Οι πρωταγωνιστές και η απονομή δικαιοσύνης στον Μάντζιο

από Γιάννης Παντελίδης

Το αν είναι καλός προπονητής ή όχι ο Άκης Μάντζιος θα κριθεί στο πέρασμα των χρόνων. Θα γράψει η ιστορία, οι αριθμοί και επιδόσεις του. Γενικά όταν κάποια στιγμή θα κάτσει (κάτσουμε) να κάνουμε ταμείο και να δούμε τι ακριβώς πέτυχε στην καριέρα του.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή καμία διάθεση αγιογραφίας του δεν έχω. Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε δίκαιοι και να βλέπουμε την πραγματικότητα. Προφανώς έπειτα από μεγάλες νίκες, σημαντικά αποτελέσματα, όπως αυτά με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κ.α., όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στους πρωταγωνιστές εντός αγωνιστικών χώρων. Στον Νταρίντα, τον Μορόν, τον Φαμπιάνο, τον Μπράμπετς, τον Σαβέριο και σε άλλους για να μην αδικήσω κανένα. Πρέπει όμως να δούμε και την μεγάλη εικόνα.

Ποια είναι αυτή; Ο ΑΡΗΣ εδώ και καιρό παρουσιάζει ένα σύνολο με συγκεκριμένο αγωνιστική προσανατολισμό, με ταυτότητα και φιλοσοφία. Διαφορετική στα ντέρμπι, διαφορετική στα «μικρά» ματς, αλλά υπάρχει. Πετυχημένη ή όχι, θα κριθεί εν καιρώ, στο τώρα όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως αυτό που βλέπουμε τους τελευταίος μήνες δεν έχει καμία σχέση με τον ΑΡΗ της αγωνιστικής περιόδου.

Έργο Μάντζιου θα πουν πολλοί κι ενδεχομένως έτσι να είναι, όμως αυτό θα ήταν πολύ «εύκολη» προσέγγιση. Τι λένε οι καταστάσεις; Σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του, υπάρχει μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά. Τότε παρέλαβε μια ομάδα, όπως λένε, στρωμένη, με κορμό, παίκτες-προσωπικότητες και υπήρχε ένας μπούσουλας. Φέτος αυτά δεν υπήρχαν. Καμία σχέση. Ένα εντελώς καινούργιο σύνολο, με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Λίγοι ποδοσφαιριστές ως κορμός από την περασμένη σεζόν. Επίσης, ο Μάντζιος όταν ανέλαβε έπρεπε να δουλέψει με αυτά που είχε. Δεν υπήρχε χρόνος για αξιολόγηση και προσθήκες, ανάλογα με το τι θα ήθελε εκείνος.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι τραυματισμοί. Απώλειες ποδοσφαιριστών όπως οι Μάνου Γκαρθία, Κίκε Σαβέριο και Φραν Βέλεθ, που αυτή τη στιγμή στον «κανονικό» ΑΡΗ είναι βασικοί. Στην πορεία έχασε για λίγο καιρό τον Φαμπιάνο, αναγκάστηκε να «ξεζουμίσει» (όπως είπε χθες και ο Λουτσέσκου) παίκτες με συνεχόμενα παιχνίδια. Αυτές είναι πραγματικές καταστάσεις, απολύτως αντικειμενικές. Όλα αυτά συνέβησαν.

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου έχεις μπροστά σου μία ομάδα… ΟΜΑΔΑ. Με τις προσθήκες που έκανε η διοίκηση τον Ιανουάριο και με τις επιστροφές, το υλικό υπάρχει. Κι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί έναν τίτλο και να παίζει στα playoffs «ελεύθερα κι ό,τι βγει». Σαν προετοιμασία για τον τελικό όπως είπε και ο Μάντζιος.

Εν κατακλείδι, το αν είναι καλός προπονητής ή όχι θα φανεί στην πορεία των χρόνων. Οφείλουμε όμως να του πιστώσουμε ότι κάνει… δουλίτσα.

Προτεινόμενα Άρθρα