“Εξαιρετική η συνεργασία μας με τους παίκτες”

από AllAboutARIS

Ο γυμναστής του ΑΡΗ, Νίκος Αμανατίδης μίλησε για το κομμάτι της δουλειάς που επωμίζεται το team του κάθε χρόνο, ώστε να βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εκγύμνασης.

Η έναρξη των προπονήσεων στον ΑΡΗ για τη νέα σεζόν πλησιάζει και άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα οργανώνονται σε κάθε τομέα για να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα κομμάτια της δικής τους εποπτείας εξήγησε σε συνέντευξη του, ο γυμναστής των κιτρινόμαυρων, Νίκος Αμανατίδης.

Αναλυτικά όσα είπε στην εφημερίδα «Karfitsa»:

  • Ποιο είναι το πλάνο για μία πετυχημένη προετοιμασία;

«Το πλάνο μιας προετοιμασίας ξεκινάει τυπικά και ουσιαστικά από την ημέρα που τελειώνει το πρωτάθλημα μέχρι και το φινάλε της επόμενης σεζόν. Ακόμα και οι ημέρες ξεκούρασης των παικτών μέσα στο καλοκαίρι γίνεται στοχευμένα. Παράλληλα, παρατηρούμε ολοένα τα τελευταία χρόνια να έχουν διεισδύσει στο ποδόσφαιρο οι νέες τεχνολογίες. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ και έχει εξελιχθεί. Αυτό φαίνεται από τα πολυμελή τιμ που απαρτίζουν μια ομάδα, όπως για παράδειγμα τους διατροφολόγους, τους εργοφυσιολογους, τους αναλυτές οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα ευθύνης τους και όλοι μαζί σε συνεργασία με τον προπονητή οριοθετούν το πλάνο που ακολουθείται στην προετοιμασία για να φέρουν την ομάδα στην ιδανική κατάσταση. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες ομάδες χτίζουν πολύ πάνω σε αυτά και επενδύουν χρήματα στο να βελτιώσουν όλες τις συνθήκες για έναν ποδοσφαιριστή».

  • Ποια είναι η στόχευση ενός γυμναστή κατά την περίοδο της θερινής προετοιμασίας;

«Η πρώτη προσέγγιση είναι να δούμε βάσει μετρήσεων την κατάσταση των ποδοσφαιριστών για να ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε την φυσική τους κατάσταση με βάση το που υστερούν ή τα κομμάτια που χρήζουν βελτίωσης. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις γίνεται παράλληλα με την τακτική προετοιμασία. Στόχος είναι η εκάστοτε ομάδα να είναι έτοιμη για το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Αν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για παράδειγμα να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη σε εκείνο το σημείο, αν όχι να είναι σε καλό επίπεδο στην έναρξη του πρωταθλήματος».

  • Κομμάτι τραυματισμών. Ποια η πρόληψη και πως μπορούν να αποφευχθούν οι – κυρίως – μυϊκοί τραυματισμοί μέσα σε μία αγωνιστική σεζόν;

«Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μία ομάδα. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Η συνεργασία του τεχνικού τιμ με όσα μέλη αριθμεί αυτό, με το ιατρικό τιμ είναι σημαντική. Αν υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ αυτών και με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σε κάθε ομάδα τότε πολλές φορές μπορούμε και προλαμβάνουμε τραυματισμούς. Οποιαδήποτε κόπωση ή επιβάρυνση υπάρξει σε κάποιον ποδοσφαιριστή, είναι προτιμότερο να θυσιάσουμε δύο προπονήσεις, από το να πιέσουμε τον παίκτη και να τον χάσουμε για το υπόλοιπο της σεζόν. Το πιο σημαντικό είναι να έχει διαθέσιμους όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες στην καλοκαιρινή προετοιμασία γιατί έτσι η ομάδα θα έρθει σε καλύτερη κατάσταση και θα μπορούμε να πάμε σε πρόληψη ή αντιμετώπιση τραυματισμών, αφού θα γνωρίζουμε πολύ καλύτερη την εικόνα του σε ένα εύρος αρκετών προπονήσεων».

  • Πόσο πιο εύκολη έχει γίνει η ζωή των γυμναστών μέσα από τα νέα τεχνολογικά μέσα που έχετε στην κατοχή σας;

«Πολύ πιο εύκολη χωρίς καμία αμφιβολία. Υπάρχουν πλέον τα gps που σου δίνουν όλα τα δεδομένα που χρειάζεσαι για να έχεις πλήρη εικόνα για τον καθένα ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Μπορείς να γνωρίζεις με ακρίβεια αν είσαι μέσα στους στόχους που έχεις οριοθετήσει και το κυριότερο αποφεύγεις σε μεγάλο βαθμό λάθη και ανεπιθύμητες καταστάσεις».

  • Με βάση την εμπειρία σου τι ρόλο παίζει μια καλοκαιρινή προετοιμασία σε έναν σύλλογο;

«Η προετοιμασία είναι ένα κομμάτι της ποδοσφαιρικής σεζόν. Είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει την επιτυχία. Ουσιαστικά είναι η βάση για μία χρονιά. Όλα κυλούν σαν αλυσίδα. Εκεί κάνεις το ξεκίνημα και «χτίζεις» όλα τα υπόλοιπα κομμάτια που θέλεις να βάλεις στην ομάδα για να έχεις την εικόνα και τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των αγώνων».

  • Κατά γενική ομολογία ο ΑΡΗΣ φέτος ήταν από τις τοπ ομάδες του πρωταθλήματος σε εντάσεις και τρεξίματα. Ως ο καθ’ ήλιν αρμόδιος γι’ αυτό ποια η εξήγησή σας;

«Είναι κάτι πολύπλευρο, δεν είναι κάτι απλό και δεν έχει μία πτυχή ή είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία και η προπονητική προσέγγιση του προπονητή. Αλλάξαμε πράγματα στην προπόνηση, είχαμε πολύ καλή συνεργασία όλοι μεταξύ μας και αυτό έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι ήταν πως δεν είχαμε πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Το πιο σημαντικό όλων όμως ήταν πως οι ποδοσφαιριστές του Άρη ήταν εξαιρετικοί δέκτες. Για μένα ήταν η πιο εύκολη χρονιά της επαγγελματικής μου πορείας κι αυτό το αναφέρω και το στηρίζω εξ’ ολοκλήρου στην δεκτικότητα και την προθυμία που είχαν όλοι οι παίκτες σε όλη αυτή τη δύσκολη, μεγάλη και ιδιαίτερη από κάθε άποψη σεζόν».

Προτεινόμενα Άρθρα