Η δεύτερη φορά και ένα σκεπτικό… προσεχώς

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η επιλογή Τερζή δεν ήταν έκπληξη για όσους είχαν εικόνα όσων λέγονταν εντός ΑΡΗ το τελευταίο διάστημα και του γενικότερου κλίματος…  Οπως δεν ήταν έκπληξη και η αντίδραση του κόσμου σε αυτή τη ρισκαδόρικη απόφαση του Θεόδωρου Καρυπίδη. Και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια τους λόγους.

Από τη στιγμή της επιστροφής στην 1η κατηγορία, μόλις δύο είναι οι φορές που ο ισχυρός άνδρας του ΑΡΗ πάει σε προπονητή ο οποίος σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελεί δική του επιλογή. Η πρώτη ήταν ο Μάντζιος και η δεύτερη ο Τερζής. Έχουν φυσικά διαφορές αλλά αμφότερες είναι δύο ριζοσπαστικές επιλογές και κόντρα στο ρεύμα που θέλει κάτι μεγαλύτερο, διαφορετικό ή πιο… φανταχτερό.  Ολες οι υπόλοιπες επιλογές ήταν είτε των τεχνικών διευθυντών είτε τρίτων που βρίσκονται στο περιβάλλον του Καρυπίδη.

Και τώρα υπάρχει αθλητικός διευθυντής στην ομάδα… Και ένα από τα πολλά ερωτήματα που θα του τεθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, είναι η δική του συμμετοχή σε αυτή την απόφαση.

Επειδή για την ώρα προσεγγίζουμε την κατάσταση θεωρητικά, δεν πιστεύω ότι ο Παλίκουτσα κάθισε και το δέχθηκε χωρίς να συμφωνεί. Δεν μου έδωσε τέτοια εντύπωση τις δύο φορές που βρεθήκαμε μαζί του. Θα πρέπει όμως να το ξεκαθαρίσει και ο ίδιος, αφού εάν είναι έτσι τότε δημιουργείται μία άλλη διάσταση στην εν λόγω απόφαση και φυσικά θα πάρει κομμάτι της ευθύνης και ο ίδιος. Θετική ή αρνητική, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Και επιστρέφω στο “ρισκαδόρικη” επιλογή.

Ο Τερζής είναι ένας αρκετά καλός προπονητής. Φέτος παρέλαβε μία αδούλευτη ομάδα με προβληματικούς χαρακτήρες, δίνοντας μία συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα σε αυτήν, κάτι που δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του. Δεν διαχειρίστηκε αλλά προσπάθησε να φτιάξει κάτι.

Ηξερες τί να περιμένεις… Ο ΑΡΗΣ είχε τακτική προσέγγιση, ήξερε τι θέλει να κάνει στο γήπεδο. Ασχετα που άλλες φορές έβγαινε περισσότερο και άλλες λιγότερο. Δεν μπορείς όμως να χωρέσεις και πολλά μέσα σε δύο μήνες με ματς ανά τρεις μέρες. Συν τα λάθη της ομάδας, λάθη των διαιτητών και φυσικά λάθη του προπονητή, ο οποίος παράλληλα… εμφάνισε παίκτες όπως οι Καμάτσο, Νταμπό, Ιτούρμπε.

Τα παραπάνω είναι καθαρά ποδοσφαιρική προσέγγιση και δεν αναιρούνται. Το ποδόσφαιρο δεν έχει πρόσωπα ή συμπάθειες. Το ποδόσφαιρο έχει φιλοσοφία, κανόνες και πράγματα που άλλοι βλέπουν σε μεγάλο βαθμό, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι καθόλου.

Το θέμα με τον Τερζή είναι άλλο…

Πρόκειται για μία επιλογή ρίσκου όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει και να έχει διαύγεια μυαλού κάτω από την ασφυκτική πίεση που ήδη του ασκείται από ένα μεγάλο κομμάτι του οργανισμού που λέγεται ΑΡΗΣ. Πόσο θα αντέξει την πίεση της “ηλεκτρικής καρέκλας” του κιτρινόμαυρου πάγκου. Τις απαιτήσεις και τα “πρέπει” του συλλόγου, τον οποίο φυσικά ξέρει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα πλεονέκτημα για τον ίδιο, αλλά πλέον θα λειτουργήσει κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μετριάσει την αρνητική στάση της πλειοψηφίας, η οποία θα τον περιμένει στη γωνία. Οπως επίσης μία επιφύλαξη είναι ότι για πρώτη φορά στην καριέρα θα του κληθεί να φτιάξει από την αρχή μία ομάδα σε ένα κλαμπ με το μέγεθος του ΑΡΗ και να κουμαντάρει πολλές προσωπικότητες σε διαφορετικό βάθος χρόνου.

Το μόνο δεδομένο, ανεξαρτήτως επιλογής, είναι ότι ο θεσμός του προπονητή πρέπει να έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση από τη διοίκηση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ενα πλήρες και οργανωμένο σταφ, μαζί με όλα εκείνα που θα κάνουν πιο εύκολη, πιο επαγγελματική και πιο… ποδοσφαιρική την καθημερινότητα της ομάδας.

Δεν μπορούμε να πούμε παραπάνω σε αυτή τη φάση, διότι λείπει το σκεπτικό της απόφασης. Η εξήγηση που όφειλε έτσι κι αλλιώς να δώσει η ΠΑΕ, αλλά όλο αυτό έγινε τόσο άκομψα που θα πρέπει να περιμένουμε ως την επόμενη εβδομάδα για την δημόσια τοποθέτηση του Παλίκουτσα. Ετσι κι αλλιώς μία απόφαση για προπονητή χρήζει ανάλυσης από την ομάδα και ακόμα περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση, λόγω της ιδιαιτερότητας που τη χαρακτηρίζει και των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε. Να επικοινωνήσει ο ΑΡΗΣ πράγματα προς τον κόσμο. Και γενικά να του γίνει συνήθεια.

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X