Ντιόπ: Αφρικανός, με ισπανική παιδεία, ψάχνει για επανεκκίνηση!

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ ολοκλήρωσε την απόκτηση του Πάπε Σέιχ Ντιόπ, ο οποίος εκτός απροόπτου, αύριο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για τα διαδικαστικά και για να αρχίσει προετοιμασία με τους Κιτρινόμαυρους. Στα 24 του, έχοντας στην «πλάτη» του μία περίεργη σεζόν ως παίκτης της Λιόν, ψάχνει στον ΑΡΗ μία δυναμική επανεκκίνηση στην καριέρα του. Με την ομάδα του Χερμάν Μπούργος να του δίνει αυτή την ευκαιρία.

Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ, τον Αύγουστο του 1997, πολύ μικρός σε ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στην Ισπανία και την Γαλικία. Εκεί άρχισε να… μαθαίνει το ποδόσφαιρο κι αφού πέρασε από τις ερασιτεχνικές Ιντερνασιονάλ ντε λα Αμιστάντ και Μοντανιέρος, τον εντόπισαν οι σκάουτερ της Θέλτα και τον πήραν στην ομάδα τους το 2013.

Η εξέλιξή του ήταν μάλλον εντυπωσιακή. Αφού έκανε ντεμπούτο με τη Β’ ομάδα της Θέλτα το καλοκαίρι του 2014 κλήθηκε να γίνει επαγγελματίας. Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και έπαιξε το πρώτο του ματς τον Δεκέμβριο του 2015 κόντρα στην Εσπανιόλ. Εκείνη τη σεζόν κατέγραψε συνολικά 26 συμμετοχές (σε Θέλτα και Θέλτα Β’) με 1 γκολ, ενώ «υποχρέωσε» την ομάδα του, τον Ιανουάριο του 2016 να του επεκτείνει το συμβόλαιο μέχρι το 2021, αυξάνοντας την αμοιβή του. Μάλιστα έγινε… μόνιμος στους μεγάλους και πήρε τη φανέλα με τον Νο4. Τότε ήταν που άρχισε να καλείται στις μικρές εθνικές της Ισπανίας.

Τα 10+4 εκατομμύρια ευρώ της Λιόν

Το όνομά του «έπαιζε» γενικώς για μεταγραφή, αλλά την υπογραφή του για πέντε χρόνια την πήρε τελικά το καλοκαίρι του 2017 η Λιόν, η οποία έβλεπε στο πρόσωπό του μια ευκαιρία για επένδυση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πλήρωσε 10 εκατ. ευρώ στη Θέλτα για να τον πάρει, ενώ το ποσό αναμενόταν να αυξηθεί κατά 4 εκατ. ευρώ, με διάφορα μπόνους στόχων που μπήκαν. Μία μεταγραφή με πολλές φιλοδοξίες και προσδοκίες, οι οποίες ωστόσο τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Την πρώτη του σεζόν είχε έναν τραυματισμό κι έμεινε μόνο στις 2 συμμετοχές με τους «μεγάλους» (και 10 με τους «μικρούς»). Η δεύτερη όμως άρχισε ιδανικά. Σπουδαία εμφάνιση κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League (νίκη της Λιόν με 1-2), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του δοθούν ευκαιρίες. Έκανε συνολικά 25 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν (18-19), οι περισσότερες όμως σαν αλλαγή και για λίγα λεπτά.

Η επιστροφή στη Θέλτα και η Ντιζόν

Το καλοκαίρι του 2019, η πρόταση της Θέλτα για δανεισμό του, έμοιαζε ως η ιδανική ευκαιρία για να κερδίσει πάλι τη θέση του μέσα στο γήπεδο, σ’ ένα γνωστό περιβάλλον. Δυστυχώς για εκείνον, αυτή τη φορά η Γαλιθιάνοι δεν τον εμπιστεύτηκαν και μετά από 19 ματς, τα περισσότερα ω αλλαγή επέστρεψε για να… φύγει ξανά από τη Λιόν.

Στη Ντιζόν με Αμπουμπακάρ Καμαρά

Η σεζόν 2020-2021 τον βρήκε ξανά δανεικό, αυτή τη φορά στη Ντιζόν, όπου στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν μετακόμισε ως δανεικός από τη Φούλαμ και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά. Εκεί ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα για τον Ντιόπ, αλλά στο τέλος της χρονιάς, η Ντιζόν αποφάσισε να μην τον αγοράσει κι έτσι επέστρεψε ξανά στη Λιόν.

Το… φινάλε στη Λιόν

Μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και με τη Λιόν να μην κάνει κίνηση να τον ανανεώσει, φάνηκε από την αρχή ότι το πράγμα δεν θα πήγαινε ξανά καλά. Ο Ολλανδός προπονητής του, Πίτερ Μπόζ, τον ενημέρωσε ότι δεν τον υπολογίζει κι έτσι «υποβιβάστηκε» στις ρεζέρβες, όπου έπαιξε μόλις μία φορά. Κι αποφάσισε να θυσιάσει μια χρονιά για να μείνει ελεύθερος. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήρθε δανεικός στον ΑΡΗ τον Ιανουάριο γιατί θα έπρεπε πρώτα να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τη Λιόν.

 

Προτεινόμενα Άρθρα