Δε νίκησε, αλλά «κέρδισε» – Οι αδυναμίες, ο ρεαλισμός και ο λαϊκισμός

από Γιάννης Παντελίδης

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν πέρασε στην ιστορία με τον ΑΡΗ να χάνει τη μεγάλη ευκαιρία να φύγει νικητής από το «Κλεάνθης Βικελίδης». Προφανώς κομβικής σημασίας ήταν το χαμένο πέναλτι του Αντρέ Γκρέι, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρξαν πολλές ακόμη στιγμής που οι Κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να πάρουν το ματς.

Είδαμε έναν ΑΡΗ πιο ορθολογικά στημένο στο γήπεδο, με σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό, αλλά και με μία πολύ σημαντική αδυναμία, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλος για να «κλέψει» τον βαθμό. Διότι αυτό φάνηκε πως ήταν ο στόχος του κι όχι για να κερδίσει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεσαία γραμμή. Δεν υπάρχει ο παίκτης, που θα γυρίσει πίσω, θα πάρει την μπάλα και θα την περάσει μπροστά. Δεν υπάρχει ο παίκτης που θα καλύψει χώρους, θα απασχολήσει αντίπαλα χαφ και θα… ελευθερώσει τον Μάνου Γκαρθία, ο οποίος όποτε είχε την μπάλα έβρισκε μπροστά του τρεις και τέσσερις αντιπάλους. Ο ΠΑΟΚ πίεσε ψηλά πολύ και η έλλειψη ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα παραπάνω, ανάγκαζε τόσο τα στόπερ, όσο και τον Κουέστα να κάνουν μακρινές-διεκδικίσιμες μπαλιές. Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία κι αυτή ελπίζουμε να καλυφθεί από τον παίκτη που έρχεται.

Κατά τα άλλα, ήταν πολύ σημαντική η παρουσία των Ματέο και Μαντσίνι στα άκρα της επίθεσης, διότι με τα τρεξίματά τους και τις αλληλοκαλύψεις τους (πολύ περισσότερο στο β’ ημίχρονο) επέτρεψαν στα πλάγια μπακ να ανέβουν. Εξαιρετικοί οι Εμπακατά και Μαζικού, οι οποίοι έκαναν και πάρα πολύ καλή δουλειά στην άμυνα «εξαφανίζοντας» τους Νάρεϊ και Ζίβκοβιτς.

Γενικά ο Τερζής παρέταξε μία ομάδα-λογικής, προσπάθησε να μακιγιάρει την αδυναμία στα χαφ και το έκανε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο όταν βγήκε ο αρνητικός Ντιόπ και μπήκε ο συμπαθητικός Νταμπό. Παρεμπιπτόντως, αν το θέμα με τον Σενεγαλέζο είναι ψυχολογικό, καλό θα ήταν να ασχοληθεί λίγο πιο διεξοδικά . Ίσως τα πράγματα να είχαν καλύτερη εξέλιξη για τον ΑΡΗ αν «έβγαιναν» οι αλλαγές που έγιναν. Φάνηκε επίσης, η έλλειψη ενός δεύτερου φορ για να ντουμπλάρει τον Γκρέι. Ήταν πολύ σημαντική η απώλεια του Λουίς Πάλμα, ο οποίος κάνει πολλές δουλειές στην επίθεση. Μπήκε μεν, αλλά ως σέντερ φορ… χάθηκε.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο ΑΡΗΣ χθες κέρδισε πράγματα παρά έχασε, έστω κι αν δεν πήρε το ματς. Φαίνεται όμως ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά. Και το μακιγιάζ των αδυναμιών δε φτάνει.

Και δύο λόγια για τον αντίπαλο προπονητή. Η διαφορά του με τον Τερζή ήταν ότι ο τεχνικός του ΑΡΗ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες. Ο Λουτσέσκου όχι. Επιδόθηκε σε μία προσπάθεια λαϊκισμού, με τοποθετήσεις άνευ λόγου και ουσίας. Και αιτίας, αφού δεν προκλήθηκε από κάποια ερώτηση. Ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να «συμβουλέψει» τον ΑΡΗ και να θέσει την ομάδα του πολλά επίπεδα πιο πάνω από τους Κιτρινόμαυρους. Χθες στάθηκε τυχερός. Δεν θα ήταν ντροπή να το παραδεχτεί. Δεν το έκανε όμως και προσπάθησε να «πείσει» ότι η ομάδα του έχασε τις ευκαιρίες κι όχι ο ΑΡΗΣ.

Προχωράμε…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X