Με την αύρα του “19”…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το μόνο που έλειπε από το Σάββατο του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ ήταν να είναι και 19 του μήνα ώστε οι θεωρίες της συναστρία; ή της μοίρας να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Σε μέρες που ξυπνούν έντονα ξανά οι μνήμες της δολοφονίας του του 19χρονου Άλκη Καμπανού, το “19” του Μάνου Γκαρθία έλαμψε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και έκανε εύκολο ένα βράδυ που για 45 λεπτά ήταν  αρκετά δύσκολο.

Λίγα 24ωρα πριν τη μεγάλη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, το ζητούμενο για τον ΑΡΗ δεν ήταν να παίξει μπάλα κόντρα στον Βόλο. Ηταν να νικήσει… Για βαθμολογικούς λόγους και για να τονώσει την πληγωμένη αυτοπεποίθησή του, όπως και εκείνη του κόσμου του.

Για 45 λεπτά οι “κιτρινόμαυροι” έδειχναν να ρισκάρουν με αυτό τον στόχο. Ηταν τόσο καλοί αμυντικά που έμοιαζε απίθανο ο Βόλος να πάρει κάτι παραπάνω από την ισοπαλία. Την ίδια στιγμή όμως ο ΑΡΗΣ ήταν τόσο προβληματικός επιθετικά, βγάζοντας ξανά την έλλειψη διδασκαλίας στην επιθετική τακτική του. Δεν θα έχανε αλλά το θέμα ήταν να κέρδιζε.

Σε μέρες που ανήκουν στον 19χρονο Άλκη, η ψυχή του οποίου ψάχνει δικαιοσύνη για τη δολοφονία του, ο Μάνου Γκαρθία έδωσε και μία ευχάριστη νότα σε αυτόν τον αριθμό. Και οι παίκτες ήξεραν τι γίνεται αυτές τις μέρες. Είχαν εικόνα. Δεν βρέθηκε τυχαία άλλωστε η φανέλα του Άλκη στον πάγκο της ομάδας. Με τον τρόπο του ήταν και αυτός εκεί.

Αν βγάλουμε το συναίσθημα από την εξίσωση, αυτό που άλλαξε ποδοσφαιρικά για τον ΑΡΗ δεν ήταν ενδεχόμενες απαντήσεις στο σταθερό του πρόβλημα στο σετ παιχνίδι.

Ο ΑΡΗΣ σκόραρε τρία γκολ που ήταν συνδυασμός τρανζίσιον και ατομικής ποιότητας. Και στα τρία γκολ υπήρξε γρήγορη μετάβαση στο τρανζίσιον, ανισσοροπία στην αντίπαλη άμυνα και ένας Μάνου που μαζί με την ποιότητά του ανέδειξε και στοιχεία εκτελεστή που φανέρωσε στο πρώτο μισό της σεζόν.

Ο 24χρονος έχει βάλει τελευταία αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του, πατάει περισσότερο στην περιοχή και πλέον ισχυροποιεί τη θέση του σε τέτοιο βαθμό που είναι ακόμα πιο δύσκολο για τον Πάρντιου να τον αφήνει εκτός των βασικών του πλάνων.

Ακόμα και ένα κακό παιχνίδι να κάνει… Ακόμα και δύο συνεχόμενα, δεν είναι ο παίκτης που μπορείς να αφήσεις εύκολα εκτός. Μαζί με τον Πάλμα και κατά περιπτώσεις τον Μαντσίνι, είναι ένας ποδοσφαιριστής με την παραπάνω ενέργεια και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του. Αυτό λείπει από τον ΑΡΗ και δεν γίνεται να το σπαταλάει έτσι,. ειδικά τώρα που ο Γκαρθία είναι παραπάνω συμμετοχικός και ανασταλτικά.

Το “τέλος καλό, όλα καλά” της χθεσινής βραδιάς είναι αυτό που θέλει να πει οργανισμός του ΑΡΗ και το βράδυ της επόμενης Τετάρτης.

Πλέον το ματς με τον Ολυμπιακό φεύγει από μία γωνιά του μυαλού όπου περίμενε και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ολοι αναμένουν με μία αγχωτική ή αισιόδοξη προσμονή την αναμέτρηση του “Κλεάνθης Βικελίδης”, για να πανηγυρίσουν την ανατροπή και την πρόκριση στα ημιτελικά. Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και υπέρβαση. Δεν είναι ο στόχος που θα αλλάξει τον ΑΡΗ ποδοσφαιρικά, αλλά θα του δώσει άλλη αύρα για τη συνέχεια. Και αυτή μπορεί να είναι ευεργετική σε πολλά επίπεδα.

Προτεινόμενα Άρθρα