Η χρησιμότητα κάποιων φιλικών και όσα… φωνάζουν

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το φιλικό με την Ελμπασάνι δεν προσέλκυσεόσο κόσμο θα περίμεναν οι άνθρωποι του ΑΡΗ στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Η σημασία του όμως είχε να κάνει περισσότερο με την προετοιμασία της ομάδας.

Το χθεσινό παιχνίδι ήταν σαφώς προτιμότερο από ένα εμπορικό φιλικό με ένα… βιτρινάτο αντίπαλο. Μαζί με τη Ντόρντρεχτ συνθέτουν ίσως τη δυάδα των δύο πιο χρήσιμων φιλικών της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Η βάση της συζήτησης για το χθεσινό παιχνίδι είναι ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ένα απόλυτα αξιόπιστο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ούτε χρήζει μεγάλης ανάλυσης όταν ο Άκης Μάντζιος θέλει προφανώς να δώσει χρόνο συμμετοχής στους περισσότερους παίκτες μία εβδομάδα μετά τη Μπρέντα. Και αυτό έδειξε με τον τρόπο που το διαχείριστηκε, παρατάσσοντας μία διαφορετική ενδεκάδα σε κάθε ημίχρονο και με αυτή του πρώτου ειδικά να είναι… συλλεκτική. Στο δεύτερο υπήρξε περισσότερος ορθολογισμός, για αυτό και επιθετικά ο ΑΡΗΣ… ζωήρεψε, αλλά πάλι με μικρή παραγωγή. Βάλε και τις απουσίες των Σίστο, Νταρίντα, Φεράρι πχ., αλλά και τα αρκετά κενά που υπάρχουν ακόμα στο ρόστερ..

Ακόμα κι έτσι πάντως η αναμέτρηση με την Ελμπασάνι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, αντιμετωπίζοντας ένα σκηνικό που θα βρει μπροστά τις αρκετές φορές φέτος. Κλειστές άμυνες, ενιότε και με πεντάδα που έπαιζαν οι Αλβανοί, με την απαίτηση να δημιουργήσει σε μικρούς χώρους, να πάρει πράγματα από ατομικές προσπάθειες παικτών, να βγάλει ποιότητα… Επιλογές υπάρχουν για τέτοιες καταστάσεις και ο ΑΡΗΣ θα πρέπει να έχει έτοιμες τουλάχιστον 1-2 για να μην πετάξει βαθμούς στην πλειοψηφία των αγώνων που θα δώσει τη νέα χρονιά. Χθες είχε κάποιες καλές στιγμές δημιουργίας, κάποιες συνεργασίες όπως πχ στη φάση του Σαμόρα ή στο δεύτερο μέρος, αλλά υστερούσε σημαντικά στην ανάπτυξη και στην εκτέλεση. Δεν είναι καταστροφικό ή για να απογοητεύεσαι με τις υπάρχουσες συνθήκες, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ως γεγονός.

Οπως είπε και ο Ρόουζ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο ΑΡΗΣ θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορος στη σκέψη του και κατ’ επέκτααση στο παιχνίδι του. Εγώ θα προσθέσω πιο απλός σε πολλές περιπτώσεις και φυσικά πιο λειτουργικός. Στοιχεία που απαιτούν δουλειά αλλά ποιότητα και οξυδέρκεια από τους παίκτες που είτε βρίσκονται εδώ είτε θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Και επειδή οι περσινοί απέδειξαν ότι δεν τους είναι τόσο εύκολο σε τέτοιες καταστάσεις παιχνιδιού, το νέο… αίμα είναι αυτό στο οποίο ποντάρει ο Μάντζιος και περομένει τη διαφορά.

Η διαχείριση των προσώπων χθες είναι ένα ελαφρυντικό για τον ΑΡΗ, τα κενά στο ρόστερ επίσης… Αλλά δίχως να αναιρεί ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να ξεπερνάει τέτοια εμπόδια ή τη δυσκολία του με αυτά. Και η πρόβα τζενεράλε κόντρα στη Λαμία θα προσφέρει σαφώς ένα πιο αξιόπιστο δείγμα, δεδομένου ότι ο Μάντζιος αναμένεται να το προσεγγίσει σαν επίσημο παιχνίδι, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Είτε κέρδιζε πάντως ο ΑΡΗΣ χθες είτε το κάνει κόντρα στη Λαμία, το δεδομένο συμπέρασμα και από τον αγώνα με την Ελμπασάνι είναι η καθυστέρηση στα μεταγραφικά.

Μετά το ντεμαράζ των προηγούμενων ημερών η ομάδα… πάτησε πάλι φρένο, βρίσκοντάς μπροστά της την αρχική καθυστέρηση που σημειώθηκε στα μεταγραφικά της.

Αριστερός μπακ, δεύτερος τερματοφύλακας και δεύτερος φορ είναι κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη. Η πρώτη λόγω ανάγκης -πάλι ο Μάντζιος επιστράτευσε τον Παναγίδη- και οι άλλες δύο διότι δεν μιλάμε για πρωτοκλασσάτες επιλογές. Ετσι ώστε από εκεί και πέρα να ασχοληθεί η ομάδα με στόπερ, εξτρέμ και 6άρι που για την ώρα… βολεύεται αλλά θα τα χρειαστεί ως προσθήκες μέχρι το φινάλε των μεταγραφών. Ειδικά στο κέντρο της άμυνας φάβηκε και χθες ότι χρειάζεται ένας… μπαλαδόρος που θα κινεί τα νήματα από την πίσω ζώνη.

Το πρωτάθλημα είναι προ των πυλών και σε δέκα μέρες ο ΑΡΗΣ θα μπει στο Περιστέρι με στόχο τη βαθμοθηρία στις πρώτες αγωνιστικές, ώστε να κάνει ένα καλό ξεκίνημα που θα τον ωφελήσει βαθμολογικά και πνευματικά στον στόχο της 4άδας, για τον οποίο το ρόστερ δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Προτεινόμενα Άρθρα