Mόντσου και Σιφουέντες: Το ανανεωμένο κέντρο και η πρώτη εικόνα (pic)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οταν τελείωσε η περσινή σεζόν ο ΑΡΗΣ είχε πάρει ήδη την απόφαση για πιο ποιοτικές, πιο στοχευμένες προσθήκες στο ρόστερ.

Η αναβάθμιση ήταν μονόδρομος ειδικά σε κάποιες θέσεις, με τα χαφ και τα εξτρέμ να αποτελούν προτεραιότητα. ίσως λίγο παραπάνω ο νευραλγικός χώρος της μεσαίας γραμμής, για τον οποίο η ομάδα δεν… λυπήθηκε τα χρήματα με τον Μόντσου, τη στιγμή που δεν διέθεσε και λίγα για να φέρει τον Χοσέ Σιφουέντες στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από τρεις αγωνιστικές οι δύο παίκτες αποτελούν κομμάτι της βάσης πάνω στην οποία ο Άκης Μάντζιος καταρτίζει την ενδεκάδα κάθε εβδοδάδα και κυρίως μετά την 1η αγωνιστική που ο “Σίφου” μπήκε ως αλλαγή στο Περιστέρι. Μία εβδομάδα μετά βρέθηκε δίπλα στον Μόντσου και έδωσε τη νίκη στις Σέρρες. Υπάρχουν όμως κι άλλοι αριθμοί πέραν ενός γκολ, όσο σημαντικό και αν αποδείχθηκε αυτό.

Δύο ποδοσφαιριστές που σίγουρα έχουν ακόμα περιθώρια εξέλιξης και προσαρμογής, με τη διακοπή του πρωταθλήματος να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταξύ τους χημεία είναι κάτι άλλο και θα ενισχυθεί μέσα από τους αγώνες που ήδη παίζουν πλάι πλάι. Ποιά είναι τα πεπραγμένα τους λοιπόν;

Η δράση τους στα δύο μισά του γηπέδου

Το πρώτο στοιχείο είναι οι πάσες, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα του ΑΡΗ και με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Πρώτος ο Μόντσου και δεύτερος ο Σιφουέντες, που υστερεί οριακά σε πάσες και ευστοχία αλλά υπερτερεί έναντι του Ισπανού στο μισό του αντιπάλου.

Ο 25χρονος από το Εκουαδόρ έχει ένα εντυπωσιακό 55% των πασών του στο αντίπαλο μισό, σε αντίθεση με τον Μόντσου που βρίσκεται στο 47%. Οχι κι άσχημο αλλά μικρότερο ως ποσοστό.

Ο Μόντσου γίνεται πιο “6άρι” αλλά απειλεί παραπάνω

Στη μέχρι τώρα συνεργασία τους ο Ισπανός είναι αυτός που παίζει περισσότερο ως “κόφτης”. Αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά οι αριθμοί τους είναι πάνω-κάτω ίδιοι.

Το heatmap  του Μόντσου – Πηγή: sofascore.com

Πέντε παρεμβάσεις του Μόντσου πάνω στη μπάλα έναντι μόλις δύο του Σιφουέντες. Ο δεύτερος όμως έχει 18 recoveries έναντι 17 του Ισπανού, ο οποίος είναι 1ος στον ΑΡΗ σε παρεμβάσεις πάνω στη μπάλα με 1,7 ανά αγώνα.

Το εντυπωσιακό με τον πρώην άσσο της Βαγιαδολίδ είναι πάντως ότι απειλεί αρκετά έως τώρα με επτά σουτ, έναντι μόλις δύο του Σιφουέντες που βέβαια έχει να αντιπαραθέσει το γκολ στις Σέρρες. Το ένα από τα μόλις δύο σουτ που επιχείρησε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

To heatmap του Σιφουέντες – Πηγή: sofascore.com

Πρώτοι και στο τελευταίο τρίτο

Ο μεγάλος αριθμός στις πάσες για τους δύο παίκτες επηρεάζει και την προώθηση του παιχνιδιού από αυτούς προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με τον Μόντσου να είναι 1ος (42) και τον Σιφουέντες να ακολουθεί έχοντας έξι λιγότερες (36)

Το συμπέρασμα;

Μέσα σε μόλις τρεις αγώνες εξελίσσονται στους κινητήριους μοχλούς του ΑΡΗ επιθετικά. Ο Μόντσου μοιάζει να έχει λίγες παραπάνω αρμοδιότητες -όντας και πιο έτοιμος- από τον Σιφουέντες που κατέχει ένα χαρακτηριστικό που δεν αποτυπώνουν τα νούμερα. Και αυτό είναι η ποιότητα και η ταχυδύναμη που τον βοηθούν πολύ στο κάθετο παιχνίδι και στο κατέβασμα της μπάλας. Αμφότεροι όμως είναι για την ώρα ως την περιοχή, αφού οπως φαίνεται και στα heatmap δεν πατούν πολύ μέσα στο “κουτί”.

Αμυντικά, τα νούμερα δεν είναι άσχημα εάν αναλογιστούμε ότι κανένας δεν είναι “6άρι”. Θέλουν χρόνο μαζί για να βγουν πιο χρήσιμα συμπεράσματα σε αυτό το κομάτι και τα ντέρμπι θα είναι ένα καλό τεστ για αυτούς, “κουβαλώντας” την λάθος αντίδρασή τους στο γκολ του Αστέρα πριν λίγες μέρες. Οχι αποκλειστικά δική τους ευθύνη, αλλά ένα σημαντικό μερίδιο τους ανήκει.

Προτεινόμενα Άρθρα