Θετικός για 65 λεπτά, απαιτείται ενίσχυση αμυντικά

από Γιώργος Γκάτος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΤΣΑΛΤΙΔΗΣ

Ο ΑΡΗΣ γνώρισε την ήττα στο δεύτερο φιλικό προετοιμασίας του κόντρα στη Χάιντουκ Σπλιτ, παρουσιάζοντας αμυντικά κενά. Οι “Κιτρινόμαυροι” έδειξαν την ίδια προσήλωση επιθετικά, με πίεση και δημιουργώντας προϋποθέσεις, κυρίως με τον Μαντσίνι, αλλά οι Κροάτες ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις φάσεις τους.

Ως το 65′, ο ΑΡΗΣ πίεσε πολύ ψηλά τους Κροάτες, κέρδισε μπάλες και προκάλεσε κινδύνους. Μετά τις αλλαγές, οι Κροάτες πήραν τη πρωτοβουλία του αγώνα και φάνηκαν πιο έτοιμοι, δύο εβδομάδες πριν από τη σέντρα του Κροατικού πρωταθλήματος.

Με νέα πρόσωπα οι δύο ομάδες

Ο Άκης Μάντζιος επέλεξε τον Μάριο Σιαμπάνη κάτω από τα δοκάρια, με τον Χουλιάν Κουέστα να τίθεται νοκ-άουτ με ενοχλήσεις και να παραμένει στο ξενοδοχείο.

Γκάνεα και Σάκιτς αγωνίστηκαν στα δύο άκρα της άμυνας, με τους Δεληζήση και Ασλανίδη να αποτελούν ξανά το κεντρικό δίδυμο.

Σε νέο ρόλο ο Ματέο Γκαρσία, αποτέλεσε τον παρτενέρ του Χαβιέ Ματίγια στα χαφ. Αριστερά ο Μπρούνο, δεξιά ο Χατζηπιρπιρίδης και ο Μπερτόγλιο πίσω από τον Μαντσίνι

Από την άλλη, η Χάιντουκ δύο εβδομάδες πριν από τη σέντρα του Κροάτικου πρωταθλήματος, ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Πόσεβατς κάτω από τα δοκάρια και τους Τσόλικα, Έλεζ, Σίμιτς και Ντέλοβα από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Στο χώρο του κέντρου οι αμυντικογενείς Ατανάσοφ και Βούκοβιτς, με τους Μπιουκ και Σαχίτι στις πτέρυγες και τον Λιβάγια πίσω από τον Μλάκαρ.

Το πρώτο τέταρτο άνηκε στη Χάιντουκ

Οι Κροάτες μπήκαν πολύ καλύτερα στο παιχνίδι, πίεσαν ψηλά και βρήκαν χώρους. Μόλις στο 7ο λεπτό, ο Μάρκο Λιβάγια εκμεταλλεύτηκε την λάθος απομάκρυνση του Μάριου Σιαμπάνη και άνοιξε το σκορ.

Οι Κροάτες έφτασαν πολύ κοντά και σε δεύτερο γκολ, με δύο φάσεις σε ένα λεπτό. Στο 14′ ο Σαχίτι μετά από ατομική ενέργεια επιχείρησε διαγώνιο σουτ μέσα από τη περιοχή, με τον Μάριο Σιαμπάνη να τη βρίσκει και να διώχνει σε κόρνερ.

Από την εκτέλεση κόρνερ των Κροατών, ο ΑΡΗΣ κινδύνευσε εκ νέου, αφού ο Σίμιτς σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά.

Ο ΑΡΗΣ ανέβασε την ένταση και βρήκε χώρους

Με το πρώτο τέταρτο να ανήκει ολοκληρωτικά στην κροατική ομάδα, ο Άκης Μάντζιος έδωσε οδηγίες στους παίκτες του να πιέσουν ακόμα υψηλότερα και να δημιουργήσουν κινδύνους.

Η πρώτη φάση του αγώνα για τον ΑΡΗ ήρθε στο 20ο λεπτό, με τον Γιώργο Δεληζήση να κάνει κοντινή προβολή και τη μπάλα να καταλήγει με τη δεύτερη στην αγκαλιά του Πόσαβετς.

Η επόμενη φάση ήταν και γκολ για τους “Κιτρινόμαυρους” και προήλθε μέσα από πίεση. Ο Μπρούνο πίεσε τον Ντέλοβα, αυτός έκανε λάθος πάσα και ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός του ΑΡΗ προώθησε το παιχνίδι. Ο Ντάνιελ Μαντσίνι έκανε μια εξαιρετική διαγώνια πάσα στο σημείο του πέναλτι για τον Φακούντο Μπερτόγλιο, που θύμισε “πεντάρι” στο μπάσκετ.

Ο έμπειρος Αργεντινός, με πλάτη στην εστία της Χάιντουκ, πάσαρε έξω από την περιοχή στον Ματέο Γκαρσία που είδε την κίνηση του Κώστα Χατζηπιρπιρίδη στο δεξί άκρο της περιοχής. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός -που αγωνίστηκε δανεικός στην Ιεράπετρα τη φετινή σεζόν- νίκησε τον Πόσαβετς.

