Ορισε τη μοίρα σου!

από Νίκος Παπαδόπουλος

ΑΡΗΣ και Παναθηναϊκος… Παναθηναϊκός και ΑΡΗΣ, για να το θέσουμε στη σωστή του βάση λόγω της έδρας που διεξάγεται το σημερινό ντέρμπι.

Η αναμέτρηση της Λεωφόρου είναι από εκείνες για τις οποίες ζουν οι δύο ομάδες και εκείνη που θα κάτσει να δει με μεγάλο ενδιαφέρον ο ουδέτερος της υπόθεσης.

Δεν πρόκειται για ένα απλό ντέρμπι. Έχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστή για την 3η θέση, στην οικονομία των πλέι οφ.

Πρόκειται για τις δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες στη διαδικασία των πλέι οφ, όπως μαρτυρούν και οι βαθμοί τους. Οκτώ ο ΑΡΗΣ, εννέα ο Παναθηναϊκός. Αριθμοί που θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί εάν δινόταν το πέναλτι υπέρ του ΑΡΗ, στο μεταξύ τους παιχνίδι στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Και η διαιτησία είναι ένας από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αυτή τη θέση, μαζί και με τον τρόπο που ο Γιοβάνοβιτς συμμάζεψε κάπως τα πράγματα τον τελευταίο μήνα.

Οι “πράσινοι” είναι μία ομάδα με τακτική κατεύθυνση μέσα στο γήπεδο, έχουν ποιότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που παρουσιάζει ο επικοινωνιακός μηχανισμός τους μετά από μεγάλες νίκες. Έχουν όμως ένα καλό μομέντουμ αυτή τη στιγμή, τομέας στον οποίο δεν υστερεί ούτε ο ΑΡΗΣ.

Οι “κιτρινόμαυροι” έριξαν στο καναβάτσο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, κατά σειρά, για να πάρουν κεφάλι στην “κούρσα” της 3ης θέσης.  Σε μία χρονιά που οι περισσότεροι τους είχαν ξεγραμμένους λόγω του -6.

Οι τελευταίες “πινελιές” του Μπούργος σε ένα ήδη καλό σύνολο, έχουν βοηθήσει τον ΑΡΗ να βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ο ίδιος ορίζει τη μοίρα του. Και είναι καθοριστικό να συνεχίσει έτσι!

Οπότε η ομάδα βρέθηκε να εξαρτάται από άλλους, η ιστορία έχει διδάξει ότι δεν της βγήκε σε καλό. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσει από τα χέρια της την 3η θέση. Αν όχι με νίκη, έστω και με μία ισοπαλία στη Λεωφόρο όπου θα παραταχθεί πλήρης, με ξένο διαιτητή και με ρεαλιστικές ελπίδες για να πάρει το “τρίποντο”.

Δεν νομίζω ότι ο Γιοβάνοβιτς θα πέσει τόσο εύκολα στην παγίδα να δώσει χώρους στον ΑΡΗ. Θα ανοικτεί βέβαια και θα πάρει μπάλα για να κάνει παιχν΄πιδι, λόγω έδρας, κόσμου και του “πρέπει” ως γηπεδούχος, όμως σε συγκεκριμένα διαστήματα. Αυτά θα περιμένει η ομάδα του Μπούργος για να χτυπήσει στο ανοικτό γήπεδο, έχοντας παράλληλα την πρόκληση να αντεπεξέλθει στις φάσεις του αγώνα όπου οι “πράσινοι” θα είναι πιο μαζεμένοι.

Είναι ίσως ένα ματς στο οποίο θα ταίριαζε περισσότερο το 4-2-3-1 από το 4-2-2-2 που παίζει τελευταία η ομάδα, ως απάντηση απέναντι στο “γεμάτο” κέντρο του Παναθηναϊκού. Το σύστημα του ΑΡΗ δεν προσφέρει την ίδια ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, μπορεί όμως να γίνει εάν υπάρχει παραπάνω βοήθεια από τους μεσοεπιθετικούς.

Ο Μπούργος έχει στο μυαλό του μία έκπληξη που ίσως την εφαρμόσει. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα το κάνει και φυσικά αν θα του βγει. Ασχετα όμως με αυτήν, το σίγουρο είναι ότι απαιτείται μία παραπάνω αγωνιστική και πνευματική ετοιμότητα σήμερα, εάν όλα κριθούν καθαρά ποδοσφαιρικά και δεν επηρεαστούν από άλλους παράγοντες…

Ο μόνος λόγος που ο ΑΡΗΣ δεν είναι το φαβορί σήμερα, είναι η έδρα που δίνει ελαφρύ προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Με την πληρότητα των επιλογών να αγγίζει το 100%, θα δούμε ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι από εκείνο του περασμένου Γενάρη στη Λεωφόρου. Και σίγουρα αρκετά διαφορετικό από εκείνο του “Κλεάνθης Βικελίδης”, όπου ο ΑΡΗΣ αιφνιδιάστηκε και τα βρήκε “μπαστούνια”…

Προτεινόμενα Άρθρα