Η ύποπτη απόφαση της Δ.Ε.Α.Β. και ο ρόλος των παρατηρητών της

από Περικλής Τράιος

Η είδηση της τιμωρίας του ΑΡΗ από τη Δ.Ε.Α.Β. με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, μας βρήκε την ώρα της δευτεριάτικης εκπομπής (19.08) του Novibet all about ARIS TV.

Σε μία πρώτη ανάγνωση και ένα πρώτο σχόλιο που κάναμε, σταθήκαμε στο συγκεκριμένο γεγονός, το σχολιάσαμε και το καταδικάσαμε.

Ήταν μία στιγμιαία ανοησία, ένα λάθος αυτό που έγινε, από το οποίο επήλθε αυτή η τιμωρία της ομάδας.

Ωστόσο, όπως ακούσατε και στην εκπομπή, αυτό που είπα, είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε, θα πρέπει να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία και πάνω από όλα, να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα.

Επίσης είναι επιβεβλημένο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και στο τι γράφουμε.

Γιατί πολύ απλά, η ΠΑΕ ΑΡΗΣ θα έχει μια υπερασπιστική γραμμή και θα πρέπει όλοι μας, να είμαστε εναρμονισμένοι πάνω σε αυτή.

Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα προς ένα.

Γεγονός είναι, ότι σε μία εποχή όπου η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αθλητισμού, κομπάζουν και περηφανεύονται για τα νέα μέτρα με την ταυτοποίηση του εισιτηρίου, αυτό που ζούμε τελικά για ακόμη μια φορά, είναι η προχειρότητα και η νοοτροπία «πονάει χέρι, κόψε χέρι…».

Σε μία εποχή όπου σε όλα τα γήπεδα της Superleague υποτίθεται ότι έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας στις οποίες καταγράφονται τα πάντα, η Δ.Ε.Α.Β. τιμωρεί μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία, (η οποία σημειωτέον, δεν έχει πάρει επίσημα εισιτήρια από το γηπεδούχο), επειδή ένας φίλαθλος, έκανε μια παραβατική και καταδικαστέα πράξη.

Τιμωρείτε μία Ανώνυμη Εταιρία, μια ποδοσφαιρική ομάδα και καλείται να πληρώσει το τίμημα μιας ανοησίας ενός ανθρώπου, ο οποίος σύμφωνα με τις επιταγές και τα προστάγματα της Κυβέρνησης:

προμηθεύτηκε το εισιτήριο του με τη διαδικασία που πρέπει, 

ταυτοποιήθηκε από την εφαρμογή του gov.gr, 

ελέγχθηκε στην είσοδο του γηπέδου, 

και παρακολούθησε τον αγώνα.

Όλα έτσι όπως προβλέπονται.

Και το ερώτημα είναι:

Γιατί έγινε όλος εκείνος ο ντόρος και έκλεισαν τα γήπεδα, επί 2,5 μήνες;

Με χιλιάδες ευρώ χαμένα για τις Π.Α.Ε. από τα εισιτήρια και φυσικά, με χαμένους και τους φιλάθλους, που είχαν αγορασμένα εισιτήρια διαρκείας, καθώς δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες που είχαν προπληρώσει. 

Αρά ποιο το νόημα των μέτρων;

Ποια η χρησιμότητα των καμερών;

Δηλαδή, τι μας λένε με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ότι θα μπορεί κάποιος, να προμηθεύεται εισιτήριο, νόμιμα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να πηγαίνει στο γήπεδο, να πετάει κάτι στον αγωνιστικό χώρο και να τιμωρείται η ομάδα!

Αυτός βέβαια, μπορεί και να μην είναι καν οπαδός της ομάδας που θα τιμωρηθεί!

Μπορεί δηλαδή να είναι ένας «μπερδεμένος» ή ένας προβοκάτορας ή ένας άσχετος ή ένας στημένος, ο οποίος πηγαίνει σε ένα γήπεδο, κάνει κάτι παραβατικό και τιμωρείται η ομάδα!

Είναι σαν να λέμε ότι θα πάει κάποιος σε ένα θέατρο να παρακολουθήσει μια παράσταση.

Για τον Α ή Β λόγο, (επειδή είναι άμυαλος, επειδή έχει πιει, επειδή δεν του άρεσε η παράσταση κλπ) θα πετάξει στη σκηνή ένα μπουκάλι νερό και η απόφαση θα είναι να κλείσει το Θέατρο για μια βδομάδα!

Λοιπόν, να σοβαρευτούμε.

Θεωρώ πολύ περίεργο και ύποπτο όλο το σκηνικό…

Είναι πολύ ύποπτο, γιατί μέσα σε λίγες ώρες, η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) όχι μόνο παρέλαβε τις εκθέσεις των παρατηρητών, αλλά έβγαλε και απόφαση.

