Η αβάσταχτη ελαφρότητα των φιλικών

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ο Κωνσταντίνος Τσίπτσιος βαριέται να βλέπει τα φιλικά προετοιμασίας του ΑΡΗ, καθώς γνωρίζει πως κρύβουν κινδύνους ανούσιου ενθουσιασμού ή απογοήτευσης.

Αναλύει πάντως…

Η σεζόν για τον ΑΡΗ τα τελευταία (καλά) χρόνια ξεκινάει αρκετά νωρίς. Παράπονο δεν έχουμε. Γι’αυτό επιστρέψαμε από τα χωριά και την επαρχία. Θέλουμε γεμάτες σεζόν. Μια η Ευρώπη, μια ο Κορωνοϊός που μας έχει αλλάξει το «βιολογικό» ποδοσφαιρικό μας ρολόι, καταλήξαμε να μπαίνουμε σε φουλ ρυθμούς από τον Γιούνη.

Αχάριστοι δεν είμαστε. Εδώ 2 βδομάδες έχουμε διακοπή για Εθνικές μέσα στην σεζόν και γκρινιάζουμε. Μας λείπει αυτό το άγχος. Η ανυπομονησία! Τουλάχιστον βλέπουμε παραπάνω ΑΡΗ και το χαιρόμαστε λίγο περισσότερο. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για να βλέπει κανείς τα φιλικά. Όχι για να παριστάνει τον προπονητή, αλλά για να χαρεί με την ευρωστία της ομάδας. Που πλέον δεν ξεροσταλιάζει στην Ελλαδίτσα περιμένοντας όλο αγγαρεία να αρχίσουν Football League κλπ. Αντίθετα αλλάζει παραστάσεις, αντιμετωπίζει αντιπάλους παρόμοιας κλίμακας δυσκολίας με αυτές που θα συναντήσει σε Ευρώπη και Ελλάδα και δουλεύει επαγγελματικά.

Βλέπουμε όμως τον πραγματικό ΑΡΗ στα φιλικά προετοιμασίας; Είναι οι πρώτες εβδομάδες μία ασφαλής εικόνα και ένα δείγμα που αξίζει να συζητήσουμε και να πιαστούμε από πάνω του;

Τις περισσότερες φορές όχι. Όμως υπάρχουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Όχι για όλους μας όμως…

Τα των συστημάτων και των προσώπων τω… προπονητή!

Τα του τρεξίματος και της αντοχής τω …γυμναστή! Όχι τη κερκίδα!  

Γιατί θα αρχίσουμε να απαντάμε με το κλασικό εκνευριστικό “Θα δούμε φίλε. Η δουλειά θα φανεί στα επίσημα!” όπως συνηθίζουμε. Και δουλειά δεν θα γίνει πάλι…

Ξεκινάμε με ένα σημαντικό disclaimer, επειδή θα έχετε δίκιο που θα το σχολιάσετε. Ναι, πέρσι δεν έγινε καλή προεργασία στην προετοιμασία. Η ομάδα σε έναν μεγάλο βαθμό κλάταρε στο φινάλε των playoff λόγω της μέτριας δουλειάς που έγινε από το επιτελείο και τον ίδιο τον Ένινγκ.

Πάμε όμως στα «φρέσκα κουλούρια». Και θα δείξουμε πως δεν είναι δίκαιο να υπάρχει αρνητική προδιάθεση. Απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων που ανέλαβε πέρσι και έστρωσε κάπως την κατάσταση. Μπας και βγάζαμε την χρονιά με αθλητές και όχι με τα …σωληνάκια.

Βάσει αυτού και μόνο θεωρείται δεδομένο πως έχουμε μία μικρή παραπάνω εμπιστοσύνη στην δουλειά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και συνεχίζεται πλέον με τα φιλικά.

Disclaimer No2

Φέτος θα είμαστε πιο αυστηροί με τον προπονητή. Θα δούμε το τι «ψάρια» πιάνει οργανώνοντας από την αρχή την ομάδα του. Οι επιλογές δικές του. Ο τρόπος δικός του. Το καρπούζι και το μαχαίρι δικά του.

Με ευθύνη 107 ετών να τον βαραίνει…

Από τα κουρασμένα και βαριά πόδια των «ιδιότροπων» 2 ετών,που πέρασαν με Κορωνοϊό οι αθλητές, καλούνται να επιστρέψουν και πάλι σε κανονικότητα. Με υψηλές απαιτήσεις για καλύτερη χρονιά.

Καλύτερη από 3η θέση…

Ε δεν το λες και απλό.

Συν τοις άλλοις, οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να αντιμετωπίσουν τον πρώτο τους αντίπαλο σε χρόνο μηδέν! Με την ίδια την Αστάνα να μην ξεκινάει από την ίδια αφετηρία ετοιμότητας με τον Θεό του πολέμου. Αντ’ αυτού να εκκινεί με ένα (μέχρι πριν λίγες μέρες) αήττητο αβαντάζ. Και με πολύτιμα αγωνιστικά λεπτά φορμαρίσματος στα πόδια της.

Οπότε γράψτε στο μπλοκάκι άλλο ένα αμόνι! Το οποίο βαραίνει το σταφ του ΑΡΗ και τον Μάντζιο.

