Θα είναι ωραίο το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι…

από Περικλής Τράιος

Οι διακοπές συνεχίζονται για τους ποδοσφαιριστές μας, οι οποίοι ξεκουράζονται και ηρεμούν πνευματικά, ψυχικά και σωματικά.
Γεμίζουν τις μπαταρίες τους και ανανεώνουν την ενέργεια τους.
Ήταν πολύ δύσκολες και προβληματικές οι συνθήκες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω του Covid και οι διακοπές, ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητες.
Άλλωστε η χρονιά που προηγήθηκε, εκτός από τα προβλήματα λόγω της πανδημίας, είχε και υψηλές απαιτήσεις, οι οποίες βέβαια στη χρονιά που έρχεται, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η χρονιά που έρχεται για τον ΑΡΗ, ήδη έχει τοποθετήσει τον πήχη ψηλότερα σε σχέση με πέρσι.
Γιατί πολύ απλά, η περίοδος 2021-22 ξεκινάει για τον ΑΡΗ, έχοντας ήδη σημαντικά κεκτημένα στο πρωτάθλημα, τόσο με την 2η θέση που κατέκτησε στη κανονική διάρκεια, αλλά και με τη 3η στη τελική βαθμολογία.
Για αυτό η χρονιά που έρχεται δεν έχει ταβάνι, έχει όμως πάτωμα κι αυτό είναι η 3η θέση στη βαθμολογία.
Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για τον ποδοσφαιρικό ΑΡΗ.
Να παρουσιάζει σταθερά βήματα προόδου και να έχει μια πορεία ανοδική κάθε χρόνο.
Ο ΑΡΗΣ στη χρονιά που έρχεται, ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να διατηρήσει τα κεκτημένα του, αυτά που τόσο άξια και δίκαια κέρδισε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, βγαίνοντας νικητής από έναν απίστευτο και πρωτοφανή πόλεμο, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» κι απέναντι σε ένα σύστημα, που εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και στηρίζει συγκεκριμένες ομάδες.
Στο πρωτάθλημα λοιπόν, διατήρηση των κεκτημένων και γιατί όχι, να κοιτάξουμε ακόμη ψηλότερα.
Όσον αφορά τον άλλο εγχώριο θεσμό, το κύπελλο, δεν αλλάζει κάτι.
Είναι ένας ιδιαίτερος θεσμός, είναι ο δεύτερος σε αξία εγχώριος τίτλος και ο ΑΡΗΣ πρέπει και επιβάλλεται να το διεκδικεί κάθε χρόνο.
Εκεί που θέλω όμως να σταθώ και το τονίζω συνεχώς μέσα από τις τοποθετήσεις μου στις τηλεοπτικές εκπομπές, είναι ο στόχος της ευρωπαικής διάκρισης.
Είναι ένας μεγάλος στόχος για φέτος.
Να δούμε την ομάδα να προχωρά και να διακρίνεται στις ευρωπαικές τις υποχρεώσεις.
Να κάνει νίκες, να μαζέψει βαθμούς και να αναρριχηθεί ξανά στα σκαλοπάτια της ευρωπαικής βαθμολογίας, στην οποία αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χαμηλά.
Κανείς δε θέλει ούτε να σκέφτεται το περσινό ευρωπαικό στραπάτσο και σίγουρα, η προσδοκία που υπάρχει είναι να πραγματοποιηθεί μια πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με τη πρώτη χρονιά της ευρωπαικής επανόδου, όταν η ομάδα είχε πετύχει μια πρόκριση και είχε έναν άτυχο αποκλεισμό, από την Μόλντε στη παράταση.
Ο ΑΡΗΣ οφείλει εν ονόματι της ιστορίας του να επιστρέψει στην Ευρώπη και να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος, αυτές που θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη θέση του στο ευρωπαικό στερέωμα.
