Πωλείται σε Αμερικάνο (και) η Έβερτον

από AllAboutARIS

Πολύ κοντά σε αλλαγή διοικητικής σελίδας έπειτα από 6 χρόνια βρίσκεται η Έβερτον, καθώς ο μεγαλομέτοχος της αγγλικής ομάδας, Φαρχάντ Μοσίρι είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Αμερικανό επενδυτή, Ματσιέκ Καμίνσκι αντί 450 εκατ. ευρώ.

Ο Αγγλο-ιρανός επιχειρηματίας που έχει στην κατοχή του το 94% των μετοχών των “εφοπλιστών” από το 2016, αναζητούσε εδώ και καιρό διάδοχη κατάσταση κι έχει φτάσει πλέον σε καταρχήν συμφωνία με τον Καμίνσκι, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς “παίκτες” του real estate στις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες “τρέχουν” εδώ και αρκετούς μήνες και πέρασαν από πολλά στάδια, λόγω της πρόσφατης αστάθειας στη χρηματοπιστωτική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κι σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει σε τελικό στάδιο, θα πρέπει να εγκριθεί η εξαγορά από την Premier League.

Εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση της Έβερτον στον Ματσιέκ Καμίνσκι, ο οποίος έχει την έδρα των επιχειρήσεών του στη Μινεσότα, οι μισοί από τους 20 συλλόγους της Premier League θα έχουν πλέον στις τάξεις τους μετόχους (ιδιοκτήτες ή κατοχους υψηλών μετοχικών ποσοστών) από τις ΗΠΑ.

Ο Καμίνσκι είχε υποβάλει στο παρελθόν προσφορές στο παρελθόν μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πίτερ Κένιον, τον επενδυτικό τραπεζίτη Μάικλ Κλάιν και τον Τζον Θόρντον, πρόεδρο της Barrick Gold. Εντούτοις, ο Καμίνσκι δεν συνεργάζεται πλέον με τους τρεις παραπάνω, όπως ανέφεραν συνεργάτες του Αμερικανού επιχειρηματία.

Ο Καμίνσκι, πρώην διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στην Πολωνία, έφτιαξε την περιουσία του σε επενδύσεις ακινήτων γραφείων στη Μινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Μινεσότα, στη μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, ο Καμίνσκι μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Πολωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη συνέχεια ήταν επενδυτικός σύμβουλος στις χρηματιστηριακές εταιρείες Paine Weber και Piper Jaffray πριν εισέλθει σε επενδύσεις σε ακίνητα.

Η επίσημη ιστοσελίδα της KAM Sports, βασικής εταιρίας της οικογένειας Καμίνσκι αναφέρει ότι η εταιρία «δημιουργήθηκε για να κατέχει και να διαχειρίζεται κορυφαία διεθνή αθλητικά περιουσιακά στοιχεία». Οι συνομιλίες με τον Μοσίρι νωρίτερα το 2022 σταμάτησαν, όμως απ’ τον περασμένο Ιούλιο, η KAM δήλωσε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του συλλόγου.

Η Έβερτον αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση μέσα στο 2022, μετά την αναστολή ορισμένων συμφωνιών χορηγίας με τις εταιρείες του Ουσμάνοφ, άλλοτε βασικού μετόχου της Άρσεναλ. Ο Ουσμάνοφ δέχθηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μοσίρι, ο οποίος κατέχει την Έβερτον μέσω της «Isle of Man», αναζητούσε νέες επενδύσεις για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του συλλόγου αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών (565 εκατ. ευρώ), γεγονός που τροφοδότησε τις φημολογίες ότι η εξαγορά περιλαμβάνει πλέον και αυτή την επένδυση.

Η Έβερτον έκλεισε με ζημία 138 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2020/21, μετά από καθαρές απώλειες σχεδόν 158,4 εκατ. και 125,6 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X