Το “statement” του ΑΡΗ με… no fear και μία θερινή σκέψη

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πολλές ξένες λέξεις σε έναν τίτλο αλλά καμιά φορά η αγγλική δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που είναι μπροστά μας αλλά δεν παίρνει τη διάσταση που πρέπει λόγω των ελληνικής γλώσσας.

Το ξένο ιντριγκάρει πάρα περισσότερο και ενιότε είναι πιο χρήσιμο, όπως όλοι αυτοί οι ποιοτικοί κύριοι που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα για λογαριασμό του ΑΡΗ το περασμένο καλοκαίρι και κάθε εβδομάδα τον κάνουν θέμα συζήτησης σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Είναι αυτοί που μαζί με όσους έμειναν από πέρυσι αναβάθμισαν το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, μετά τις κινήσεις του Θεόδωρου Καρυπίδη που… πάτησε πάνω στα “θέλω” του προπονητή. Ένας προπονητής που φέτος έχει… όπλα και για αυτό διαχειρίζεται διαφορετικά τη φιλοσοφία της ομάδας του, για την οποία θα μιλήσουμε και αυτή τη φορά.

Ο ΑΡΗΣ το… φώναξε με νίκες και ωραίο ποδόσφαιρο

Statement είναι η… δήλωση του ΑΡΗ με τις δύο τελευταίες νίκες κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Με έξι βαθμούς και ποιοτικό ποδόσφαιρο απέναντι σε δύο πολύ καλούς αντιπάλους. Ο ένας πήρε το πρωτάθλημα και ο άλλος το Conference… Κάτι σημαίνει και αυτό.

Λίγοι θα περίμεναν μετά τον ΟΦΗ ότι οι κιτρινόμαυροι” θα έκαναν το απόλυτο στα ντέρμπι που ακολουθούσαν. Και αν με τον Ολυμπιακό κάποιοι το θεώρησαν πυροτέχνημα, ήρθε το χθεσινό “διπλό” για να επιβεβαιώσει αυτό που ο ΑΡΗΣ έδειχνε και στις αρχές αλλά με μικρότερα δείγματα που απαιτούσαν καλύτερη προσοχή. Οτι δηλαδή… έχει να δώσει, έχει ποιότητα και προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Απλά θέλει χρόνο…

Το “no fear” γενικώς… και ειδικώς στην Τούμπα

Ο Μάντζιος καταφέρνει μέχρι στιγμής να ισορροπήσει ανάμεσα στο τακτικό του “θέλω” και τις safe καταστάσεις που χρειάζονται ενίοτε, με τελευταίο παράδειγμα την Τούμπα.

Σε μία δύσκολη έδρα ο ΑΡΗΣ δεν φοβήθηκε να παίξει σχεδόν όπως στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πίεσε ψηλά με έξυπνες παγίδες στο μεσαίο και επιθετικό τρίτο του γηπέδου, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον ΠΑΟΚ μέχρι το 30′. Άφησε μέτρα αλλά τόσο όσο και τα δύο πράγματα που τον… χάλασαν ήταν οι λάθος αποφάσεις μπροστά και ένα κακό δεκάλεπτο από το 35′ έως το 45′. Εκείνο ήταν το μοναδικό καλό διάστημα του ΠΑΟΚ, παρότι ο Λουτσέσκου είδε… τεράστια διαφοράς δυναμικότητας. Απλά δεν ξέρει να χάνει και το έδειξε χθες με τις δηλώσεις του.

Στο δεύτερο μέρος ο Μάντζιος επανέφερε τον Ντιαντί στα αριστερά και τον Σίστο στα δεξιά, βρίσκοντας ξανά την ισορροπία που είχε μέχρι να τους αλλάξει πλευρές στο πρώτο. Ο ΠΑΟΚ έγινε πάλι φλύαρος και ο ΑΡΗΣ συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του με καλή ανάπτυξη και όχι αμυντικά όπως μπορεί να γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ηρθε το γκολ, το διαχειρίστηκε σωστά και με τη βοήθεια της τύχης στο δοκάρι του Μπάμπα πήρε τη νίκη.

Ο ΑΡΗΣ του Μάντζιου έχει τον τρόπο του απέναντι στον ΠΑΟΚ και στον Λουτσέσκου. Η διαφορά χθες είναι ότι ο προπονητής του ΑΡΗ δεν… αλλαξοπίστησε τακτικά για να πάρει το αποτέλεσμα. Το πήγε όπως το έχει από το ξεκίνημα της σεζόν και του βγήκε. Και σε αυτό τον βοηθούν τα καλύτερα… υλικά που διαθέτει φέτος, με αποκορύφωμα τα χαφ του. “Δείξε μου τα χαφ σου, για να σου πω τί ομάδα είσαι”.

Μόντσου και Σιφουέντες πέρασαν με επιτυχία το δεύτερο τεστ υψηλών απαιτήσεων που είχαν να δώσουν, τόσο επιθετικά αλλά κυρίως αμυντικά. Ο πρώτος έχασε 2-3 φορές τον Κωνσταντέλια αλλά γενικά τον περιόρισε σημαντικά και μαζί με τον Ισπανό κερδίζουν για ακόμη μία εβδομάδα το στοίχημα της αμυντικής τους συμπεριφοράς. Οσο είναι έτσι αυτοί οι δύο και ο Γκαρθία λάμπει οπως χθες, η τριάδα στο κέντρο δεν κουνιέται ούτε με τα χθεσινά μποφόρ.

Αυτές οι δύο νίκες αποτελούν τη βάση για τον στόχο της 4άδας και της σταθερότητας μέσα από την οποία μπορεί να επιτευχθεί. Με Λαμία και Καλλιθέα, λοιπόν, ο ΑΡΗΣ δεν πρέπει να… χαρίσει αλλά θα τα πούμε καλύτερα τις επόμενες μέρες.

Η θερινή σκέψη

Αυτό που σκέφτομαι έντονα τις τελευταίες εβδομάδες βλέποντας τον ΑΡΗ είναι και η… επόμενη χρονιά. Βιαζόμαστε μεν αλλά κάποιοι στόχοι οικοδομούνται πολύ νωρίτερα. Και ο λόγος γίνεται για αυτόν της Ευρώπης.

Εφόσον ο ΑΡΗΣ πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο φέτος, δείχνει για την ώρα ότι φτιάχνει και μία ομάδα που θα κάνει ρεαλιστικές τις ελπίδες για την είσοδό του στο league phase κάποιας διοργάνωσης. Αυτοί οι στόχοι άλλωστε επιτυγχάνονται από τα περσινά ρόστερ και λιγότερο από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Θα δούμε ποιά θα είναι η συνέχεια αλλά ο ΑΡΗΣ δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο…

Προτεινόμενα Άρθρα