Ρόστερ analysis 2021-22: Το πάρε-δώσε και μία πληρότητα με… ανάγκες

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος έριξε αυλαία το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με τον Μοχανάντ Αλι Αλ Σαμάρι να είναι το… κερασάκι του ΑΡΗ στα ψώνια του καλοκαιριού.

Ο Ιρακινός αποτέλεσε τον επίλογο ενός διμήνου στο οποίο οι “κιτρινόμαυροι” είχαν δικαίωμα να κινηθούν στην αγορά -τον Ιούνιο είχαν τα χέρια δεμένα- ανεβάζοντας το level της ποιότητας και των προσωπικοτήτων εντός του ρόστερ.

Στα χαρτιά έχει διαμορφωθεί ίσως το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του ΑΡΗ. Σε αντίθεση με πέρυσι δεν υπάρχει μόνο ποσότητα αλλά και περισσότερη ποιότητα στον πάγκο. Ολα αυτά βέβαια θα είναι μόνο λόγια, μέχρι να επιβεβαιωθούν μέσα στο γήπεδο.

Το σημαντικό είναι ότι έστω και στα χαρτιά, ο ΑΡΗΣ κάλυψε τα κενά του, πήρε παίκτες με τα αγωνιστικά κριτήρια που έθεσε ο προπονητής σε κάθε θέση και προσθέτει στο παιχνίδι του στοιχεία που έλειψαν πέρυσι. Ισως όμως να μην έχει τελειώσει με τον Αλί, έχοντας μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη το περιθώριο για μερικές ακόμα κινήσεις που κρίνονται αναγκαίες ελέω CAS. Και όχι μόνο.

Ποιοι ήρθαν

Εννιά παίκτες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μέσα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο

Αμπουμπακάρ Καμαρά (μεταγραφή), Λούμορ (ελεύθερος), Φαμπιάνο (ελεύθερος), Ντένις (ελεύθερος), Εντιαγέ (ελεύθερος), Ιτούρμπε (ελεύθερος), Χαΐροβιτς (ελεύθερος), Αλί (δανεικός), Μπράμπετς (μεταγραφή)

Ποιοι έφυγαν

Οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις αφίξεις κατά δύο, αφού έντεκα είναι οι παίκτες που αποχώρησαν το φετινό καλοκαίρι. Με τη σημείωση βέβαια ότι τρεις είναι δανεικοί.

Λίντσεϊ Ρόουζ (πώληση, Λέγκια Βαρσοβίας), Τόνι Ντάτκοβιτς (πώληση, Ρεάλ Σολτ Λέικ), Ζακαρί Μπουσέ (ελεύθερος), Έργκους Κάτσε (ελεύθερος), Πέτρος Μπαγκαλιάνης (ελεύθερος, Ολυμπιακός Β’), Πέτρος Μπακούτσης (ελεύθερος, Αλμωπός Αριδαίας), Μπρούνο (ελεύθερος, Σερίφ Τιρασπόλ), Κυριάκος Ασλανίδης (δανεικός, Ολυμπιακός Βόλου), Κώστας Χατζηπιρπιρίδης (δανεικός, Ολυμπιακός Βόλου), Παναγιώτης Τσαγκαλίδης (δανεικός, Καλαμάτα), Απόστολος Μαρτίνης (ελεύθερος, Παναθηναϊκός Β’)

Κάλυψε τις βασικές του ανάγκες

QǓ – ЁӠÉḾ͉ / ։ˉʏ
  • Τα βασικά ζητούμενα για τον ΑΡΗ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ήταν δύο. Το πρώτο φυσικά να αποκτήσει έναν φορ από το πάνω ράφι. Αργησε λίγο αλλά βρήκε τη λύση στον Καμαρά, βάζοντας το… κερασάκι με τον Μοχανάντ Αλί.
  • Δεύτερο ζήτημα ήταν τα στόπερ και το rebuilding στο κέντρο της άμυνας, το οποίο επετεύχθη με τους Φαμπιάνου και Μπράμπετς.
  • Ο ΑΡΗΣ βολεύτηκε πέρυσι με τον Σάκιτς στα αριστερά, όταν χρειαζόταν κάτι πιο αμυντικό. Δεν ήταν όμως αρκετό, για αυτό και πήγε στη λύση του Λούμορ, βρίσκοντας έναν παίκτη με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.
  • Αυτό που έλειπε επίσης και ήταν κομβικό, ήταν η δημιουργία από το χαφ. Ο box to box μέσος που θα “κουβαλήσει” μπάλα και θα βρει τον τρόπο να απειλήσει. Ο Σάσα το έκανε αλλά περιορισμένα. Ο Μπαντού Εντιαγέ μπορεί να το κάνει σε πολύ μεγαλύτερό βαθμό.

