ιτούρμπε “ανεβαίνει”, ο Λούμορ σταθεροποιείται. Και γενικά οι… νέοι βοηθούν τους “παλιούς” για να ανεβάσουν το δικό τους level και να γίνουν πιο ουσιαστικοί. Σημαντικό και αυτό για την εξέλιξη της ομάδας

Το όλο θέμα για τον ΑΡΗ, είναι ένα.

Το combo ποιότητας και τακτικής. Δανείζομαι έναν στοιχηματικό, κατά κύριο λόγο, όρο. Να “κουμπώσουν” όλοι πάνω στο τακτικό πλάνο του Μάντζιου. Και μετέπειτα δύο εξίσου σημαντικά στοιχεία για μία καλή σεζόν. Τα… δώρα στα μετόπισθεν και η σταθερότητα.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Μόνο που ο ΑΡΗΣ κάνει λίγα αλλά παιδικά. Το σύνδρομο αυτό υπάρχει από πέρυσι. Συνεχίζεται και φέτος…

Χθες είδαμε ένα παράδειγμα συνδυασμού ποιότητας και τακτικής στην επίθεση, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό και με περιθώρια εξέλιξης. Τακτικά βέβαια δεν ήταν άγνωστο. Το έχουμε ξαναδεί. Είναι έργο Μάνζιου αλλά αποκτάει άλλη αποτελεσματικότητα και γίνεται πιο ελκυστικό στο μάτι του θεατή με την ποιότητα που προστίθεται χάρη στις κινήσεις του Καρυπίδη και την μεγάλη επένδυση που κάνει φέτος στο αγωνιστικό, έχοντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις τελικές αποφάσεις.

Με όλα τα παραπάνω δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία σεζόν που μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο το status της ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα και να ενισχύσει το στοιχείο του πρωταθλητισμού που εμφάνισε ξανά πέρυσι μετά από χρόνια.

Απλά στον πρωταθλητισμό ό δεν είναι μόνο οι καλές στιγμές. Θα πρέπει να δοκιμαστείς στα δύσκολα διαστήματα της χρονιάς. Εκεί όπου οι απώλειες πρέπει να είναι λιγότερες δυνατές για να παραμείνεις ψηλά και να μη λυγίσεις. Εκεί δοκιμάζεται μία τέτοια ομάδα. Και εδώ “κολλάει” η σταθερότητα που λέγαμε νωρίτερα.

Από εκεί και πέρα…

Αφού ο Καρυπίδης έφτασε σε αυτό το σημείο να εκτινάξει το μπάτζετ και την ποιότητα της ομάδας, το παλεύει για ακόμα δύο ποιοτικές επιλογές στο ρόστερ. Έναν στόπερ γρήγορο και δυνατό, μαζί με έναν επιτελικό μέσο που θα μοιράζει στο “κουτί” ή πλάγια. Δύο προσθήκες που θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα.

Γράφω όλα τα παραπάνω με την ελπίδα ότι το αποτυχημένο πρότζεκτ της Super League θα ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Μετά το πέρας της επόμενης διετίας ήρθε η ώρα για να διαλυθεί ο συνεταιρισμός και να συγκροτηθεί κάτι καινούργιο, που δεν θα δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να μπλοκάρουν τη σέντρα λόγω τηλεοπτικών. Αλλά αυτή είναι η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, μαζί με τα παιχνίδια εξουσίας εξωαγωνιστικά, που πάνε πίσω το προϊόν. Και τα χάλια μας, τα βλέπουμε στην Ευρώπη…

Υ.Γ. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά ο ΑΡΗΣ ψιλοψάχνεται και θέλει μέχρι τα μέση Σεπτέμβρη να κινηθεί για μερικές συμπληρωματικές κινήσεις, με φόντο μία πιθανή τιμωρία από το CAS και 12 συμβόλαια που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι. Και από αυτούς, οριακά οι μισοί υπολογίζονται. Θα είναι κρίμα να βρεθεί στην ανάγκη των υπόλοιπων…

Προτεινόμενα Άρθρα