Και αν δεν πιστεύετε πως η ετοιμότητα και η ομοιογένεια, οι νίκες και το «κύμα» της φορμας δεν παίζει ρόλο, ρίξτε μια ματιά στην άσημη Κόλος Κοβαλίβκα πέρσι. Θυμάστε τι πάθαμε. Μπαίνοντας ψηλωμένοι λογω του ποιοτικότερου ρόστερ που διαθέταμε.

Δεν αναλύουμε παραπάνω για αυτούς. Ας πάνε στο καλό και ας πάμε και εμείς τον δρόμο μας.

Φάκελος φιλικά

Οι παίκτες του ΑΡΗ ταξίδεψαν μέχρι την «παγωμΧΑΧΑ τι λέω» Αυστρία, για τα πρώτα τους φιλικά του καλοκαιριού!

Πρώτο δείγμα …αρνητικό! Με Ερυθρό Αστέρα. Εντάξει, περιμέναμε περισσότερα. Ας μην γελιόμαστε. Οι Σέρβοι όμως έχουν άλλη ποιότητα. Άλλα στάνταρς και άλλο μπάτζετ.

Δεύτερο δείγμα…αρνητικότατο! Με Χάιντουκ Σπλιτ στο «οκτάγωνο ρινγκ» ο ΑΡΗΣ έφυγε με 3άρα, 2 άπερκατ και 3 αγκωνιές στην πλάτη του. Και ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς. Έφυγε όμως με πληγωμένο τον αμυντικό του εγωισμό.

Ενώ επιθετικά έδειξε θετικά στοιχεία. Πρέσσινγκ ψηλά και ωραίες συνεργασίες σε μικρό χώρο και υψηλή ταχύτητα σκέψης από κάποιους παίκτες του, ταυτόχρονα έδειξε και ασυνεννοησία στην άμυνα και στα χαφ.

Εδώ όμως υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο.

Το καλό νέο είναι πως ο ΑΡΗΣ επιθετικά, αν εξαιρέσεις κάποιες βελτιωσεις που χωρούν, θα είναι ο ίδιος. Ίσως καλύτερος. Ίσως και πολύ καλύτερος.  Πάντως η ομοιογένεια υπάρχει!

Αντίστοιχα μεσοαμυντικά δεν θα είναι έτσι όπως τον είδαμε στο πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα θα δέσει. Όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε τα σύνολα του Μάντζιου να χαρακτηρίζονται από συμπαγή αμυντική λειτουργία ..και ΕΠΕΙΤΑ όλα τα άλλα.

Αν ανατρέξουμε στην περσινή σεζόν θα δούμε τις προτεραιότητες που θέτει σαν προπονητική προσωπικότητα.

Το κακό όμως νέο είναι πως ο χρόνος πιέζει. Οι απαιτήσεις θα είναι από νωρίς υψηλές.

 Από την μία δεν είναι σωστό να βγάζουμε συμπεράσματα από τα φιλικά. Από την άλλη όμως το ρολόι μετράει αντίστροφα. Ο φαύλος κύκλος του πρέπει και του «δώσε χρόνο» . Ο φαύλος κύκλος του «θέλω» και του…δεν υπάρχει χρόνος!

Το πρώτο επίσημο είναι προ των πυλών!

Όμως…

Είστε βέβαιοι πως η αποτύπωση της δουλειάς στην προετοιμασία είναι καθαρά τα φιλικά; Ίσως χάνουμε την ουσία αν αγνοούμε τα διτέρματα, τις προπονήσεις, τα τρεξίματα και τις προσωπικές συμβουλές που (αρέσκεται να) δίνει ο Μάντζιος στους παίκτες.

Αν μπορούσαμε να μαντέψουμε θα σας προέτρεπα να είστε αισιόδοξοι για το πρώτο επίσημο. Να μαντέψετε από τώρα πρόκριση και εικόνα ομάδας που θα θυμίζει τον πρωτοπόρο ΑΡΗ του πρώτου μισού του περσινού πρωταθλήματος.

Αν όχι, εδώ θα είμαστε να εξετάσουμε το «μαύρο» κουτί.

Έχουμε δρόμο ακόμη όμως. Κάθε μέρα είναι σημαντική. Είναι διπλή από προπονήσεις. Έχει φιλικά και κρύβει ουσία.

Ίσως κρύβει και ενίσχυση με νέα πρόσωπα. Και αυτό όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μας το έχουν βγάλει «ξινό» κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες. Ο «στρατηγός» άνεμος της ΕΠΟ και το CAS. Αλλά και εκεί βρίσκονται λύσεις. Πάντα επιβιώνει και βγαίνει πιο δυνατή η ομάδα!

Μόνο αυτή η ομάδα…

Έχουν γνώση οι φύλακες.

ΥΓ Ο Μάρκο Λιβάγια πρέπει να έχει κάνει προπόνηση Μπαλμπόα στα χιόνια, μόλις έμαθε πως θα παίξει πάλι απέναντι στον ΑΡΗ. Τι αγάπη είναι αυτή που μας έχει;

ΥΓ2 Το κομμάτι του ΑΡΗ το οποίο βγήκε σήμερα είναι εξαιρετικό! Κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία της ομάδας. Απλά χαρείτε τις κινήσεις εξωστρέφειας. Μόνο μπροστα πάει το καράβι!

Προτεινόμενα Άρθρα