Ο αποκλεισμός στα “σημεία”, η… live διαχείριση και η συνέχεια

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τέσσερις πρόωροι αποκλεισμοί στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι τρεις με έναν κοινό παρονομαστή. Τα πρώτα παιχνίδια.

Έγινε με τη Μόλντε, έγινε με την Αστάνα και τώρα με την Μακάμπι. Ο ΑΡΗΣ τις κέρδισε και τις τρεις στην έδρα του αλλά όχι με το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν για να σβήσει τις αδυναμίες των πρώτων αγώνων, χάνοντας τον καθένα για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Οπως και τις δύο προηγούμενες φορές, έτσι και φέτος η ομάδα λίγο μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα… γύρισε και έριξε μία κλεφτή ματιά στο “Μπλούμφιλντ”.

Υπάρχουν οι στιγμές που μπορεί να κρίνουν πολλά στο ποδόσφαιρο. Η φάση του Καμάτσο, το λάθος του Μπράμπετς ή το τετ α τετ του Γκρέι. Έπαιξαν τον ρόλο τους, σίγουρα. Εξίσου σημαντικό όμως ήταν και κάτι άλλο για  την τελική έκβαση του ζευγαριού. Η διαχείριση αυτών των αγώνων. Προσέξτε, όχι πριν από αυτά αλλά στη διάρκειά τους.

Πριν το ματς στο Τελ Αβίβ, ο ΑΡΗΣ ετοιμαζόταν για ένα μαζεμένο και compact παιχνίδι. Αυτό δούλευε, ειδικά έχοντας θέματα στην ανασταλτική του λειτουργία. Ξαφνικά όμως από πολύ νωρίς στο δεύτερο μέρος ανεβάζει με ρίσκο τις γραμμές του ψηλά, ενώ υπάρχει δεύτερο παιχνίδι, δίνοντας στη Μακάμπι τους χώρους για κλασσικές φάσεις και ένα γκολ που κάλλιστα μπορεί και αυτό να έκρινε την πρόκριση, όπως καταγράφουμε άλλες στιγμές. Μπορεί μία τέτοια απόφαση να μην είναι “βιτρινάτη” όπως ένα χαμένο τετ α τετ ή ένα λάθος πίσω, αλλά έχει τη σημασία της.

Στο χθεσινό ματς ο ΑΡΗΣ μέχρι το 55′ έχει μόνο ένα δοκάρι με τον Πάλμα να επιδείξει επιθετικά, έχοντας ήσυχο βέβαια το κεφάλι του ανασταλτικά με την κατά πολύ βελτιωμένη αμυντική του λειτουργία. Δεν άφησε τη Μακάμπι να κάνει πράγματα στο σετ παιχνίδι ενώ ήταν καλύτερος και στο αμυντικό του τρανζίσιον.

Έρχεται η στιγμή του πέναλτι, όπου όλο το vibe στο γήπεδο αλλάζει. Το 1-0 και η κόκκινη του Γκλέιζερ δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ομάδα, απέναντι σε μία Μακάμπι που ήταν εν θερμώ και χωρίς καθαρό μυαλό.

Ο ΑΡΗΣ είχε την ευκαιρία να αιφνιδιάσει την ομάδα του Ίβιτς με 2-3 γρήγορες αλλαγές και όσο έψαχνε την ισορροπία της με΄τα την κόκκινη. Περνάει όμως ένα δεκάλεπτο για να γίνει η πρώτη αλλαγή και οι Ισραηλινοί έχουν καθαρίσει ήδη το μυαλό τους, ξέρουν τι θέλουν…

Υπάρχουν τα γενικά προβλήματα… Η ομάδα δεν έχει τη φυσική κατάσταση ή τις εντάσεις που θα έπρεπε για την εποχή. Στερείται τακτικού πλάνου σε πολλές περιπτώσεις. Παίζουν ρόλο τα νέα πρόσωπα, αλλά δεν είναι και η Νο1 δικαιολογία Το πάλεψε όμως, υπερέβαλε εαυτό για την εποχή και οι παίκτες τα έδωσαν όλα για να περάσουν. Το άγγιξαν, έφτασαν μία ανάσα. Και ίσως να το είχαν κάνει εάν υπήρχε μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση στη διάρκεια των αγώνων. Ακόμα και στη φάση που βρίσκεται η ομάδα.

Θα χειροκροτήσουμε την ομάδα, θα αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και η ζωή συνεχίζεται… Ετσι είναι ο αθλητισμός. Πρέπει όμως να κάνει βήματα προόδου, όπως έδειξε στα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν και να μην αδικεί τόσο πολύ τον εαυτό της, όπως έκανε στα παιχνίδια με τη Μακάμπι όπου για λεπτομέρειες έχασε την πρόκριση.

Ο ΑΡΗΣ βλέπει πλέον μία επόμενη μέρα που περιλαμβάνει υψηλούς στόχους στην Ελλάδα. Έχει το know how από τις προηγούμενες χρονιές για να τους πετύχει, έχει και το υλικό, με τις επιλογές που έγιναν να προσδίσουν ποιότητα και ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που έλειπαν πέρυσι. Αυτά τα δύο ανεβάζουν τον πήχη ώστε η ομάδα να παρουσιάσει μία πιο βελτιωμένη εικόνα. Και η ευθύνη πέφτει πάνω στον Μπούργος για να το κάνει, έχοντας αφήσει πολύ πίσω του το πρώτο δίμηνο της προσαρμογής του στην ομάδα.

Η χρονιά για τον ΑΡΗ δεν τελείωσε. Τώρα είναι που αρχίζει. Δεν είναι κλισέ αλλά η πραγματικότητα. Η Ευρώπη κρίνεται σε έναν μικρό κύκλο αγώνων που απαιτεί συγκεκριμένη διαχείριση και προσέγγιση. Ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος και το Κύπελλο κρίνονται σε βάθος χρόνου, δίνοντας και περιθώριο στον ΑΡΗ ώστε να δουλέψει και να βελτιωθεί.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X