Ιράν: Πρώην διεθνής συνελήφθη μετά από ανάρτηση στο Instagram υπέρ των διαδηλωτών

από AllAboutARIS

Το κλίμα στο Ιράν εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ, με δεκάδες χιλιάδες πολιτών να διαδηλώνουν στους δρόμους κατά του θεοκρατικού πολιτεύματος και τον απολογισμό ως τώρα να φτάνει τους 83 νεκρούς σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κρίση έχει απλωθεί και στο ποδόσφαιρο, καθώς αρκετοί πρώην και νυν διεθνείς παίκτες τάσσονται ανοιχτά δίπλα στους διαδηλωτές, ανάμεσά τους ο Σερντάρ Αζμούν αλλά και ο παίκτης της ΑΕΚ κι αρχηγός, Ελσάντ Χατζισαφί.

Αυτή τη φορά ο αυταρχισμός των Αρχών έφτασε στο σημείο να συλληφθεί ο εν ενεργεία επιθετικός της Τρακτόρ, Καβέχ Ρεζαέι, ο οποίος από το 2018 ως το 2021 ανήκε στην Κλαμπ Μπριζ. Όπως προκύπτει από αναφορά της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Hengaw», ο 30χρονος φορ, 17 φορές διεθνής με το Ιράν (4 γκολ), συνελήφθη κατόπιν αναρτήσεων που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram με τις οποίες στήριζε τον αγώνα των διαδηλωτών και θεωρήθηκε πως υποκινούσε τη βία. Το αρχικό «επίμαχο» post του που άναψε τη σπίθα αφορούσε μια σημαία των Κουρδιστών αυτονομιστών.

Παρά το γεγονός ότι κρατείται από την αστυνομία, στο προφίλ του Ρεζαέι αναρτήθηκε ένα story στο οποίο σημειώνει το άρθρο του ιρανικού συντάγματος βάσει του οποίου επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και ζητά την απελευθέρωση του συναδέλφου του, παίκτη της Σαϊπά και άλλοτε μέλους της εθνικής Ιράν στο Μουντιάλ του 2014, Χοσεϊν Μαχινί, ο οποίος επίσης συνελήφθη μία μέρα νωρίτερα (29/9).

«Το άτομο που βλέπει τον πόνο των ανθρώπων του σαν δικό του πόνο δεν είναι ένοχος. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του Συντάγματος, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Ελευθερώστε τον Χαϊσέν Μαχινί»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaveh Rezaei (@kavehrezaei)

Πηγή: gazzetta.gr

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X