Μαχητής και για τα χρώματα Κίτρινο και Μαύρο!

από AllAboutARIS

ΑΡΗΣ σημαίνει Κίτρινο και Μαύρο. Από την πρώτη στιγμή αυτή ήταν η επιλογή των ιδρυτών του συλλόγου. Βλέπετε ήταν τα σύμβολα του Βυζαντίου, που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη. Και από τη στιγμή που ΑΡΗΣ σημαίνει… Θεσσαλονίκη, η απόφαση ήταν κάτι σαν μονόδρομος. Έτσι από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης, αυτά ήταν τα χρώματα που επιλέχθηκαν.

Ιστορικά βέβαια, ο ΑΡΗΣ έπρεπε να δείξει τον χαρακτήρα του, ότι είναι μαχητής δηλαδή και κάποια στιγμή χρειάστηκε να υπερασπιστεί και να κρατήσει τα χρώματα του με ένα παιχνίδι. Αυτό έγινε το 1925, όταν ο ΑΡΗΣ έπρεπε να αντιμετωπίσει την νεοσύστατη τότε Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυψε αργότερα ο Π.Α.Ο.Κ.

Τότε λοιπόν, εκείνος ο σύλλογος λοιπόν ήθελε να πάρει… νταηλίκι το κίτρινο και το μαύρο και ο ΑΡΗΣ, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, τελικά δέχθηκε να παίξει ένα παιχνίδι για να υπερασπιστεί τα χρώματά του. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν ιστορικές καταγραφές του Τύπου της εποχής, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Όπως αναφέρεται λοιπόν, τέσσερις παίκτες του ΑΡΗ με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οι Βεντουρέλης, Αρμάς, Πάγκαλος, Μαλτζέζος έφυγαν από τον σύλλογο και πήγαν στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Όπως λέγεται πήραν μαζί τους μέρος του ιματισμού, με τον ΑΡΗ να προχωράει σε μηνύσεις.

Υπήρξε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά κατέληξαν να παίξουν για τα χρώματα έναν αγώνα, ο οποίος έλαβε χώρα στο γήπεδο του Ηρακλή, στις 9 Αυγούστου 1925 και άρχισε στις 18:00

Το ματς δεν πήγε καλά στην αρχή για τον ΑΡΗ, καθώς βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0, ωστόσο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο ισοφάρισε σε 2-2. Στο δεύτερο, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και τελικά διέλυσε τον αντίπαλό του με σκορ 5-2. Δυστυχώς, στον Τύπο της εποχής δεν υπήρξαν αναφορές στους σκόρερ της αναμέτρησης.

Τονίζεται όμως ότι τα χρώματα του ΑΡΗ υπερασπίστηκαν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης και Βλαχόπουλος.

Ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου κάνουν λόγο για μεγάλη ένταση και για επεισόδια, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας (!) αθλητή του ΑΡΗ με το όνομα Αλέξανδρος Ζηνισόπουλος, από στρατιωτικό, φίλο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντάς τον σοβαρά με τη ξιφολόγχη.

Προτεινόμενα Άρθρα