Ούγκο Μάγιο, η πρώτη “ακτινογραφία”… (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το level up του κιτρινόμαυρου ρόστερ… παρέσυρε μεταξύ άλλων και το δεξί άκρο της άμυνας το φετινό καλοκαίρι… κατά το ήμισυ.

Ο ΑΡΗΣ δεν είχε προγραμματισμένη κάποια κίνηση για δεξιό μπακ, μέχρι που προέκυψε το χειροπιαστό ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Μόουζες Οντουμπάζιο… Ο Άγγλος ήταν από τις ελάχιστες καλές επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι του 2022 και ειδικά πέρυσι αποτέλεσε κατά γενική ομολογία τον 2ο καλύτερο δεξί μπακ στην Ελλάδα. Ποτέ όμως δεν ήταν το… ουάου, ο παίκτης που θα σε έκανε να πεις, “δεν γίνεται να τον χάσουμε αυτόν έτσι εύκολα”…

Η αγορά προσφέρει πολλές επιλογές στη συγκεκριμένη θέση και ο ΑΡΗΣ δεν άργησε να βρει τον αντικαταστάτη του Βρετανού, επιλέγοντας την εμπειρία και το βαρύ βιογραφικό του Ούγκο Μάγιο.

Ο θρύλος της Θέλτα έμεινε μόλις για λίγους μήνες μακριά από την Ευρώπη και δέχθηκε το challenge του ΑΡΗ να δοκιμάσει την τύχη του στην Ελλάδα, με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του να δικαιώνουν τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα.

Ο Μάγιο αποτελεί δικαιώς την σταθερή πρώτη επιλογή του Άκη Μάντζιου για το δεξί άκρο της άμυνας, έστω και αν είχε δρόμο για να καλύψει όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα.

Η εικόνα και οι αριθμοί της αμυντικής του συμπεριφοράς

Δύο 90λεπτα και ένα 45λεπτο στα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί κυρίως τους Ουάρντα, Σάλαζαρ και Ρεγκίς…  Δεν έχουν γίνει πολλές μεγάλες φάσεις από την πλευρά του, με τον ίδιο σε γενικές γραμμές να είναι σταθερός, έχοντας καλά νούμερα αλλά και εκείνα που χρήζουν βελτίωσης.

Για παράδειγμα, είναι 1ος σε απομακρύνσεις με 9, 1ος σε κερδισμένες εναερίες μονομαχίες με 11 και 73% αποτελεσματικότητας… Από την άλλη όμως χαμηλά δείχνει να έχει θέμα με μόλις 4 και 30% αποτελεσματικότητα. Επίσης έχει χάσει 11 φορές την κατοχή της μπάλας (1ος) αλλά καμία από αυτές δεν του την έκλεψαν… Δηλαδή από δικά του λάθη.

Το heatmap του Μάγιο – Πηγή: sofascore.com

Επιθετικά το… πάει καλά

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον Μάγιο ήταν ο τρόπος που θα ανταποκριθεί επιθετικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από έναν μπακ που έβγαζε εντάσεις, τρεξίματα και ανεβάσματα όπως ο Οντουμπάζιο.

Είναι 4ος σε πάσεις στο τελευταίο τρίτο με 27, έχει 47 πάσες στο μισό του αντιπάλου (4ος) και όλα αυτά με 98 πάσες. Δηλαδή σχεδόν οι μισές του πάσες είνα πάνω από τη μεσαία γραμμή, δείγμα ότι παίρνει μέτρα όπως φαίνεται και στο παραπάνω heatmap.

 

Τι πρέπει να κάνει;

Μιλάμε για έναν παίκτη που και αυτός ήρθε χωρίς προετοιμασία, μπήκε αμέσως και ισορροπεί αυτό το κενό με την εμπειρία του. Ικανοποιητικά μάλιστα… Σίγουρα όμως μπορεί και καλύτερα όπως φανερώουν οι αριθμοί του, μετά το πρώτο θετικό πρόσημο.

Το βασικό ζητούμενο με τον Οντουμπάζιο τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν ότι ο ΑΡΗΣ δεν έπαιρνε νούμερα από τον δεξιό του μπακ. Αυτή είναι και η πρόκληση για τον Μάγιο. Να ξεφύγει από το 38% στις σέντρες, να σουτάρει περισσότερο (0 έως τώρα), πατώντας πάνω στην παρουσία του στο αντίπαλο μισό και στις 2 key passes που έχει μεταξύ άλλων. Δεν είναι λίγες όταν ο 2ος Μάνου έχει 3…

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα