Βρούτσης: «Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, FIFA, UEFA, αλλά δικαίωμα του κράτους η ασφάλεια»

από AllAboutARIS

Τη θετική στάση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203)-Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως με την δέσμη μέτρων που θεσπίζονται στο σχέδιο νόμου, «σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σέβεται απόλυτα και την FIFA και την UEFA, αλλά θέτει σε μια άλλη προτεραιότητα την ασφάλεια, που είναι δικαίωμα του κράτους» δηλώνοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με την ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα. Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας για την ασφάλεια των πολιτών να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά».

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Δεν ξέρω σε ποιο σημείο του κόσμου συμβαίνει κάτι τέτοιο», συμφώνησε όμως με τις προτάσεις για τον «Αθλητισμό για Όλους» και τον «Σχολικό Αθλητισμό» λέγοντας πως «αυτά τα δύο θέματα θα πρέπει να τα αναδείξουμε γιατί είναι και το αντίδοτο στην ομαδική βία» και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες, εκτεταμένη διαβούλευση με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού και με όλα τα κόμματα, όχι μόνο για αυτούς τους δύο πυλώνες, αλλά και για τους επτά που αφορούν, συνολικά και ολιστικά, το αθλητικό μας οικοδόμημα, που θα συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει μέσα στο 2024».

Σχετικά με την ασφάλεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο κ. Βρούτσης είπε πως «από το τέλος Αυγούστου του 2023 υπέγραψα Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας δεν μπορεί δοθεί άδεια λειτουργίας σε καμία αθλητική εγκατάσταση στην χώρα εάν δεν είναι ασφαλής, δηλαδή εάν δεν έχει το στοιχείο της στατικής επάρκειας και της πυρασφάλειας» και πρόσθεσε «πως βάζουμε μια τελεία στο παρελθόν και όσα έγιναν ή δεν έγιναν και κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε ότι από την συζήτηση του νομοσχεδίου προκύπτει ότι όλα τα κόμματα «συμφωνούν στις γενικές γραμμές» και η «βία στον αθλητισμό, μας βρίσκει όλους αντίθετους». Επισήμανε ότι κανένα κόμμα, ακόμα και αυτά που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, «δεν διαφώνησε με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, που είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση πολιτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες». Αναγνώρισε την κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «πράγματι, αργήσαμε να υλοποιήσουμε πράγματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην θετική συμβολή που είχαν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι, από το 1999 μέχρι και σήμερα, λέγοντας ότι «και εμείς επάνω σε αυτούς χτίζουμε, καλύπτοντας κενά». Επισήμανε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θεσπίζονται άλλες ποινικές κυρώσεις, «καθώς στο πεδίο αυτό έχουμε φτάσει στην οροφή». Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για τα μέτρα του νομοσχεδίου υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις ομοσπονδίες, τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, γιατί θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι, όπως είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν τεχνικά κλιμάκια από τρία συναρμόδια υπουργεία που επισκέφθηκαν όλα τα γήπεδα και συναντήθηκαν με όλες τις ΠΑΕ. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει «αλλαγές της λογικής» και απέδωσε την αισιοδοξία του ότι αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν, στο γεγονός ότι «αυτές περιγράφονται βήμα-βήμα, σταδιακά και με χρονοδιαγράμματα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου». Επισήμανε ότι «οι διοικητικές ποινές που θα επιβάλλει η ΔΕΑΒ δεν θα είναι υποκειμενικές, γι΄αυτό και θα λειτουργήσουν».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι στα γήπεδα δεν εκδηλώνεται η βία, αλλά εκκολάπτεται σε αυτά, για αυτό φροντίζουμε με τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας, για να κλείσουμε ένα κενό που υπήρχε».
Για την ρήτρα παραβατικότητας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από το 2021 δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ στον Αθλητισμό δια μέσω της φορολογίας του

«Στοιχήματος» αλλά με Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα ποσοστά θα υπάρχουν παρακρατήσεις στις ομάδες όπου εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές και αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τα μέτρα που αφορούν τη νέα δομή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, είπε ότι «δεν είμαστε της λογικής να τις κλείσουμε» αλλά αυτό που κάνουμε «είναι να υπάρχει μόνο μια που θα κουμπώνει πάνω στην ΠΑΕ, για να αναλάβει και η κάθε ΠΑΕ την δική της ευθύνη» και παράλληλα «φιλοδοξούμε οι εκλεγμένες διοικήσεις των λεσχών να γίνουν συνομιλητές του υπουργού, όπου θα συζητούν όλα τα θέματα, όχι μόνο της αντιμετώπισης της βίας αλλά για όλα».

«Είναι θετική η στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» που συζητείται στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και των άλλων κομμάτων «συνέβαλλαν θετικά κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και ότι όλοι ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία, ότι είμαστε απέναντι στην αθλητική βία και είμαστε εδώ για ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε ότι από την αρχή η κυβέρνηση «δεν διεκδίκησε ότι με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε το καλύτερο» αλλά είναι «ένα έκτακτο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, λόγω των γεγονότων, χωρίς να ακολουθούνται οι νομοθετικές διαδικασίες του επείγοντος, με πλήρη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, τους πολίτες και στη Βουλή».

Χαιρέτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως οι κάμερες είναι αναγκαίο μέτρο και ότι η ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια αποτελεί αναγκαίο μέτρο καθώς και ότι τα διοικητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Επανέλαβε ότι σε επίπεδο ποινικών κυρώσεων δεν μεταβάλλεται κάτι καθώς «ήδη όπως νομοθετήθηκαν το 2022 είναι οι πιο σκληρές στην Ευρώπη, το ιδιώνυμο είναι το πιο σκληρό αθλητικό πλαίσιο νόμου στην Ευρώπη και διατηρείται, δεν αλλάζει γιατί δεν πάει ψηλότερα».

Για τα εισιτήρια διαρκείας ανέφερε ότι αυτά «δεν χάνονται, θα ενσωματωθούν μέσα στο αυτοποιημένο σύστημα του κινητού τηλεφώνου, με την τεχνολογία που υπάρχει, άρα όποιος έχει διαρκείας θα μπορεί να εισέρχεται για να παρακολουθήσει τον αγώνα». Το μόνο θέμα, που υπάρχει και θα λυθεί με Υπουργική Απόφαση, είπε ο κ. Βρούτσης, είναι τι θέλουν οι ΠΑΕ για το εάν «θα μεταβιβάζονται τα διαρκείας ή να μην μπορεί να μεταβιβάζονται και εδώ αναμένουμε την απάντηση των ομάδων».

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στις 13 Φεβρουαρίου δεν ανοίγουν για τους φιλάθλους τα γήπεδα με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν αλλά σε ένα νέο περιβάλλον»

Τέλος, για την διάταξη που αφορά το Καυταντζόγλειο στάδιο, ο κ. Βρούτσης είπε στον κ. Φάμελλο ότι «έχετε δίκιο, πολλά πράγματα δεν έχουν προχωρήσει στην πατρίδα μας όπως θα έπρεπε αλλά κάνουμε μια προσπάθεια, και απόδειξη είναι το γεγονός ότι δεν λέμε ευχές. Το Καυταντζόγλειο όπως και πολλά στάδια στην χώρα μας από 1.1.2024 έχουν πρωτοφανή αύξηση στον προϋπολογισμό τους συγκριτικά με το παρελθόν». Ειδικά, προσέθεσε πως «η αύξηση του προϋπολογισμού του Καυτατζογλείου εφέτος είναι 150% κάτι που δείχνει ότι θέλουμε να το μετατρέψουμε στο ΟΑΚΑ της Βορείου Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «ο μάνατζερ που μπαίνει δεν είναι για να ξεπουλήσει το στάδιο αλλά στα πρότυπα του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ που έχουν γενικούς διευθυντές που εργάζονται αποκλειστικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα Άρθρα