Τα επιμέρους στοιχεία

ÁÑÇÓ – ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ / ÖÉËÉÊÏ

Η αλλαγή της ενδεκάδας κατά 7/11: Κορμός υπάρχει από πέρυσι, όμως ο ΑΡΗΣ θέλει φέτος το βήμα παραπάνω. Και για να γίνει αυτό, έπρεπε να ανεβάσει το επίπεδο των βασικών του επιλογών, αλλάζοντας μέχρι στιγμής τα 7/11 του αρχικού σχήματος. Το πιο ριζικό “λίφτινγκ” το υπέστη η άμυνας -τρεις στους τέσσερις άλλαξαν και τέσσερις στους πέντε μαζί με τον τερματοφύλακα- με λιγότερες αλλαγές στις υπόλοιπες γραμμές.

Τα “γρανάζια” του build up: Ηδη είναι εμφανής η διάθεση του Μάντζιου να παίξει φέτος περισσότερο με τη μπάλα κάτω και το “χτίσιμο” της επίθεσης από τον τερματοφύλακα. Το γνωστό -πλέον- σε όλους build up. Ντένις, Φαμπιάνο, Εντιαγέ είναι τρεις παίκτες του άξονα και βασικά “γρανάζια” σε αυτό το πλάνο, μαζί με τη συμμετοχή των υπόλοιπων τους οποίους ο Μάντζιος βάζει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη φιλοσοφία από το ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Βάζει το σουτ στο dna του: Το ποδόσφαιρο είναι κυρίως σουτ. Μία από τις βασικές ελλείψεις πέρυσι ήταν ότι πλην του Γκάμα δεν υπήρχε άλλος παίκτης μπροστά με δυνατό σουτ από κοντά ή μακριά. Ο ΑΡΗΣ έψαξε και αυτό το στοιχείο στην καλοκαιρινή αγορά, φέρνοντας τους Καμαρά, Ιτούρμπε, Χαΐροβιτς, Αλί αλλά και τον Εντιαγέ ώστε να ενισχύσουν αυτό το στοιχείο.

Η απειλή στα στημένα: Πέρυσι ο ΑΡΗΣ μετρούσε πολύ γρήγορα τα γκολ του από τα στημένα ή γενικότερα τις φάσεις που απειλούσε στον αέρα. Με τον Φαμπιάνο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει. Ο Μπράμπετς έχει επίσης αυτή την ικανότητα ενώ υπάρχει επίσης ο Εντιαγέ που δίνει ύψος στα χαφ αλλά και στα στημένα.

Τι χρειάζεται ακόμα

ÁÑÇÓ – ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ / ÖÉËÉÊÏ

Με μία ματιά στο ρόστερ; Ισως και τίποτα…

Αν πρέπει να πούμε για κάποιο κενό, είναι πίσω από τον φορ όπου υπάρχει μόνο ο Μπερτόγλιο για να… συντονίζει. Γκάμα, Ιτούρμπε μπορούν να παίξουν επίσης εκεί αλλά δεν έχουν αυτή την ικανότητα του Αργεντινού στο μεσοδιάστημα με ή χωρίς τη μπάλα. Ο Εντιαγέ είναι ο μοναδικός του ρόστερ με αυτό το στοιχείο αλλά κρίνεται πολύ πιο χρήσιμος στα χαφ.

Αλλά….

Το ενδεχόμενο τιμωρίας από το CAS είναι πιθανό και την ώρα που το καλοκαίρι τελειώνει μία ντουζίνα συμβόλαια. Για αυτό ο ΑΡΗΣ θα… σκανάρει την αγορά των ελεύθερων για στόπερ, επιτελικό μέσο και ίσως έναν πλάγιο, ώστε να δει αν υπάρχουν επιλογές που “κουμπώνουν” στα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια που έθεσε.

Αν ο ΑΡΗΣ τη “βγάλει” καθαρή με το CAS, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και θα έχει την ευελιξία που θέλει με τα 12 συμβόλαια που ολοκληρώνονται το επόμενο καλοκαίρι.

*Με κόκκινο είναι οι παίκτες που δεν υπολογίζονται αυτή τη στιγμή

Προτεινόμενα Άρθρα