Πολλά να κερδίσει, λίγα να χάσει… και τίποτα να αποδείξει!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην 8η αγωνιστική, Κι όμως, το Παναθηναϊκός-ΑΡΗΣ ψιθυρίζεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα -και στα μίντια- ως το πιο κομβικό παιχνίδι της σεζόν έως τώρα.

Ένα ντέρμπι που δεδομένα θα επηρεάσει τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ισως και ένα μέρος της τελικής έκβασης στη regular season, αναλόγα με το σημάδι που θα αφήσει στις δύο ομάδες το αυριανό αποτέλεσμα. Οχι τόσο για τον ΑΡΗ αλλά περισσότερο για τον γηπεδούχο.

Ο… τελικός του Παναθηναϊκού και η ευκαιρία του ΑΡΗ

Μεγάλο μέρος της κουβέντας γίνεται κυρίως για τον Παναθηναϊκό. Οχι άδικα, αν αναλογιστούμε την έκρυθμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στο… χάος που μπορεί να βυθιστεί προσωρινά εάν δεν κερδίσει τον ΑΡΗ. Πόσο μάλλον αν χάσει.

Μία ομάδα δίχως δράμι βελτίωσης για δύο μήνες και μοναδικό σημείο αναφοράς ένα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Μία ομάδα με εξαιρετικές μονάδες, ποιοτική και γρήγορη περιφέρεια επιθετικά. Δεν είναι όμως ομάδα, με έναν προπονητή ο οποίος παίζει το κεφάλι του και κάποιους παίκτες να είναι αποτελούν ερωτηματικό κατά πόσο τον πιστεύουν και τον ακολουθούν σε αυτά που τους λέει.

Το βάρος του αγώνα για τον Παναθηναϊκό αυξάνεται από τη στιγμή που βρίσκει μπροστά του τον ΑΡΗ σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Στο -3 από την 4άδα και στο -5 από την κορυφή.

Ο κίνδυνος για να βρεθεί το βράδυ της Κυριακής στο -6 και στο -8 αντίστοιχα είναι αρκετά ορατός, όταν αντιμετωπίζει τον πρωτοπόρο και την πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος τον τελευταίο μήνα. Το βασικό του πρόβλημα όμως και παράλληλα το πλεονέκτημα του ΑΡΗ είναι ότι οι “κιτρινόμαυροι” είναι… ομάδα. Ένα δουλεμένο σύνολο που ανα πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει ατομική ποιότητα που είναι το μόνο το οποίο μπορεί να παραθέσει ο Παναθηναϊκός.

Η πολύ δύσκολη θέση των “πράσινων” είναι η ευκαιρία του ΑΡΗ. Οχι μόνο να δημιουργήσει ανάμεσα στους μία απόσταση οκτώ βαθμών, να παραμείνει 1ος ή να ισχυροποιήσει την παρουσία του στις πρώτες θέσεις. Είναι το πλήγμα που θα προκαλέσει στο “τριφύλλι” εάν κερδίσει ή ακόμα και αν φύγει με την ισοπαλία από το ΟΑΚΑ. Η κατάσταση στην οποία θα περιέλθει και ο άγνωστος χρόνος που θα χρειαστεί για να συνέλθει.

Από την άλλη εάν το ματς πάει στραβά, τότε για τον ΑΡΗ… η ζωή συνεχίζεται. Σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα και ειδικά σε ένα γκρουπ παικτών που φαίνεται να διακατάχεται από τη λογική “refuse to lose”. Για τον ΑΡΗ όμως δεν θα αλλάξουν πολλά. Πάλι στις πρώτες θέσεις, πάλι κοντά στην κορυφή. Ακριβώς αντίθετη κατάσταση από τον αντίπαλό του δηλαδή.

Το πλάνο του δεν αλλάζει… αλλά προσαρμόζεται 

Σε μεγάλη μερίδα του κιτρινόμαυρου οργανισμού υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία για αποτελέσμα και γιατι όχι τη νίκη. Μία αισιοδοξία που δεν πηηγάζει μόνο από το συναίσθημα αλλά από αυτο που παρουσιάζει ο ΑΡΗΣ μέσα στο γήπεδο, αγωνιστικά και πνευματικά.

Πάνω σε αυτά θα “πατήσει” ο Άκης Μάντζιος και στο ΟΑΚΑ. Δεν θα αλλάξει την επιθετική φιλοσοφία, παρά μόνο κάνοντας κάποιοα πράγματα λίγο πιο safe. Ένα ματς το οποίο πιστεύω ότι ο ΑΡΗΣ θα το προσεγγίσει πάνω-κάτω όπως εκείνο της Τούμπας. Θα θέλει τη μπάλα αλλά δίχως να ανεβάζει πολύ ψηλά τα στόπερ του, θα πιέσει ψηλά στην πρώτη πάσα του Παναθηναϊκού αλλά θα περιμένει και τις στιγμές που θα τον βρει ανοικτό.

Το τελευταίο είναι ίσως και το καλύτερο πλάνο για τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή να ψάξει την πλάτη του ΑΡΗ, το οποίο προϋποθέτει να να κάτσει πίσω από τη μπάλα. Δεν πιστεύω όμως ότι θα το κάνει ή έστω δεν θα το κάνει για πολύ ώρα εφόσον το αποφασίσει. Σίγουρα θα του βγει ο εγωισμός του γηπεδούχου, η πίεση του κόσμου αλλά και η δική του, τα οποία θα τον αναγκάσουν να πάρει ρίσκα από το ξεκίνημα ή στη διάρκεια του αγώνα.

Ο ΑΡΗΣ σε οργανωμένη άμυνα δεν έχει να φοβάται πολλά. Σίγουρα θα πρέπει να περιορίσει τις προσπάθειες των Τετέ και Πελίστρι σε πρώτη φάση. Για αυτό χρειάζεται ο Φρίντεκ στα αριστερά, όπως και ο καλός Μάγιο στα δεξιά. Από εκεί και πέρα όλα επιθετικά θα περιστρέφονται γύρω από την τριάδα του κέντρου, απ’ όπου ο ΑΡΗΣ δημιουργεί αρκετά φέτος, έχοντας και τις πλευρές εφόσον βρει την ευκαιρία να χτυπήσει στον χώρο.

Στο τέλος της ημέρας, είτε χάσει είτε κερδίσει δεν θα έχει τίποτε να αποδείξει. Είναι ένα ντέρμπι αλλά παράλληλα και ακόμη ένα ματς όπως έχουν έρθει τα πραγματα…

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα