Η «Ιθάκη» του Μορόν λέγεται… ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης

από Γιάννης Παντελίδης

Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι ο ΑΡΗΣ ψάχνει φορ. Δαπανηρές κινήσεις, αλλά επιθετικό με σταθερή απόδοση, που να είναι σημείο αναφοράς, δεν έχει βρει. Φιλοδοξεί να το πετύχει φέτος. Λόρεν Μορόν το όνομά του, επιλογή από τη La Liga, με τον 29χρονο φορ να τερματίζει το συμβόλαιό του και να έρχεται στην Ελλάδα με στόχο και την δική του… Ανάσταση.

Διότι κι εκείνος από την αποθέωση και τις προτάσεις εκατομμυρίων, έφτασε στο σημείο να είναι… περιττός στην ομάδα της Σεβίλλης.

Ο δρόμος από τα χαμηλά στα… ψηλά

Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στην τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας, στην Εστεπόνα, μετακομίζοντας το 20143 στην ομάδα της γενέτειράς του, την Μαρμπέγια. Όπου βοηθός προπονητή ήταν ο πατέρας του, Λορέντσο, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε βασικός στόπερ της Ουέλβα με 147 συμμετοχές και μία σεζόν στη Σεβίλλη.

Την πρώτη χρονιά του στην Μαρμπέγια σε 15 αγώνες είχε τρία γκολ, αλλά την επόμενη σεζόν διπλασίασε τα νούμερά του. Τότε ήταν που άρχισε να… ακούγεται. Πήγε δανεικός για έξι μήνες στην Βέλεθ, μέχρι που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Μπέτις.

Η ομάδα της Σεβίλλης τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2015 σε ηλικία 22 ετών, αρχικά για τη δεύτερη ομάδα της. Στην παρθενική σεζόν «έγραψε» 13 γκολ στην παρθενική σεζόν (2015-16), την επόμενη 14 γκολ και τη σεζόν 2017-18, έφτασε στα 17 τέρματα.

Ο προπονητής που τον πίστεψε και το ονειρεμένο ντεμπούτο

Τότε ήταν που άρχισε να παίρνει τα πάνω του και στα μέσα της περιόδου 2017-18, άρχισε να παίρνει ευκαιρίας στην πρώτη ομάδα. Εκείνος που του έδειξε εμπιστοσύνη ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς προπονητές στην Ισπανία, ο Κίκε Σετιέν.

Τον ανέβασε λοιπόν στους μεγάλους και του έδωσε την πρώτη του συμμετοχή και μάλιστα στην 11άδα, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, σ’ ένα ματς κόντρα στην Βιγιαρεάλ. Νίκη για την Μπέτις με σκορ 2-1, με τον Μορόν να πετυχαίνει και τα δύο γκολ.

Δέκα μέρες αργότερα, ξανά βασικός κόντρα στην Ντεπορτιβό Λα Κορούνια. Διπλό η Μπέτις (1-0) με γκολ του Μορόν. Πιο ονειρεμένο ξεκίνημα δε γινόταν…  Η χρονιά ολοκληρώθηκε με επτά γκολ σε 15 αγώνες. Την επόμενη (2018-19) ο Μορόν δεν ήταν το ίδιο παραγωγικός με οκτώ γκολ σε 45 αγώνες, αλλά ήταν βασικός.

Η… εκτόξευση

Η αποχώρηση του Κίκε Σετιέν δεν άλλαξε τα δεδομένα για τον Μορόν. Στο πρώτο μισό της περιόδου 2019-20 είχε επτά γκολ στους πρώτους εννιά αγώνες της LaLiga. Τότε ήταν που η Μπέτις αποφάσισε να επεκτείνει το συμβόλαιό του (έληξε το 2022) κατά δύο χρόνια, βάζοντας μία μεγάλη ρήτρα αποδέσμευσης. Κατά δημοσιεύματα ήταν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ όταν ενδιαφέρθηκε η Νάπολι, στην Ιταλία έγραψαν ότι η ρήτρα ήταν 60 εκατ. ευρώ.

Εκείνη την περίοδο Μπαρτσελόνα, Μπορντό και Λοκομοτίβ Μόσχας έδειξαν επίσης ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί.

Ο Πελεγκρίνι τον… τελείωσε

Το καλοκαίρι του 2020 η διοίκηση της Μπέτις προσλαμβάνει τον σπουδαίο Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος μάλλον δεν πολυπίστευε στον Μορόν. Έκανε πάντως 26 συμμετοχές, τις περισσότερες όμως σαν αλλαγή κι έβαλε μόνο ένα γκολ.

Τότε ήταν που άρχισαν οι δανεισμοί του πρώτα στην Εσπανιόλ και πέρσι στην Λας Πάλμας.

Όταν ήταν στόχος της Μπαρτσελόνα

Το Φεβρουάριο του 2020 η Μπαρτσελόνα έψαχνε εναγωνίως σέντερ φορ, χτυπημένη από τραυματισμούς. Οι τότε επιθετικοί της, Λουίς Σουάρες και Ουσμάν Ντεμπελέ, είχαν σοβαρούς τραυματισμούς και θα έμεναν εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα.

Τότε προπονητής των Καταλανών ήταν ο Κίκε Σετιέν, ο άνθρωπος που σαν τεχνικός της Μπέτις παλαιότερα, είχε «ανεβάσει» τον Μορόν στους «μεγάλους» κι άρχισε να τον χρησιμοποιεί. Και κάπως έτσι ο Ισπανός φορ βρέθηκε στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα, η οποία έκανε μια κουβέντα με την Μπέτις για να τον αγοράσει.

Για να γινόταν αυτό, η Μπάρτσα θα έπρεπε να πληρώσει τη ρήτρα το συμβόλαιο του παίκτη, που ήταν 20 εκατ. ευρώ. Χρήματα που τελικά δεν πληρώθηκαν με τον Μορόν να παραμένει στην Μπέτις.

Προτεινόμενα Άρθρα