Ο ΑΡΗΣ… άνοιξε το “μονοπάτι” του άξονα (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ποιά είναι η “καρδιά” μίας ομάδας; “Το κέντρο της” θα απαντήσουν αρκετοί προπονητές… Και δεν θα έχουν άδικο.

Είναι η γραμμή που συνδέει την άμυνα με την επίθεση. Ο χώρος στον οποίο οι εκάστοτε ποδοσφαιριστές έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη απ’ όλους τους υπόλοιπους, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Ένα λειτουργικό κέντρο βοηθάει τις άλλες δύο γραμμές να αποδίδουν το ίδιο λειτουργικά. Ένα μέτριο ή κακό κέντρο μπορεί να κόψει μία ομάδα στα δύο… Στον φετινό ΑΡΗ υπάρχει ευτυχώς το πρώτο, σε σημείο… ευλογίας για το παιχνίδι της ομάδας και στα δύο μισά του γηπέδου.

Είναι πολλά τα θετικά που ήδη έχουν ειπωθεί ή γραφτεί για το πόσο επιδραστική είναι η τριάδα Μόντσου-Σιφουέντες-Γκαρθία στο παιχνίδι του ΑΡΗ, επιθετικά και αμυντικά.

Ο Σιφουέντες πχ. είναι ο κορυφαίος “κλέφτης” του πρωταθλήματος με 32 κλεψίματα, με τους Μόντσου-Γκαρθία να συμπληρώνουν ικανοποιητικά ακόμα 26. Ο τελευταίος έχει 2 γκολ και 1 ασίστ στα τελευταία παιχνίδια, με τον Μόντσου να είναι ο απόλυτος “εγκέφαλος” του ΑΡΗ στο τελευταίο ματς κόντρα στη Λαμία.

Αυτά και αρκετά ακόμα αποτελούν νούμερα στα οποία αποτυπώνεται η αναβάθμιση του κέντρου αλλά και του άξονα τη φετινή σεζόν. Ένα… μονοπάτι το οποίο δεν αξιοποιούνταν πέρυσι ούτε στο μισό.

Μία από τις… στάμπες του περσινού ΑΡΗ ήταν το μονοδιάστατο παιχνίδι του σε πολλές περιπτώσεις, παίζοντας αρκετά από τις πλευρές και ειδικά εκείνη του Σουλεϊμάνοφ. Από ένα σημείο και μετά έγινε, φυσιολογικά, αρκετά προβλέψιμος και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος. Δεν έπαιρνε τόσο πολύ παιχνίδι και κατ’ επέκταση δημιουργία από τον άξονα και αυτό αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πηγή: sofascore.com

Είναι το Top-8 των παικτών με τις περισσότερες πάσες προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου. 1ος με διαφορά ο Νταρίντα ως… φάρος προσπάθειας του ΑΡΗ να κάνει παιχνίδι από την πίσω ζώνη και πιο συγκεκριμένα συγκεκριμένα από τον άξονα. Για να βρούμε τον αμέσως επόμενο χαφ πρέπει να πάμε στην 7η θέση και στονΒερστράτε, έχοντας ανάμεσά τους στόπερ, μπακ και εξτρέμ.

Πάμε να δούμε την αντίστοιχη λίστα της φετινής σεζόν, με τα νούμερα μετά από επτά αγωνιστικές.

Πηγή: sofascore.com

Βλέπουμε τους τρεις παίκτες του κέντρου να πρωτοστατούν, έχοντας σαφή διαφορά από τους υπόλοιπους, με τον Νταρίντα να είναι 7ος λίστα.

Τέσσερις μέσοι που έχουν βάλει τον ΑΡΗ φέτος στο… μονοπάτι του άξονα, προσφέροντας ακόμη μία επιλογή παιχνιδιού και βοηθώντας την ομάδα να ξεφύγει από το μονοδιάστατο παιχνίδι των πλαγιοκοπήσεων.

Δεν μιλάμε βέβαια για χαφ που κινούνται μόνο στον άξονα αλλά… απλώνονται σε όλο το πλάτος του γηπέδου, με τους Μόντσου και Γκαρθία να είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τις περισσότερες πρωτοβουλίες από κάθε άλλον στον φετινό ΑΡΗ, όπως φαίνεται και στα παρακάτω heatmaps.

Το heatmap του Μόντσου

Σε αυτό του Μόντσου σκιαγραφτείται ακριβώς το παιχνίδι του, με κινήσεις κυρίως στο μεσαίο τρίτο, λόγω και της άμυνας, πατώντας λίγο προς το τελευταίο τρίτο ή την αντίπαλη περιοχή.

Το heatmap του Γκαρθία

Ακριβώς το αντίθετο είναι ο Γκαρθία, ο οποιός ναι μεν δείχνει να γυρίζει πίσω αλλά πατάει περισσότερο έξω από την περιοχή και φυσικά μέσα σε αυτήν.

Το heatmap του Σιφουέντες

Ο Σιφουέντες έχει σαφώς λιγότερες επαφές με τη  μπάλα από τους δύο Ισπανούς αλλά καταφέρνει να είναι επίσης αρκετά επιδραστικός, παίρνοντας και αυτός περίπου τα μέτρα που έχει ο Μόντσου, δίνοντας βάθος αλλά και φτάνοντας αρκετά ψηλά, μαζί με πλάτος στο γήπεδο. Οχι όμως τόσο δραστήριος στην περιοχή…

H επιδραστικότητα σε δύο μορφές

Το τελευταίο, χρονικά, παράδειγμα είναι το ματς με τη Λαμία, με πρωτοστάστη τον Μόντσου και τους άλλους δύο να ακολουθούν.

Ο ΑΡΗΣ μέτρησε κόντρα στους Φθοιωτούς 608 πάσες. Οι 251 ανήκαν σε αυτή την τριάδα, ήτοι στο 41% των μεταβιβάσεων του σε όλο το παιχνίδι!

Την ίδια στιγμή ο Μόντσου δημιούργησε το 1-0 και ο Σιφουέντες πάσαρε στον Μορόν για το 2-0. Αυτό άυξησε σημαντικά την άμεση ή έμμεση συμμετοχή τους στα γκολ της ομάδας και συγκεκριμένα σε οκτώ από τα δέκα που έχει σκοράρει μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα.

Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα ήταν ποιοτικός αλλά όχι αρκετός ώστε να διαβεί μόνος του πέρυσι αποτελεσματικά το… κακοτράχαλο -όπως ήταν- μονοπάτι του άξονα. Φέτος οι Μόντσου-Σιφουέντες-Γκαρθία … γκρέμισαν τα εμπόδια που υπήρχαν και “έστρωσαν” το δρόμο που προσφέρει στον ΑΡΗ ακόμη μία επιλογή παιχνίδιου, κάνοντας τον πλέον απρόβλεπτο και όχι μονοδιάστατο.

Προτεινόμενα Άρθρα