Πάει στράφι η ποιότητα και η τακτική

από Νίκος Παπαδόπουλος

Στο 5-1 με τον Παναιτωλικό, λέγαμε χαριτολογώντας ότι δεν έχουμε μάθει έτσι εμείς… Δεν μάθαμε τον ΑΡΗ να κερδίζει τόσο εύκολα και να είμαστε χαλαροί από το ημίχρονο. Και όντως έτσι είναι…

Χθες ο ΑΡΗΣ ήταν… στις καλές του.  Κατά διαστήματα είχε τέτοια ανάπτυξη, να’ χεις χίλια μάτια να τον χαζεύεις. Βοήθησε. και ο Ιωνικός, όταν κατά διαστήματα ανέβαζε ψηλά τις γραμμές του για να πιέσει.

Η ομάδα έβγαλε αντίδραση ως εικόνα έπειτα από δύο αρνητικά αποτελέσματα και πήρε τρεις απαραίτητους βαθμούς, μαζί με το εξίσου απαραίτητο ψυχολογικό αβαντάζ για το Κύπελλο. Αλλά μας έβγαλε και λίγο την ψυχή.

Είναι το γαμώτο με το χθεσινό…  Ναι, οκ, υπάρχουν και παιχνίδια στα οποία η ομάδα δεν παράγει φάσεις, προβληματίζει ενίοτε με κλειστές άμυνες. Είναι όμως και μέρες όπως η χθεσινή, που πιάνει υψηλά επίπεδα απόδοσης στην παραγωγή κλασικών ευκαιριών αλλά στερείται αποτελεσματικότητας.

Ο ΑΡΗΣ είναι 3ος σε παραγωγή φάσεων στο πρωτάθλημα -υπάρχει βέβαια διαφορά από φάση σε φάση- αλλά προτελευταίος στην αποτελεσματικότητα, αφήνοντας στην τελευταία θέση τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Αυτό είναι θέμα και μάλιστα μεγάλο, που δεν αποτυπώνεται μόνο στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Μάντζιος είπε σωστά ότι “η εκτέλεση είναι και θέμα στιγμής” το οποίο ισχύει. Οι υπάρχοντες παίκτες μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Στο γενικότερο πλαίσιο όμως, ο ΑΡΗΣ έχει γενικά θέμα στην εκτέλεση διότι πολύ απλά… δεν έχει πολλούς εκτελεστές.

Αν εξαιρέσουμε τον 34χρονο Γκάμα και τον Ιτούρμπε, που τώρα βρίσκει τα πατήματά του, δεν υπάρχει ο παίκτης με το εύκολο γκολ ή που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, όσον αφορά τους μεσοεπιθετικούς. Από τα χαφ υπάρχει μόνο ο Εντιαγέ ενώ από την πίσω ζώνη ο Φαμπιάνο έχει μία κάποια ροπή προς το γκολ αλλά τα πλάγια μπακ όχι τόσο.

Εάν όλα πάνε καλά και το καλοκαίρι η ομάδα μπορέσει να κάνει μεταγραφές, θα πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά αυτό το χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει τόσο έντονα στο ρόστερ. Αν μπορέσει και από τον Γενάρη, καλώς. Δηλαδή με έναν φορ και ίσως έναν επιτελικό μέσο που πλέον δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αν βέβαια αποκτηθεί ένας φορ, οπισθοχωρήσει κάποιες φορές ο Καμαρά στην τριάδα και παρόντος του Σίλβα, μπορεί για την ώρα να μην χρειαστεί κάποια προσθήκη σε αυτή τη θέση.  Απλά όταν μιλάμε για μεταγραφές, πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποχωρήσεις και το οικονομικό, αφού ο Καρυπίδης δίνει χρήματα σε… 800 μεριές λόγω τωρινών και παλιών υποχρεώσεων.

Με πιο απλά λόγια, η αποτελεσματικότητα θα αναδείξει πολύ παραπάνω το καλό ποδόσφαιρο που αποδίδει ο ΑΡΗΣ και παράλληλα θα κάνει τη διαφορά σε εκείνα τα παιχνίδια που δυσκολεύεται επιθετικά.

Θα κλείσω για το χθεσινό ματς, κρατώντας ως πιο σημαντικό τους τρεις βαθμούς, ειδικά μετά και την απροσδόκητη νίκη του ΟΦΗ μέσα στην ΑΕΚ. Ευτυχώς που ο ΑΡΗΣ κέρδισε και έτσι παραμένει σε απόσταση αναπνοής από την 6άδα. Οι ισορροπίες όμως είναι λεπτές, ο Γενάρης δύσκολος και η ομάδα πρέπει όχι απλά να μπει στην 6άδα αλλά να φτάσει πιο ψηλά, ασχέτως τι θα γίνει με το -6. Πάντα όμως θα πρέπει να την κρίνουμε ως 4η μέσα στο γήπεδο και με 27 βαθμούς, το οποίο είναι το πιο δίκαιο για παίκτες και προπονητή.

Τώρα για να κλείσει καλά η χρονιά, σειρά παίρνει η πρόκριση. Το ματς της Πέμπτης είναι δύσκολο, απέναντι σε έναν ΟΦΗ που θα τα παίξει όλα για όλα με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία.

Με βάση την εικόνα της περασμένης Πέμπτης, μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος ο αποκλεισμός.Ο ΑΡΗΣ θα βρει ένα γκολ και οφείλει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για 90 λεπτά, ασχέτως που το 3-1 του πρώτου αγώνα δίνει το δικαίωμα για διαχείριση.

Ο στόχος είναι μεγάλος, όπως και η ανάγκη για την ηρεμία την περίοδο των εορτών, την οποία χρειάζεται η ομάδα για θέματα μεταγραφών, ανανεώσεων και πιθανών αποχωρήσεων που θα απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα.

Υ.Γ.Ο Καρυπίδης είναι άνθρωπος της οικογένειας περισσότερο από πολλούς άλλους και έτσι δεν θα αντιδρούσε τόσο έντονα χωρίς λόγο. Και ο Σούντγκρεν βέβαια έχει τα δίκια του, ίσως όμως το… έχασε στις λεπτομέρειες. Ζήτησε συγνώμη και είναι προς τιμή του.  Σε κάθε περίπτωση όμως… χώθηκε πάλι ένας άνθρωπος που μόνο προβλήματα ξέρει να δημιουργεί. Ετσι λένε οι φήμες…  Το θέμα είναι ο σύλλογος να τον αποκλείσει τελείως κάποια στιγμή, εάν όντως ισχύουν.

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X