Η ομάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην Ευρώπη.
Ο ΑΡΗΣ μπορεί και πρέπει να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη.
Μπορεί και πρέπει να πιάσει ξανά τα υψηλά στάνταρς της πρόσφατης ιστορίας του και γιατί όχι, ακόμη καλύτερα.
Το είπαμε και το αναλύσαμε στην εκπομπή της Δευτέρας, ότι ο ΑΡΗΣ στη πρόσφατη ιστορία του και συγκεκριμένα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, είχε φτάσει να είναι στην 90η θέση της ευρωπαικής βαθμολογίας (2012), έχοντας 21.420 βαθμούς!
Αρκεί και μόνο να σκεφτούμε τις δυο εκπληκτικές πορείες που είχε πραγματοποιήσει το 2008 και το 2010, οι οποίες είχαν δώσει στην ευρωπαική βαθμολογίας της ομάδας, 7.500 και 9.520 βαθμούς αντίστοιχα.
Για να μην πάμε παλαιότερα και στις αρχές της δεκαετίας του 80, τότε που ο ΑΡΗΣ είχε καταγράψει ιστορικά την καλύτερη του θέση στην Ευρώπη.
Στην ευρωπαική βαθμολογία του 1983, ο ΑΡΗΣ είχε βρεθεί στην 60η θέση μαζί με την ιταλική Ρόμα!
Πώς να μην είναι;
Η εκπληκτική πορεία του 1980, με τις δύο προκρίσεις (Μπενφίκα, Περούτζια), η ισοπαλία με Σεντ Ετιέν, αλλά και η νίκη επί της Ιπσουιτς την επόμενη χρονιά, καθώς και οι δυο νίκες επί της Σλιέμα και η ισοπαλία επί της Λόκερεν, είχαν στείλει την θρυλική εκείνη ομάδα μέσα στις 60 καλύτερες της Ευρώπης εκείνα τα χρόνια.
Αυτό θέλουμε να ξαναδούμε να γίνεται.
Να δούμε τον ΑΡΗ να καταγράφει μεγάλες νίκες, ιστορικές επιτυχίες και προκρίσεις, που θα τον επαναφέρουν εκεί που πρέπει.
Ο Σύλλογος φέτος αγωνίζεται σε μια καινούργια διοργάνωση, το Conference League, η οποία όμως όπως βλέπουμε, είναι ανταγωνιστική και έχει ένα εξαιρετικό επίπεδο ομάδων.
Μπορεί να προσδώσει στην ομάδα πολλά βαθμολογικά οφέλη.
Αρκεί ο ΑΡΗΣ να παρουσιαστεί δυνατός, αξιόμαχος και να βάλει σαν στόχο την διάκριση στη διοργάνωση και να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη ευρωπαική πορεία.
Γιατί όχι να τον δούμε να μπαίνει και στους ομίλους της διοργάνωσης.
Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο.
Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν κερδίζεται στα λόγια και στη θεωρία.
Είναι όμως ένα τεράστιο κίνητρο, για τον Θόδωρο Καρυπίδη, για τον Άκη Μάντζιο και φυσικά για τους ποδοσφαιριστές μας.
Εξάλλου, δεν είναι μόνο τα ηθικά και βαθμολογικά οφέλη που θα αποκομίσει η ομάδα από μια επιτυχημένη πορεία και παρουσία στη διοργάνωση
Τα έσοδα του Conference, είναι ανάλογα με αυτά του Europa και αναμφίβολα, αποτελεί και αυτό ένα πολύ σημαντικό κίνητρο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια ευρωπαική πορεία και παρουσία, υψηλών στόχων και προσδοκιών.
Όσο περισσότερο προχωρήσει η ομάδα, ανάλογες θα είναι και οι οικονομικές τις απολαβές, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η UEFA.
Σε δυο βδομάδες θα γίνει η κλήρωση και θα μάθουμε τον πρώτο μας αντίπαλο.
Αυτό που θέλουμε, αυτό που ελπίζουμε, αυτό που προσδοκούμε, είναι να υπάρξουν πολλοί αντίπαλοι σ αυτό το ταξίδι…

Προτεινόμενα Άρθρα