Το δόγμα του Μπάγεβιτς…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν από τους προπονητές που ανέκαθεν συμπαθούσα και συνεχίζω να συμπαθώ, τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο ΑΡΗΣ επί ημερών του. Έστω και αν υπάρχει εκείνο το μελανό σημείο του Καυτανζογλείου. Σάμπως ομως είναι ο μόνος;

Σε κάποια στιγμή της καριέρας του -αν δεν κάνω λάθος στον Ολυμπιακό- εξέφρασε μία θέση του την οποία προσωπικά “κουβαλάω” πάντα επειδή ταιριάζει με τον ΑΡΗ.

Δεν το θυμάμαι αυτολεξεί αλλά περίπου είχε πει ότι, “οι στόχοι των μεγάλων ομάδων δεν κρίνονται στα ντέρμπι αλλά σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους”, εννοώντας τους μικρομεσαίους ή τις ομάδες που χαμηλότερης δυναμικότητας. Προς Θεού, δεν μειώνουμε το status του ΑΡΗ στα μεγάλα ματς, το οποίο είναι αξιοσημείωτο. Δεν είναι όμως πάντα αρκετό και ειδικά όταν μιλάμε για τη μειοψηφία των αγώνων σε μία σεζόν.

Τη σεζόν 2020-21 ο ΑΡΗΣ κέρδισε πολλά “εντός προγράμματος” παιχνίδια για να φτάσει στην 3η θέση, μαζί με κάποια ντέρμπι. Πέρυσι -σε μία ιδιαίτερη χρονιά βέβαια- η ομάδα “πέταξε” 20 μετρημένους βαθμούς με εκείνες που τερμάτισαν από κάτω της στη βαθμολογία. Πέντε από αυτούς χάθηκαν απέναντι στη Λαμία, την οποία αντιμετωπίζει σε δύο μέρες στο “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Δεν σημειώνεται για να τονιστεί ότι οι Φθιωτοί αποτελούν “κακό δαίμονα” , που έτσι κι αλλιώς είναι… Είναι μία βαθμολογική “τρύπα” την οποία ο ΑΡΗΣ είναι υποχρεωμένος να μικρύνει δραστικά φέτος για να πετύχει σε πρώτη φάση τον ρεαλιστικό -όπως εξελίσσονται τα πράγματα- αλλά και δύσκολο στόχο της παρουσίας του στην πρώτη 4άδα.

Μετά από τέσσερις κλεμμένους βαθμούς και τρεις που “πέταξε” ο ίδιος ο ΑΡΗΣ στα “σκουπίδια”, μεθαύριο έχει την ευκαιρία για ένα restart σε αυτού του είδους τα ματς και προερχόμενος μάλιστα από δύο ηχηρές νίκες σε ντέρμπι.

Το ευτύχημα είναι ότι ενός του κιτρινόμαυρου οργανισμού δεν… πετούν στα σύννεφα αλλά ούτε έφτασε “η ψείρα στον γιακά” επειδή κέρδισαν Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με πολύ καλό ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τη βαρύτητα που δίνεται απ’ όλους στο παιχνίδι του Σαββάτου. Οχι λόγω του αντιπάλου αλλά εξαιτίας των όσων αντιπροσωπεύουν για τον ΑΡΗ παιχνίδια όπως αυτό με τη Λαμία.

Από τους πρώτους που αντιλαμβάνεται τη σημασία των επόμενων αγώνων, μετά τα νικηφόρα ντέρμπι, είναι ο Άκης Μάντζιος. Το έδειξε με την ομιλία… προσγείωσης προς την ομάδα προχθές, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρθούν και να την πατήσουν, έχοντας μπροστά τους ένα σερί αγώνων στο “Βικελίδης” που προσφέρεται για να γεμίσουν το “σακούλι” τους.

Το παιχνίδι με τη Λαμία θα είναι πολύ διαφορετικό τακτικά από τα δύο προηγούμενα. Δεν πρέπει όμως να διαφέρει σε νοοτροπία που περιλαμβάνει ένταση, ενέργεια, πρώτοι στη μπάλα μεταξύ άλλων.

Ο ΑΡΗΣ δεν πρέπει να κοιτάξει το όνομα του αντιπάλου αλλά όσα καλά μπορούν να έρθουν μέσα από ακόμη μία νίκη. Αυτή θα είναι η μοίρα του για πολύ καιρό ακόμα. Αν σταθεροποιήσει όμως όσα δείχνει τις τελευταίες αγωνιστικές, τότε θα κεφαλαιοποιήσει πιο εύκολα την ποιότητά του στην πορεία της σεζόν. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρίσκεται εκεί που έχει θέσει ως στόχο.

Πρωτάθλημα και Κύπελλο… συνδέονται

Ολα τα παραπάνω συνοδεύονται πλέον από ακόμη ένα κίνητρο για τον ΑΡΗ, το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή κλήρωση του Κυπέλλου.

Η ομάδα καλείται να διασχύσει ένα… πεδίο μάχης ώστε να φτάσει στον τελικό και με το έργο της να είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχει ο αντίλογος βέβαια που λέει ότι ο ΑΡΗΣ αποδίδει καλύτερα στα ντέρμπι και αυτό ίσως αποτελέσει “όπλο” της. Τα διπλά ματς όμως είναι διαφορετικά.

Αφού έγινε πάλι ξεκάθαρο ότι το format, που τόσο διαφήμιζαν κάποιοι, είναι πέρα για πέρα άκυρο εάν ο ΟΦΗ πχ πάρει το Κύπελλο, οι “κιτρινόμαυροι” καλούνται να μοχθήσουν ακόμη περισσότερο στο πρωτάθλημα για να μπουν στην 4άδα και να μην εξαρτώνται από μία διοργάνωση που επηρεάζεται από συγκυρίες και στιγμές διπλών αγώνων. Πρέπει να υπάρξει μία απίστευτα μεγάλη έκπληξη για να μην πάρει το Κύπελλο κάποιος από τους Big-5… Ας έχουμε όμως το κεφάλι μας ήσυχο, εφόσον επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της τετράδας, παίζοντας παράλληλα τα ρέστα μας για ακόμη έναν τελικό Κυπέλλου. Με την ελπίδα ότι εφόσον έρθει, τότε θα φέρει και τη λύτρωση ενός ολόκληρου οργανισμού.

Για την ώρα, ο στόχος είναι να πάμε με το “3 στα 3” στη διακοπή και να συνεχιστεί το καλό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων…

Προτεινόμενα Άρθρα