Η φάση του Μπρινιόλι όπου ο ΑΡΗΣ ζήτησε κόκκινη, με τον Ιταλό όμως να παρατηρείται με κίτρινη μπαίνει σε συγκεκριμένη κατηγορία και αφορά το άρθρο 12 των κανόνων του παιχνιδιού. Η συγκεκριμένη φάση του Μπρινιόλι περιγράφεται από τον κανονισμό στο συγκεκριμένο άρθρο.
Υπάρχει η περίπτωση του απρόσεκτου παιχνιδιού που δεν έχει πειθαρχικό έλεγχο και εκείνη με τη χρήση της υπερβολικής δύναμης που παρατηρείται με κόκκινη. Σε αυτήν την περίσταση ο Ιταλός τερματοφύλακας πρώτα βρήκε τη μπάλα και μετά το κεφάλι του αντιπάλου του και στη συνέχεια δέχθηκε κίτρινη από τον ρέφερι Σιδηρόπουλο που κλήθηκε από το VAR για κόκκινη αλλά δεν άλλαξε απόφαση.
Το σχετικό άρθρο 12 του κανονισμού αναφέρει μεταξύ άλλων πώς «άμεσο, έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα και πέναλτι μπορούν να καταλογιστούν για παραπτώματα που διαπράττονται όταν η μπάλα είναι στο παιχνίδι («παίζεται»).
1. Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα
Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα καταλογίζεται όταν ένας παίκτης διαπράξει οποιοδήποτε από τα παρακάτω παραπτώματα, σε βάρος ενός αντιπάλου, με τρόπο που θεωρείται από τον διαιτητή ως απρόσεκτος, ριψοκίνδυνος, ή ότι χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη:
– μαρκάρει
– πηδά κατά
– κλωτσά ή προσπαθεί να κλωτσήσει
– σπρώχνει
– χτυπά ή προσπαθεί να χτυπήσει(συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος
με το κεφάλι)
– κάνει τάκλιν ή διεκδικεί
– βάζει τρικλοποδιά ή προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά
Εάν μια παράβαση περιλαμβάνει και επαφή, τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι.
– Απρόσεκτο παιχνίδι είναι όταν ένας παίκτης δείχνει έλλειψη προσοχής ή προφύλαξης όταν πραγματοποιεί μια διεκδίκηση ή όταν ενεργεί χωρίς προφύλαξη (προσπάθεια αποφυγής). Δεν χρειάζεται πειθαρχικός έλεγχος.
– Ριψοκίνδυνο παιχνίδι είναι όταν ένας παίκτης ενεργεί με αδιαφορία για τον κίνδυνο ή για τις συνέπειες σε έναν αντίπαλο και πρέπει να παρατηρείται.
– Παιχνίδι με χρήση υπερβολικής δύναμης είναι όταν ένας παίκτης υπερβαίνει την αναγκαία χρήση δύναμης και/ή θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ασφάλεια ενός αντιπάλου και θα πρέπει να αποβάλλεται».