Λάθος από την αρχή, ακριβό μάθημα για τη συνέχεια…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Δεν χρειαζόταν να φτάσουμε στη χθεσινή καταγγελία του Κώστα Μήτρογλου για να εμπεδώσουμε ότι ο 34χρονος δεν επρόκειτο να αποτελέσει κάτι παραπάνω πέρα από ένα όνομα στο ρόστερ του ΑΡΗ.

To “διαζύγιο” φαινόταν αναπόφευκτο εδώ και μήνες, σε μία συνεργασία  η οποίαν ήταν λάθος για τον ΑΡΗ πριν ακόμα ο παίκτης συμφωνήσει να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Οταν ο ΑΡΗΣ έψαχνε έναν έτοιμο φορ, τον Ιανουάριο του 2021, κατέφυγε στη λύση ενός παίκτη που ήταν για έναν χρόνο χωρίς παιχνίδια. Οι αμφιβολίες ήταν δεδομένες και εκφράστηκαν από πολλούς. Το “θέλω”, όμως, του Θεόδωρου Καρυπίδη ήταν πολύ ισχυρό για να μην γίνει αυτή η πολύ ακριβή μεταγραφή, με σημαντικό οικονομικό κόστος για τον ίδιο.

Ο Καρυπίδης έδωσε στον Μήτρογλου ένα συμβόλαιο που δεν θα έβρισκε αλλού και παράλληλα την ευκαιρία για ένα…. last dance στη “γεμάτη” και αξιοσέβαστη καριέρα του.  Το “θέλω” όμως θόλωσε τα δεδομένα της περίπτωσης Μήτρογλου και τις ανάγκες της ομάδας.

Ο “Μητρογκολ” δεν ήταν ο παίκτης του Ολυμπιακού, της Γαλατά ή της PSV.  Υπήρχαν μία-δύο στιγμές που το πάλεψε. Μία όταν ήρθε και μία στο ξεκίνημα του περασμένου καλοκαιριού. Ο Μάντζιος έκανε περισσότερη υπομονή από αυτή που έπρεπε, μέχρι που ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο παίκτης δεν μπορούσε. Στη συνέχεια, το κατάλαβαν όλοι στην ομάδα, εκτός από τον ίδιο τον Μήτρογλου.

Εδω και πολλούς μήνες ο σκοπός του ήταν ξεκάθαρος. Οχι να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά να εξαντλήσει ένα συμβόλαιο που δεν θα έβρισκε ούτε στα Εμιράτα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και είναι αρκετά μακριά από εκείνη ενός κανονικού ποδοσφαιριστή. Για αυτό και σε κάθε απόπειρα “διαζυγίου” από πλευράς ΑΡΗ, πάντα έβρισκε σε τοίχο και πάνω σε έναν απόλυτο Μήτρογλου, ο οποίος δεν φαινόταν διατεθημένος να χαρίσει ούτε ένα ευρώ , τη στιγμή που οι κακές γλώσσες λένε ότι έδινε ουκ ολίγες αφορμές ώστε η ομάδα να φτάσει το θέμα στα άκρα. Δεν το έκανε όμως ενώ είχε πάτημα και είναι ακόμη ένα λάθος της.

Ο ΑΡΗΣ σεβάστηκε τον Μήτρογλου σε περιόδους που ο ίδιος ο Μήτρογλου δεν σεβόταν ούτε την ομάδα αλλά ούτε και τον ίδιο τον εαυτό του, έχοντας την υποχρέωση να είναι επαγγελματίας και συνεπής στις υποχρεώσεις του. Αντ’ αυτού, έφτασε σε σημείο να γυρίσει με κιλά… βετεράνου από ολιγοήμερο ταξίδι στη Γερμανία. Και δυστυχώς δεν ήταν μόνο αυτό.

Η χθεσινή εξέλιξη “γκρέμισε” και τις φήμες περί εμπάθειας του Μάντζιου για τον παίκτη ή ότι δεν του έδωσε ευκαιρίες. Τώρα που είναι ο Μπούργος, δεν άλλαξε κάτι. Και φυσικά ουδέποτε ο Αργεντινός “άδειασε” τον προκάτοχό του σχετικά με τον παίκτη, όπως κάποιοι ήθελαν να περάσουν εντέχνως, αφού είχε μάτια και έβλεπε την κατάσταση του παίκτη.

Ο ΑΡΗΣ έκανε μία σειρά λαθών με τον Μήτρογλου. Ο Μήτρογλου έκανε το λάθος τη μη παραδοχής του αυτονόητου. Δηλαδή, άλλο αυτό που πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του και άλλη η πραγματικότητα.

Είναι δικαίωμα του καθενός να θέτει προτεραιότητες. Ο Μήτρογλου έβαλε τα λεφτά. Δεν τα δούλεψε, δεν ίδρωσε για αυτά, αλλά θα τα πάρει. Έτσι κι αλλιώς θα τα έπαιρνε, ακόμα και αν δεν έκανε καταγγελία.

Εάν ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο, θα έλυνε το συμβόλαιό του και θα έβρισκε να πάει κάπου. Αλλά εκ του αποτελέσματος, δεν ήταν αυτό το δικό του ζητούμενο.

Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο γύρω από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, εννέα στις δέκα φορές ευνοεί τους παίκτες και όχι τις ομάδες. Δεν έχω τίποτα με τον εργαζόμενο. Το αντίθετο μάλιστα. Στο ποδόσφαιρο όμως είναι υπερπροστατευμένος συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα και οι ομάδες πολλές φορές είναι οι… ριγμένες της υπόθεσης.

Ο Καρυπίδης κάνει τα λάθη του και τα πληρώνει αυτός, σε αντίθεση με άλλες εποχές. Είναι κρίμα όμως να… πετάει έτσι λεφτά, τη στιγμή που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει αλλιώς.

Με τον Μήτρογλου πήρε ένα ένα ακριβό μάθημα, που του έχουν διδάξει και άλλες μεταγραφές με μικρότερο κόστος ή… δράμα. Oπως του Χαΐροβιτς για παράδειγμα, ο οποίος είναι επαγγελματίας στο έπακρο αλλά δεν είναι και για κλειστό τριετές με αυξανόμενες αποδοχές κάθε χρόνο. Και εδώ δεν είναι τόσο ευθύνη του Καρυπίδη. Άλλων είναι

Γενικά, ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός…

Υ.Γ. Ο πρώτος που έκανε λάθος στην υπόθεση Μήτρογλου, ήταν ο Καρυπίδης. Από εκεί και πέρα όμως, στους χειρισμούς της περιπτώσής του έγιναν λάθη και από άλλους που ενεπλάκησαν. Κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον ισχυρό άνδρα της ομάδας…

 

Προτεινόμενα Άρθρα