Η μικρή… διαρροή στα κλεψίματα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ενα από τα πολλά πλην με τα οποία ο ΑΡΗΣ πήγε στην προηγούμενη διακοπή του πρωταθλήματος ήταν η πτώση του στις κλεμμένες μπάλες.

Τόσο πέρυσι όσο και τα προηγούμενα χρόνια οι “κιτρινόμαυροι” είχαν να περηφανεύονται συνολικές και ατομικές πρωτιές στα κλεψίματα. Στοιχείο που τους λείπει φέτος και επηρεάζει κυρίως την ανασταλτική τους λειτουργία.

Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια ο ΑΡΗΣ έχει γίνει λίγο πιο πιεστικός και πιο aggressive ειδικά στο μισό του αντιπάλου, όμως έχει δρόμο ακόμα.

Η μικρή μείωση στα νούμερα

Στην προηγούμενη διακοπή ο ΑΡΗΣ ήταν στην 5η θέση της σχετικής λίστας με 194 κλεψίματα σε επτά αγώνες. Δηλαδή είχε περίπου 27 κλεψίματα ανά αγώνα και 28 λιγότερα από αυτά της 1ης θέσης.

Με το πέρας της 11ης αγωνιστικής μετράει 293 κλεψίματα, δηλαδή 99 περισσότερα και με το μέσο όρο της να πέφτει στα 24,9 ανά αγώνα σε αυτά τα τέσσερα ματς ενώ ο συνολικός είναι στα 26.

Το ελαφρυντικό των εντός και η περσινή σεζόν

Ένας λόγος για αυτή την μικρή πτώση στα νούμερα του ΑΡΗ μπορεί να είναι οι συνθήκες των τελευταίων τεσσάρων αγώνων. Ολοι ήταν εντός, σε όλους είχε κατοχή μπάλας πάνω από 60%-65% και κατ’ επέκταση λιγότερες ευκαιρίες να κλέψει μπάλες.

Τη σεζόν 2022-23 ο ΑΡΗΣ έκλεισε τη regular season με 737 κλεψίματα και την 1η θέση σε όλο το πρωτάθλημα , έχοντας μ.ό 28,3 ανά αγώνα. Δηλαδή τρία παραπάνω από τον τωρινό του μέσο όρο στα τελευταία τέσσερα ματς και δύο παραπάνω από τον συνολικό μ.ό. Μία μικρή διαφορά που όμως μαρτυρά μία μερική έλλειψη αυτού του aggressive στοιχείου φέτος.

Ο Φαμπιάνο οδηγεί την κούρσα

Πέρυσι υπήρχαν παίκτες όπως ο Ματέο ή ο Ετέμπο που ξεχώρισαν στα κλεψίματα. Μάλιστα ο Νιγηριανός ήταν και ο κορυφαίος του ΑΡΗ.

Φέτος τον τίτλο αυτό κατέχει μέχρι στιγμής ο Φαμπιάνο έχοντας 43 και όντας παράλληλα πρώτος σε όλη τη Stoiximan Super League.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα 15 του Νταρίντα και οι Παναγίδης-Σουλεϊμάνοφ που έχουν από εννέα. Παίκτες από τους οποίους, μαζί με κάποιους ακόμα, ο Μάντζιος θέλει να πάρει περισσότερα πράγματα σταδιακά στο κομμάτι του πρέσινγκ.

Δεν είναι κάτι που το αλλάζεις εύκολα 

Ο Μάντζιος μπορεί να κάνει την ομάδα να τρέχει παραπάνω, να προσπαθεί έστω να πιέσει περισσότερο και στο μισό του αντιπάλου όντως το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Η αποτελεσματικότητα όμως στις κλεμμένες μπάλες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις στοιχείο ενός ποδοσφαιριστή, το οποίο αξιοποιείς μέσα από την τακτική της ομάδας.

Ο ΑΡΗΣ δεν είναι τόσο aggressive όσο πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια, για την ώρα τουλάχιστον. Είναι λίγο πιο soft και οι αρθμοί δυστυχώς το αποδεικνύουν…

Προτεινόμενα Άρθρα