Μια απόφαση καταδικαστική σε βάρος του ΑΡΗ, με ποινή τιμωρίας μιας αγωνιστικής.

Μία τιμωρία η οποία θα στερήσει από τον ΑΡΗ, τη δυνατότητα:

  • να έχει τη δυναμική παρουσία και υποστήριξη-συμπαράσταση των οπαδών του 
  • να έχει σημαντικότατα έσοδα στα ταμεία της η Π.Α.Ε. από πωλήσεις εισιτηριών, διαρκείας, εμπορική δραστηριότητα (μπουτίκ) κλπ

Με τον Αστέρα Τρίπολης θα είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας της χρονιάς και στον οποίο ο Αρειανός, θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί στο γήπεδο, να δει την ομάδα του και φυσικά τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα.

Εκτιμώ ότι η υπερασπιστική γραμμή του ΑΡΗ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να αξιοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που προκύπτουν, προκειμένου να διεκδικήσει την άρση της τιμωρίας της.

Από κει και πέρα και όσον αφορά τους παρατηρητές της Δ.Ε.Α.Β. είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο υπάρχουν πολλά κενά, ασάφειες και ερωτηματικά…

Ποιοι είναι τελικά οι παρατηρητές της Δ.Ε.Α.Β;

Δεν τους έχουμε μάθει ποτέ! 

Όπως έχω ξαναπεί σε παλαιότερες εκπομπές και το ανέφερα και τη Δευτέρα, κανείς μας δεν γνωρίζει ποιος είναι ο παρατηρητής της Δ.Ε.Α.Β. σε κάθε αγώνα της Superleague.

Μια περίεργη και ύποπτη μυστικότητα υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα…

Ποιοι είναι οι παρατηρητές της Δ.Ε.Α.Β τη φετινή περίοδο;

Ποια τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται;

Ποια είναι τα προσόντα τους;

Έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια ή οι επιλογές τους γίνονται με κομματικά ρουσφέτια και οπαδικές εξυπηρετήσεις «δικών μας παιδιών»;

Ποια είναι η αμοιβή τους;

Ποια είναι η σχέση τους με τον ποδόσφαιρο;

Είναι επαγγελματίες ή επικουρικά ασχολούμενοι;

Επίσης έχουμε δει κατά καιρούς, παρατηρητές της Δ.Ε.Α.Β. οι οποίοι έχουν αναρτήσεις οπαδικών προτιμήσεων και φωτογραφίες από εκδρομές με τις ομάδες τους.

Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που ορίζεται παρατηρητής της Δ.Ε.Α.Β. σε ένα γήπεδο και αυτός να είναι οπαδός (και μάλιστα φανατικός) μιας ανταγωνίστριας ομάδας;

Οι παρατηρητές της Δ.Ε.Α.Β. (υποτίθεται) ότι πηγαίνούν σε ένα γήπεδο και τα καθήκοντα τους είναι να καταγράψουν όλα όσα συμβαίνουν στο γήπεδο, στις κερκίδες, στα αποδυτήρια, στους περιμετρικούς χώρους εκτός γηπέδου, στους πάγκους και όλα όσα διαδραματίζονται εκτός αγωνιστικού χώρου.

Πρέπει να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι, σοβαροί, υπεύθυνοι και να συντάσσουν τις εκθέσεις τους με αξιοκρατία, με αντικειμενικότητα, χωρίς οπαδικές παρωπίδες ή κατευθύνσεις και υποδείξεις…

Το άλλο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι:

Για ποιο λόγο δεν ανακοινώνονται τα ονόματα των παρατηρητών της Δ.Ε.Α.Β. που ορίζονται σε κάθε γήπεδο;

Κάθε αγωνιστική, ανακοινώνονται από την Ε.Π.Ο. οι αξιωματούχοι της διαιτησίας (διαιτητής, βοηθοί, τέταρτος, VAR, AVAR, παρατηρητής διαιτησίας).  

Έτσι θα πρέπει να ανακοινώνεται και ο παρατηρητής της Δ.Ε.Α.Β.

Υπάρχει κάποιος λόγος που αυτό δεν γίνεται…;

 

Το δια ταύτα είναι ότι σε μία μαζική παρουσία τον οπαδών του ΑΡΗ, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, ξαφνικά για ένα μεμονωμένο περιστατικό, προκύπτει τιμωρία της ομάδας αλλά και των φιλάθλων της.

Θα περιμένουμε λοιπόν με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης η οποία θα το ξαναπώ, χαρακτηρίζεται περίεργη και ύποπτη.

 

Προτεινόμενα Άρθρα