Ο “μικρός Μέσι”… απαιτεί ακόμη μία ευκαιρία στην Ευρώπη (pics+vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, τα… αρρωστάκια του Football Manager τον είχαν πολύ ψηλά. Η Πόρτο είδε ένα μεγάλο ταλέντο, η Ρόμα πλήρωνε 24 εκατομμύρια ευρώ και το παρατσούκλι του “μικρού Μέσι” έχει χαραχτεί πάνω του σαν τατουάζ.

Οι παραπάνω λέξεις είναι μόνο μερικά από τα highligts της ποδοσφαιρικής ζωής του Χουάν Μανουέλ Ιτούρμπε. Ένας Παραγουανός γεννημένος στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες, που λογικά δεν θα φανταζόταν ότι ένα βράδυ του Ιούλη, το 2021, θα τάραζε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Πρώτα βέβαια το έκανε ο Θεόδωρος Καρυπίδης, παίρνοντας χθες την απόφαση να προχωρήσει την υπέρβαση που “εψηνε” εδώ και περίπου έναν μήνα, με έναν παίκτη που δεν έχει την λάμψη εποχών Ρόμα ή Πόρτο αλλά μόνο τελειωμένο δεν τον λες στα 28 του. Το αντίθετο μάλιστα. Διανύει ακόμα παραγωγικά χρόνια.

Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός έρχεται στη Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να πάει στα Εμιράτα για τα λεφτά. Αλλά η Ήπειρος που βασιλεύει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι το απωθημένο του, αφού έφτασε κοντά στην καθιέρωση αλλά κάπου… κόλλησε. Και τώρα ο ΑΡΗΣ ανοίγει ξανά την πόρτα στον Παραγουανό για μία δεύτερη ευκαιρία.

Μοιρασμένος σε δύο χώρες

Ο Ιτούρμπε γεννήθηκε στην Αργεντινή από Παραγουανούς γονείς, οι οποίοι λίγο μετά τον ερχομό του επέστρεψαν στην πατρίδα του. Αυτό, παρόλα αυτά, ήταν αρκετά για να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στις μικρές εθνικές της “αλμπισελέστε”. Αρχικά έφτασε μέχρι την Κ-17 της Παραγουάης, μεταπήδησε στην Κ-20 της Αργεντινής (18 συμμετοχές και πέντε γκολ) πριν καταλήξει στην ανδρική ομάδα της Παραγουάης για να τιμήσει την καταγωγή των γονιών του. Έκανε το ντεμπούτο του στις 4 Νοεμβρίου του 2009, σε ηλικία 16 ετών ενώ η τελευταία φορά που αγωνίστηκε με το εθνόσημο ήταν το 2019 για το Κόπα Αμέρικα.

Οι μεταγραφικές περιπέτειες

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα ήταν στη Σέρο Πορτένιο, η οποία τον απέκτησε το 2007 από την Τρινιντένσε και δύο χρόνια αργότερα προχώρησε στον προβιβασμό του στην 1η ομάδα. Δεν του έκανε όμως επαγγελματικό συμβόλαιο. Και τότε ήταν που στράφηκε στην Αργεντινή, τόσο σε διεθνές επίπεδο αλλά και με την πρόθεσή του να μεταπηδήσει στην Κίλμες.

Από το καλοκαίρι του 2010 και για έξι μήνες ο Ιτούρμπε δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προπονείται με την Κίλμες, αφού η μεταγραφή του κρίθηκε άκυρη. Κάπου εκεί… μπήκε η Πόρτο.

Η Πόρτο… νίκησε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης

Οι “Δράκοι” είναι γνωστοί για τα “μάτια” που διαθέτουν στη Λατινική Αμερική. Συμφώνησαν με τον παίκτη και τον… έστειλαν πίσω στη Σέρο Πορτιένο μέχρι το καλοκαίρι του 2011, ώστε να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει το δικαίωμα της μετακίνησής του στο “Ντραγκάο“.

Μάλιστα υπάρχουν δημοσιεύματα της εποχής που αναφέρουν ότι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης μπήκαν “σφήνα” για να πάρουν τον παίκτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η δυσκολία στο “Ντραγκάο” και ο δανεισμός που τα άλλαξε όλα

Για 1,5 χρόνο ο Ιτούρμπε προσπάθησε να βρει ρόλο στην Πόρτο. Εννέα συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, άλλες έξι στη 2η και εν τέλει στα μισά της σεζόν 2012-13 έφυγε δανεικός στη Ρίβερ Πλέιτ (17 συμμ. 3 γκολ).

Οταν επέστρεψε στην Πορτογαλία δεν πρόλαβε να αδειάσει τις βαλίτσες του. Η Ελάς Βερόνα πλήρωσε 1 εκατ. στην Πόρτο για τον ετήσιο δανεισμό του. Τα οκτώ γκολ στις 33 εμφανίσεις με τους Ιταλούς δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη Ρόμα, η οποία πλήρωσε 24 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και να αλλάξει δραστικά τον ρου της καριέρας του.

Το… βαρύ “7” και η απόσβεση που δεν ήρθε

Ο επόμενος 1,5 στη Ρώμη ήταν αρκετός “γεμάτος”, με highligts την εμφάνιση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για το Champions League και τα γκολ κόντρα σε Γιουβέντους και Λάτσιο.

Στη Ρόμα όμως δεν ένιωθαν ότι ο “νέος Μέσι”… επέστρεψε τα εκατομμύρια που δαπάνησαν για να τοναποκτήσουν. Ετσι ξεκίνησαν πάλι οι δανεισμοί.

Από τον Γενάρη του ’16 μέχρι τον Ιούλιο του ’18΄αγωνίστηκε κατά σειρά σε Μπόρνμουθ, Τορίνο και Τιχουάνα, με μόλις ένα γκολ σε 39. Κάποιες συμμετοχές και με τη Ρόμα ενδιάμεσα αλλά λίγα πράγματα…

Ο σοβαρός τραυματισμός και η Πούμας που τον πίστεψε

Το Ιανουάριο του 2018 και ενώ ήταν δανεικός στην Τιχουάνα, υπέστη ρήξη συνδέσμου η οποία τον άφησε εκτός μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Έναν μήνα πριν η Πούμας δεν πτοήθηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του και τον ενέταξε στο δυναμικό της.

Με εξαίρεση έναν εξάμηνο δανεισμό στην Πατσούκαα, τη σεζόν 2019-20, ο Ιτούρμπε είχε 2,5 “γεμάτα” χρόνια στην Πούμας με 93 συμμετοχές, 12 γκολ και εννέα ασίστ.

Ο “μικρός Μέσι”

Το παρατσούκλι αυτό μπήκε πάνω του σαν στάμπα πριν καν ενηλικιωθεί και το “κουβαλάει” ακόμα. Από τα 16 του στην Παραγουάη τον αποκαλούσαν “Μέσι της χώρας” και τα πράγματα… φούσκωσαν παραπάνω από τους Αργεντινούς.

Οταν ξεκίνησε να παίζει με την Κ-20 της “αλμπισελέστε” πολλοί παρατηρούσαν ομοιότητες στον τρόπο παιχνιδιού του με εκείνον του Μέσι. “Νιώθω λίγο περίεργα γιατί ο Μέσι είναι ο καλύτερος στον κόσμο αλλά σίγουρα είναι τιμή για μένα”, δήλωνε ο Ιτούρμπε το 2010.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X