Η ισοφάριση έφερε δυνατές μονομαχίες

Οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε σκληρές -για την εποχή- μάχες, ιδιαίτερα στον χώρο του κέντρου. Οι ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ δέχθηκαν μερικά σκληρά φάουλ από τους Κροάτες, που ανέκτησαν την επιθετική πρωτοβουλία.

Στο 29′ ο Λιβάγια βρήκε χώρο σε σέντρα του Μπιουκ στη μεγάλη περιοχή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κοντινή κεφαλιά, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Στο 33′ ο Κροάτης επιθετικός έγινε δημιουργός και ο Σαχίτι απώλεσε ακόμα μια ευκαιρία για τους Κροάτες, σε ένα ημίχρονο που ο ΑΡΗΣ παρουσίασε μεσοαμυντικά κενά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τρεις αλλαγές για τον ΑΡΗ

Ο Άκης Μάντζιος προχώρησε σε τρεις αλλαγές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Ο Γιόχαν Μπεναλουάν πήρε θέση στο πλευρό του Γιώργου Δεληζήση, αντικαθιστώντας τον νεαρό Κυριάκο Ασλανίδη.

Ο Λούκας Σάσα, μετά την περιπέτεια του με τον Covid-19, αποφασίστηκε να πάρει ένα “γεμάτο” 45λεπτο, με τον Ματέο Γκαρσία να αποχωρεί έπειτα από ένα καλό 45λεπτο σε μια θέση στο χώρο του κέντρου που δεν είναι η φυσική του.

Τέλος, ο νεαρός σκόρερ του ΑΡΗ έδωσε τη θέση του στον Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος πέρασε στην αριστερή πτέρυγα, με τον Μπρούνο να μετατοπίζεται στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Καρέ “σουτ” του ΑΡΗ – Άλλαξε μια ενδεκάδα η Χάιντουκ

Οι “Κιτρινόμαυροι” συνέχισαν να αγωνίζονται με τον ίδιο τρόπο που σημείωσαν το πρώτο γκολ. Πίεσαν ψηλά με τους τέσσερις μεσοεπιθετικούς τους και ο Ντάνιελ Μαντσίνι βρήκε πολλούς χώρους.

Στο 50′ ο Αργεντινός δοκίμασε το πόδι του έξω από την μεγάλη περιοχή, στο 52′ πάτησε μέσα στη μεγάλη περιοχή αλλά άργησε να αποφασίσει και κόπηκε από την άμυνα και στο 62′ επιχείρησε εκ νέου δυνατό σουτ. Δύο λεπτά νωρίτερα, από μια στατική φάση, Μπρούνο και Μπρούνο Γκάμα, συνεργάστηκαν όμορφα με τον Πορτογάλο να κάνει μια σέντρα-σουτ που απείλησε τον Πόσαβετς.

Στο ίδιο λεπτό, ο Γενς Γκούσταφσον απέσυρε όλη την ενδεκάδα του πλην του τερματοφύλακα και μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής.

Αλλαγές για τον ΑΡΗ, δύο γκολ για την Χάιντουκ

Ο Άκης Μάντζιος έκανε ακόμα τέσσερις αλλαγές, με τους Ματίγια, Μπρούνο, Μπερτόγλιο και Μαντσίνι να παραχωρούν τη θέση τους σε Κριμιτζά, Μάνο, Τσαγκαλίδη και Χαϊροβιτς αντίστοιχα.

Ένα λεπτό μετά τις αλλαγές, στο 72′, ο Ζάιρο βρήκε αρκετό χώρο στον άξονα, πέρασε τον Σάσα και σούταρε έξω από την περιοχή, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Μάριου Σιαμπάνη, παρότι την βρήκε.

Στο 78ο λεπτό, οι Κροάτες βρήκαν τον ΑΡΗ σε αμυντική ανισορροπία, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Λιούμπισιτς, ο οποίος γύρισε, σούταρε και ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-1.

Στη συνέχεια, ο ΑΡΗΣ δεν κατάφερε να αντιδράσει και να μειώσει το σκορ και έτσι γνώρισε την ήττα από την Κροατική ομάδα.

ΑΡΗΣ (Μάντζιος): Σιαμπάνης, Γκάνεα, Σάκιτς, Δεληζήσης, Ασλανίδης (Μπεναλουάν 45′), Ματίγια (Κριμιτζάς 71′), Γκαρσία (Σάσα 45′), Μπρούνο (Μάνος 63′), Μπερτόγλιο (Χαϊροβιτς 71′), Χατζηπιρπιρίδης (Γκάμα 45′), Μαντσίνι (Τσαγκαλίδης 71′)

Χάιντουκ (Γκούσταφσον): Πόσαβετς, Τσόλικα, Ντέλοβα, Ελέζ, Σίμιτς, Βούκοβιτς, Ατανάσοφ. Μπιουκ, Λιβάγια, Σαχίτι, Μλάκαρ.

Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν οι: Ντιμιτρόφ, Μπρκλάσα, Κάλουσιτς, Διαμαντάκος, Ζάιρο, Σκάρισιτς, Τσούιτς, Ντόλτσεκ, Κούμπελιτς, Λιούμπιτς

Κίτρινες: Μπεναλουάν 54′ – Λιβάγια 31′

Προτεινόμενα Άρθρα