Η 18η Ιανουαρίου του Αρειανού Βασίλη Τσιτσάνη (vids)

από AllAboutARIS

Ο Βασίλης Τσιτσάνης δεν είναι κομμάτι του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα. ΕΙΝΑΙ το λαϊκό τραγούδι.

Ηταν ο άνθρωπος που ενέταξε το λαϊκό τραγούδι στην μεταπολεμική Ελλάδα και το έκανε παραπάνω από αποδεκτό στην κοινωνία, ενώνοντας όλες τις τάξεις κάτω από αυτό. Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή το 1984, νικημένος από την επάρατη νόσο. Το παιχνίδι της μοίρας; Ότι πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του (γεννημένος στο 1915).

Ένας θρύλος του μπουζουκιού και της πενιάς, ο οποίος ενέπνευσε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα να ασχοληθούν με αυτό το είδος μουσικής και να το εξελίξει σε εθνική μελωδία της χώρας.

Είναι η μία πλευράς ενός σπουδαίου μελωδού. Υπάρχει και η ανθρώπινη, η καθημερινή του. Εκεί κάπου υπάρχει και η αγάπη του για τον ΑΡΗ, η οποία πολλές φορές συγκρούστηκε με τα επαγγελματικά του. Ο Τσιτσάνης ήταν φανατικός Αρειανός, αν και με καταγωγή από τα Τρίκαλα΄.

Και αυτό καθώς υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στη Θεσσαλονίκη όπου παρέμεινε για μία οκταετία. Εδώ γνώρισε την γυναίκα του, Ζωή, συνθέτοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Αρχόντισσα», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτες Μαγικές», «Οταν συμβεί στα πέριξ» και άλλα πολλά. Μάλιστα μαζί με τον κουνιάδο του άνοιξαν ένα ουζερί στην οδό Παύλου Μελά 22, το πασίγνωστο σε όλους «Ουζερί Τσιτσάνη» (1942-46).

Όπως έχει επιβεβαιώσει και η κόρη του η επαφή με τον ΑΡΗ ήρθε μέσα από τη σύζυγό του, η οποία ήταν αθλήτρια κολύμβησης στους «κιτρινόμαυρους». Κατά την διαμονή του στη Θεσσαλονίκη και όποτε του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του, πήγαινε στο γήπεδο για να δει τον Άρη, ενώ πολλές φορές συνδύαζε περιοδείες του σε άλλες πόλεις με εκτός έδρας παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας.

Το πόσο… άρρωστος ήταν, αποτυπώνεται σε μία ιστορία του Γιώργου Παπαστεφάνου στην εκπομπή “Στην Υγειά μας”, όπου  διηγήθηκε ένα περιστατικό όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης του ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να πάει σε εκπομπή της τηλεόρασης επειδή θέλει να δει αγώνα του ΑΡΗ!

Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα.

Προτεινόμενα Άρθρα