Νίκο Γουίλιαμς: “Κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής, όλα είναι θέμα παιδείας”

από AllAboutARIS

Το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού θέλησε να στείλει ο άσος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Νίκο Γουίλιαμς μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «Marca».

Αφορμή στάθηκαν όλα αυτά που ακούστηκα στο πρόσφατο ντέρμπι της Μαδρίτης για τον Βινίσιους Τζούνιορ, με τον νεαρό επιθετικό των «Βάσκων» να ανοίγει την καρδιά του για τους ήρωες γονείς του, για τον ρατσισμό στο ισπανικό ποδόσφαιρο, αλλά και για το πως αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αναλυτικά όσα ανέφερε: 

Όταν σου λένε όλα όσα έγιναν, πώς έφτασαν στην Ισπανία, τι νιώθεις;
«Ανατριχίλα. Πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές στην έρημο. Όταν πήγαμε στο Ντουμπάι για διακοπές με την οικογένεια, η μητέρα μου πάτησε στην άμμο και ένιωθε πολύ λυπημένη εξαιτίας της κατάστασης που πέρασε στην έρημο Σαχάρα. Ήταν πολύ δυσάρεστες στιγμές που έπρεπε να ζήσουν. Θα είμαι πάντα εκεί για να την καθησυχάζω και να τη βοηθάω, ότι νιώθει περήφανη για τον γιο της».

Πώς μπορείς να αναπληρώσεις τόσες θυσίες;
«Με γκολ. Τους δείχνουμε (σ.σ με τον αδερφό μου) ότι είμαστε πάντα εκεί. Κάνοντάς τους να νιώθουν περήφανοι. Η μητέρα μου θα είναι πάντα περήφανη που τα παιδιά της είναι ποδοσφαιριστές. Οι γονείς μου αξίζουν τα καλύτερα».

Τι θα έλεγες σε ανθρώπους που πρέπει να περάσουν την ίδια κατάσταση;
«Να είναι δυνατοί, να ονειρεύονται πολύ ψηλά, να μην ανησυχούν που υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ που θα τους βοηθήσουν. Μη φοβάσαι».

Υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα; Με όλα όσα συμβαίνουν, με όλα όσα ακούγονται για ρατσισμό στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
«Ναι, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ. Οι ρατσιστές είναι πολύ μικρές ομάδες που πρέπει να εξαλειφθούν. Γενικά ο κόσμος είναι πολύ καλός και βοηθάει πολύ αυτούς που έρχονται από το εξωτερικό. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που μας έδωσαν αυτή τη βοήθεια».

Έχετε νιώσει ρατσισμό στο ισπανικό ποδόσφαιρο;
«Προσωπικά, ευτυχώς όχι. Αλλά, ναι, έχω δει τον αδερφό μου λίγο ενοχλημένο από αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι γεγονότα που υπάρχουν στον κόσμο του ποδοσφαίρου και ελπίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι να σκεφτούν και να αναθεωρήσουν γι΄αυτό που κάνουν ώστε να το σταματήσουν»

Αυτό εξαρτάται από την παιδεία, σωστά;
«Ναι, αυτό ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής. Με παιδεία στο σπίτι και στο σχολείο πιστεύω ότι σιγά σιγά ο ρατσισμός θα εξαφανιστεί».

 

Προτεινόμενα Άρθρα