Πρέπει να είναι ρυθμιστής της κατάστασης, όχι να προσαρμόζεται σε αυτή

από Γιάννης Παντελίδης

Ο ΑΡΗΣ δεν τα κατάφερε στην Κρήτη, γνώρισε την ήττα από τον ΟΦΗ, την πρώτη στο φετινό πρωτάθλημα και πάει με επιπλέον πίεση στα ντέρμπι που ακολουθούν. Το “πρέπει” έγινε ακόμη πιο μεγάλο, όπως πλέον και η ανάγκη να βρει λύσεις στα στοιχεία που δεν πήγαν καλά στο Ηράκλειο και τα οποία, δυστυχώς επαναλαμβάνονται στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές της σεζόν.

Οι Κιτρινόμαυροι “πετούν” το πρώτο ημίχρονο. Το έκαναν σε όλα τα ματς. Δεν μπαίνουν δυνατά ή αν θέλετε συγκεντρωμένοι και μοιραία μπαίνουν σε μία συνθήκη του να προσαρμόζονται σε μία κατάσταση κι όχι να είναι ρυθμιστές αυτής. Οφείλει να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και να μην επιτρέπει στον αντίπαλο να έχει τα… ηνία του αγώνα. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να έχει αυτόν τον ρόλο, κάτι που δεν έχει δείξει ακόμη. Το είδαμε στο Περιστέρι, το ίδιο και στις Σέρρες, όπου δεν το πληρώσε. Κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και χθες απέναντι στον ΟΦΗ. Δε γίνεται να “κυνηγάει”, πρέπει να είναι κυριαρχικός, να βάζει τα δικά του δεδομένα κι όχι να προσαρμόζεται σε αυτά.

Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς τα αίτια της ήττας στο Ηράκλειο. Προβληματική αμυντική λειτουργία σε όλες τις γραμμές, δεύτεροι οι παίκτες του στις μπάλες, πεταμένο ημίχρονο, ατομικά λάθη και επίθεση… ενός ημιχρόνου. Και τα πλήρωσε όλα. Ούτε καν είχε την τύχη με το μέρος του στη φάση με το δοκάρι του Σαμόρα, για να πάρει κάτι από το ματς, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Εύκολο είναι να αναθεματίσεις και να στοχοποιήσεις συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι αλήθεια πως είναι σε χαμηλές πτήσεις και λογικά προβληματίζουν. Το δύσκολο είναι να το… φέρεις στα ίσια, να βρεις τους τρόπους αυτό το ταλαντούχο και ποιοτικό σύνολο να βρει τις ισορροπίες του μέσα στο ματς. Και να τις βρίσκει από νωρίς. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως εκεί κάπου εστιάζεται το πρόβλημα κι αυτό το αποδεικνύει η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου. Δεν είναι σταθερά μέτριος, έχει διαστήματα που δείχνει τι μπορεί να δώσει σαν ομάδα, που ακόμη όμως έχει πράγματα να διορθώσει. Και στη στιγμή της αντίδρασης, κάποια ατομικά λάθη, κόντρα στη ροή του αγώνα σε βάζουν με την πλάτη στον τοίχο και τρέχεις για να… φτάσεις.

Μην τρελαινόμαστε όμως και μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Βλέπετε ότι καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη. Όλοι έχουν σκαμπανεβάσματα και κάποιες απώλειες. Μόνο οι δικές σου δεν ήρθαν αποκλειστικά και μόνο… εξαιτίας σου. Με Ατρόμητο και Αστέρα έπρεπε και άξιζες να κερδίζεις, δεν το έκανες όμως γιατί έτσι αποφάσισαν άλλοι. Τέσσερις χαμένοι βαθμοί που θα έφερναν άλλα δεδομένα, μην τα ξεχνάμε κι αυτά.

Φαντάζομαι ότι ο Μάντζιος θα έχει να πει πολλά με τους ποδοσφαιριστές του αυτές τις ημέρες και με δεδομένο ότι έρχονται δύο απαιτητικά ντέρμπι, ίσως μπει στη διαδικασία να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές. Δεν ξέρω, μήπως βάλει στην εξίσωση τον καταρτισμό ενός σχήματος με καθαρό “εξάρι”, το μοναδικό που υπάρχει στο ρόστερ, δηλαδή τον Ζουλ. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.

Ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του μία πρόκληση και δύο ευκαιρίες. Τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από την κατάκτηση βαθμών. Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς στο ότι η ποιότητα και το ταλέντο, σε αυτό το σύνολο… περισσεύουν. Η ισορροπία λείπει κι ένα καλό αποτέλεσμα που θα δώσει αυτοπεποίθηση και δύναμη για τη συνέχεια.

Προτεινόμενα Άρθρα