Ο νομικός εκπρόσωπος της Λέσχης φιλάθλων ΑΡΗ, Παναγιώτης Μαστροθύμιος, μίλησε στον Libero 107,4 FM και την εκπομπή «Pressing» για τη σημερινή συνάντηση σύσκεψη θεσμικών και αθλητικών φορέων για την αντιμετώπιση της «οπαδικής βίας» και τις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οποία συμμετείχε.
Αρχικά ανέφερε: «Ήταν πάνω από 50 προσκεκλημένοι. Εκπρόσωποι της Πολιτείας, Ενώσεων, αθλητικών ομοσπονδιών ΠΣΑΤ, διαιτητές, εκπρόσωποι της αστυνομίας και 12 εκπρόσωποι Λεσχών. Ο λόγος που μου ζήτησαν ΑΠΌ το συμβούλιο της Λέσχης να κατέβω, ήταν επειδή έγινε, η πρώτη φορά που η επίσημη Πολιτεία ξεκίνησε έναν τέτοιο διάλογο και κάλεσε τους εκπροσώπους των φιλάθλων. Αυτός ήταν ο λόγος κι έτσι χαιρέτησα τη συνάντηση. Ασχέτως του περιεχομένου, ένα πρώτο βήμα, που στην Ευρώπη είναι μια συνηθισμένη τακτική, για οποιαδήποτε αλλαγή σε νομικά να γίνονται τέτοιοι διάλογοι».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε:
«Δεν υπήρξε ούτε ένα παρευρισκόμενος που να μην είπε το πόσο συγκλονισμένος είναι για το γεγονός. Όλοι συμφώνησαν ότι αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν αυτό το θλιβερό γεγονός. Κι όλοι φάνηκε να έχουν καλή διάθεση γα να ξεκινήσει ένας παραγωγικός διάλογος».
Για το θέμα των συνδέσμων: «Ένα μεγάλο ζητούμενο τουλάχιστον για τους εκπροσώπους των Λεσχών Υπάρχει σαφής ειδοποιός διαφορά μεταξύ των λεσχών που λειτουργών νομίμως κι αυτών που λειτουργούν ως γιάφκες. Εγώ τόνισα ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να κλείσει τους νόμιμα λειτουργούντες συνδέσμους, θα περάσει το λάθος μήνυμα Ο υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Λεσχών. Μου είπε όσο περισσότερη συνεργασία τόσο θα προσπαθήσω κι εγώ να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει διαφορά. Θα ήταν σαν να τσουβαλιάζονται όλοι».
Για τις αντιδράσεις από τις ΠΑΕ: «Υπήρξαν τοποθετήσεις και από τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ, Παναγιώτη Μπιλίρη, από την ΑΕΚ και από τον Ολυμπιακό. Είναι εύλογες οι αντιρρήσεις τους όπως είναι σήμερα η κατάσταση. Εγώ τόνισα ότι ήδη από το 2015, που νομοθετήθηκε η ανάγκη συναίνεσης από τις ΠΑΕ για τη δημιουργία Λεσχών, ήταν λάθος. Ίσα-ίσα το κίνητρο για μία Λέσχη να δείξει πράγματα στη διάρκεια της πορείας της και τότε η κάθε ΠΑΕ να τους αναγνωρίσει και να τους πριμοδοτήσει και με παροχή εισιτηρίων και το να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις γι αυτούς που νομίμως έχουν δώσει τα ονόματά τους Το να μπορούμε να το κάνουμε είναι αυτονόητο».
Για το ενδεχόμενο αλλαγών σε όσα ανακοινώθηκαν: «Όλοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν νόμοι, αλλά στη λειτουργία τους και στη καθημερινότητα υπάρχουν πολλά κενά. Κατάλαβαν ότι είναι ανάγκη να ακουστούν οι άνθρωποι των Λεσχών. Όταν θέσαμε θέματα λειτουργικότητας τότε συνειδητοποίησαν ότι το θέμα δεν είναι οι πιο αυστηρές ποινές, αλλά να συμπληρωθούν τα κενά του νόμου που είναι πολλά. Το κέντρο είναι οι άνθρωποι που ανοίγουν τι λέσχες, τις κλείνουν είναι καθημερινά στο γήπεδο. Όλοι κατάλαβαν ότι θα ήταν λάθος να μην ακούσουμε τι έχουν να που οι οπαδοί».
Είπε ακόμη: «Όταν ακούμε ότι θα υπάρχει συστέγαση ΠΑΕ με λέσχες, μάλλον αυτός που το σκέφτηκε δεν ξέρει τι γίνεται. Δεν έχει ιδέα. Δεν γνωρίζουν την γηπεδική ατμόσφαιρα. Έχουν ένα ρόλο, μια ιδιότητα. Τις περισσότερες φορές είτε γιατί αντιγράφουν κάτι άλλο με κακό τρόπο, ή κάνουν κάτι χωρίς να εξετάζουν αν αυτό που λένε γίνεται, είναι εφικτό».
Καταλήγοντας ανέφερε: «Υπήρξε η παραίνεση προς τους εκπροσώπους των Λεσχών να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Εμείς σαν ΑΡΗΣ είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις. Κάποια στιγμή όλοι των Λεσχών να κάνουμε από κοινού προτάσεις, να μιλήσουμε και με τις ΠΑΕ, να γίνεις ένας διάλογος».